Umjerene
količine nemasnog crvenog mesa važan su izvor potrebnih hranjivih tvari. Kada
se konzumira u umjerenim količinama, kao dio uravnotežene i izbalansirane
prehrane, crveno meso izvrstan je izvor mikronutrijenata. Junetina koja u 100 g ima samo 243
kcal i nemasna svinjetina sa samo
256 kcal svrstavaju se u namirnice
koje imaju više od 30 posto preporučene dnevne količine vitamina B3 (niacin),
B12 (cijanokobalamin) i cinka. Upravo takva hrana pravi je izbor i za pripremu
organizma za vruće ljetne dane.
Kvalitetno meso – hrana za zdravlje i ljepotu
Crveno meso
sadrži i značajne količine drugih vitamina B skupine, uključujući vitamin B1
(tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B5 (pantotensku kiselinu), vitamin
B9 (folnu kiselinu), vitamin B3 (niacin) i vitamina B6 (piridoksin). Neki od
njih, primjerice vitamini B3 i B12 pridonose održavanju zdrave kože. Kako je crveno
meso bogato i cinkom, koji sudjeluje u održavanju zdravih kostiju, kose,
noktiju i kože, s pravom možemo reći da je kvalitetno meso hrana za zdravlje i
ljepotu.
Treba također
naglasiti da se željezo iz crvenog mesa nalazi u hem obliku koji se apsorbira
lakše nego iz drugih izvora, a vitamin B12 pomaže u još boljoj apsorpciji. Vitamin
B12 pridonosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, crvenih krvnih stanica,
normalnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava te normalnoj
psihološkoj funkciji. Ne manje bitno je da može pomoći i u smanjenju umora te iscrpljenosti
u ljetnom razdoblju.