Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62653b06ecdbd130588b45c9/80
Foto: FER

Hrvatski studenti razvijaju svoj satelit: FERSat će se lansirati u orbitu 2024.godine!

Dokaz da FER ozbiljno cilja na ovo područje, upravo je činjenica da studentima nude razne kolegije vezane za svemirsku tehnologiju

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), razvija svoj satelit koji će se lansirati u orbitu 2024. godine. Radno ime satelita je FERSat, ali taj se naziv također odnosi i na sve razvojne aktivnosti na fakultetu koje su vezane uz njegovo lansiranje.

Voditelj FERSat projekta i izvanredni profesor na Zavodu za komunikacije i svemirske tehnologije FER-a, Dubravko Babić, otkrio je za srednja.hr malo više o ovom impresivnom pothvatu.

Kako kaže Babić, u Hrvatskoj ima više institucija koje rade na izradi nanosatelita, a to je jako dobro jer se tako mladi studenti prirodnih i tehničkih znanosti mogu usmjeriti na jednu novu, brzorastuću industriju.

– Ukupni trošak kupovine ili izrade te slanja u svemir nanosatelita, ovisi o njegovoj veličini i složenosti. Najjednostavnija je opcija format CubeSat veličine 1U, koji ima volumen jedne litre i maksimalnu masu od 1,33 kilograma. Cijena takve satelitske platforme je 100.000 eura, a cijena lansiranje nešto manje od 100.000 eura, objašnjava Babić.

To, naime, ne uključuje izradu tereta čija cijena jako ovisi o tome što se sa satelitom želi postići. Primjerice, ako je cilj samo staviti kameru na satelit, Babić navodi da se to može napraviti s oko 10.000 eura, ali cijena se naravno značajno povećava ako se namjerava demonstrirati tehnologija ili napraviti neki znanstveni doprinos mjerenjima.

– Procjena je da će FERSat biti u orbiti oko dvije i pol godine. Na visini od 500 kilometara, gdje ga je plan staviti, satelit putuje pasivno na brzini od oko 26.000 kilometara na sat. Iako je na toj visini atmosfera jako rijetka, putovanje kroz atmosferu postepeno usporava satelit i on postepeno pada prema zemlji, rekao je Babić. To će padanje, ističe Babić, vremenom postati tako brzo da će trenje prolaska kroz Zemljinu atmosferu zagrijati satelit i on će izgoriti u padu.

Dokaz da FER ozbiljno cilja na ovo područje, upravo je činjenica da studentima nude razne kolegije vezane za svemirsku tehnologiju. Na koncu, Babić kaže da je tu mogućnost sudjelovanja u FERSat programu, gdje studenti mogu steći iskustvo sa softverom i hardverom koji se pojavljuje na satelitu.

– Svemir je postao dostupan za sveučilišta i mala poduzeća u posljednjih dva desetljeća, a time i jedno vrlo zanimljivo područje za veliki spektar tehničkih i znanstvenih aktivnosti, smatra profesor dodajući da je sudjelovanje na FERSat projektu dobro iskustvo za buduće inženjere.

S druge strane, Babić kaže da će u takvim područjima biti posla, jer već postoji nekoliko hrvatskih start-up tvrtki čiji je poslovni plan vezan uz svemir.

hr Sun Apr 24 2022 13:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290ccb618d1cbe1378b45ad/80
Foto: UNIST

Električni romobili i sup daske obradovali studente u Splitu!

Studenti imaju na raspolaganju besplatno korsititi 20 električnih romobila i 12 sup daski
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti.

Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacij.

hr Fri May 27 2022 15:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290c5ea18d1cb85368b45d9/80

Stanarima studentskih domova u Splitu besplatni romobili i sup daske za razbibrigu

Studentski cnetar se pobrinuo da vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti. Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacije.
hr Fri May 27 2022 14:38:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b14e18d1cb0f388b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival koncertima će uveličati Zorica Kondža, Massimo i Neno Belan

Glazbena manifestacija koja će proslaviti 62. rođendan imat će program punih deset dana, a tri glavna dana festivala su od 1. do 3. srpnja
Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi".

- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

- Ove godine smo se maksimalno potrudili, napokon ćemo imati festival pred punim gledalište na Prokurativama, ne kao prošle dvije godine. Pripremili smo program da zadovoljimo sve ukuse budući da je pozornica festivala gdje se sretnu mladi i iskusni, i oni koji pjevaju različite stilove glazbe - podvukao je Mrduljaš koji je uz Kondžu, najavio i koncert Massima. Zorica je na Peristilu 23. lipnja, a Massimo dan kasnije.

Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retreospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.

hr Fri May 27 2022 13:11:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290862818d1cbe1378b456b/80
Foto: DN

[FOTO] Studenti Pomorskog fakulteta posjetili Zvjezdano selo Mosor

Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) nastavljena je novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez. 


hr Fri May 27 2022 10:07:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .