Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618d74f06f52df13788b4584/80

Dr. Meštrović: Ne možemo raditi kako je uobičajeno, silno nam je žao

Prvi put od početka epidemije Šibenik je ostao bez slobodnih respiratora.
Ravnatelj splitske bolnice, profesor Julije Meštrović, rekao je u Dnevniku da su svi koji su bili na novogodišnjim druženjima još uvijek mogu oboljeti. 

- Moramo biti pripravni na nove pacijente, rekao je.

Na respiratoru je jutros u KBC-u Split bilo 47, a večeras 48 osoba.

Meštrović je objasnio da se u bolnicu primaju samo bolesnici kojima je potrebno bolničko liječenje.

- Od svih hospitaliziranih, na respiratoru ih je 1/4, a ostali primaju kisik, rekao je i naglasio da se ne prima nitko kome nije potrebno bolničko liječenje. 

- Nakon dvije godine borbe s pandemijom medicinsko osoblje radi na isti način. Nigdje nećete naći osoblje koje radi s toliko entuzijazma i požrtvovnosti kao u našem COVID centru. To bi bila lekcija za sve nas, vidjeti te mlade ljude, sestre, tehničare, doktore, kako sjajno rade. Ali imamo premalo osoblja. Obratio sam se Ministarstvu zdravstva i dobili smo ispomoć od 18 medicinskih sestara i tehničara - 10 iz Splita, osam iz ostalih gradova. Nastojat ćemo im pružiti najbolje mogućnosti za rad, rekao je.

Na pitanje koliko su u ovakvoj situaciji uskraćeni ostali pacijenti odgovorio je da su operacijski programi smanjivani onoliko koliko je bilo najnužnije moguće, a nastojali su raditi koliko je bilo raspoloživog osoblja.

- Program nikada nije bio ukinut do kraja. Morat ćemo reducirati elektivni operacijski program, moramo opskrbiti hitne pacijente, sve onkološke programe. Međutim, drugo će ovisiti o raspoloživom osoblju. Ne može se raditi kako je uobičajeno, to je golema šteta i neugoda za sve nas. No, ako imate pacijente na respiratoru, onda su oni prioritet. Imamo mnoštvo pacijenata koji ne moraju biti hitno operirani i morat će pričekati. Zbog toga nam je svima žao, poručio je dr. Meštrović.

Omikron na djelu - raste broj novozaraženih

Prvi put od početka epidemije Šibenik je ostao bez slobodnih respiratora. Dio pacijenata prebacuje se u splitsku, ali i bolnice na sjeveru Hrvatske.

- I u drugim bolnicama je teško stanje i oni su s opremom na rezervama, i kada bi posudili respirator falilo bi nam druge opreme i prostornih kapaciteta a i kadrova koji bi se brinuli o takvim pacijentima, rekao je Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelj Opće bolnice Šibenik.

Alarmantno je stanje u KBC-u Split bilo i prije blagdana. Sada se odgađa sve što nije hitno. Reorganizacijom bolnice osigurana su još 32 mjesta za covid pacijente.

- Privremeno je nužna ova redukcija da bismo osigurali skrb onima s najtežim bolestima, a to su bolesnici s covidom, naglasio je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.
hr Fri Jan 07 2022 19:44:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0314de8e9ba0b008b459f/80
Foto: Grad Split

U Splitu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića položen je vijenac
Grad Split i ove se godine tradicionalno pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika  Bojana Ivoševića  i Antonija Kuzmanića položen je vijenac.

Također, u sklopu globalne kampanje WeRemember upriličeno je i zajedničko fotografiranje sa učenicima škole sa porukom - We Remember. Kampanju godinama provodi Svjetski židovski kongres (WJC) kao međunarodna federacija židovskih zajednica, a usmjerena je na borbu protiv antisemitizma, svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije.

Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Podsjetimo da je od 284 Židova koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata živjeli u Splitu, po podatcima Židovske općine, u antifašističkoj borbi sudjelovalo njih 114, a poginulo 29. U logore je odvedeno i ubijeno 22 djece, 52 muškarca i 47 žena.
hr Tue Jan 25 2022 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .