Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a102aa6f52df20738b4568/80
Foto: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Gong: Izborno jutro prošlo mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.

Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio desetak pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu ili i za preostale liste.

"Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama", naveli su iz Gonga.

Sukladno pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke.

Od DIP-a su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.

Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako dopodne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće, izvijestili su iz Gonga.

Zaprimili su i nekoliko pritužbi da su izmještena pojedina biračka mjesta te apelirali na građane da prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.

Ostale prijave se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama.

Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, stoji u priopćenju.

hr Sun May 16 2021 13:32:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62061576e8e9ba821b8b45c8/80
Foto: DalmacijaNews

Konstituirano vijeće kotara Žnjan, Balov optužio Puljka za političku trgovinu

Za predsjednika vijeća kotara Žnjan, inače, izabran je Tonći Vatavuk iz kvote Centra
Jakša Balov, vijećnik HDZ-a u gradskom vijeću Splita u utorak navečer na svojim je društvenim mrežama objavio kako se dogodila politička trgovina u njegovom kotaru na Žnjanu.

Za predsjednika vijeća kotara Žnjan, inače, izabran je Tonći Vatavuk iz kvote Centra.

- Kako je svizac smotao čokoladu - političku čokoladu.

Sjećate se reklame kada je svizac "stvarno" smotao čokoladu, a svjedoku nitko nije vjerovao. 

To se zove moć obmane, a u politici je očito oslonac mnogima!

Večeras je konstituirano Vijeće GK Žnjan i to je dobro. Mnogo je problematike kod nas na Žnjanu koja čeka u redu realizacije. Također, mnogo je projekata koji su kapitalni i u direktnoj su milosti i nemilosti gradonačelnika Puljka, koji je usput rečeno stanovnik našeg kotara.

Večeras mu upućujem poseban aplauz na političkom manevru i političkoj trgovini. 

Naime, očito je g. Puljku toliko važno predsjedavati Vijećem GK Žnjan, da je nositelja liste DP-HDS-HSP, nekom obmanom doveo u svoje stado.

Znajući stav čelnika navedenih stranaka, očito je u pitanju nekakva trgovina. 
Upravo ta politička trgovina, na koju su se isti mnogo puta dizali na noge i dijelili lekcije svima okolo sebe.

Kakva točno ne znam, ali je ne može nitko zanijekati.
I to na maloj kotarskoj razini. Što sutra očekivati na mnogo važnijim razinama? 

Toliko o transparentnosti, političkoj zrelosti i odgovornosti. 

I onda je Gradonačelnik smotao kotarskog vijećnika... - stoji u Balovoj objavi.

hr Tue Oct 04 2022 21:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633c815118d1cb3b0d8b462c/80
Foto: Facebook

Toni Piplica ponovno izabran za predsjednika Kotarskog vijeća GK Mejaši

Rad u kotaru nastavljam po istom principu kao i dosad - ponizno, dinamično i beskompromisno. - kazao je
Toni Piplica je večeras ponovno izabran za predsjednika Kotarskog vijeća GK Mejaši za iduće 4 godine.

Još jednom zahvaljujem dragim susjedima s naših Mejaša što su prepoznali naše zalaganje i rezultate u proteklom mandatu i poklonili nam povjerenje za još 4 godine.

Rad u kotaru nastavljam po istom principu kao i dosad. Ponizno, dinamično i beskompromisno uz apsolutnu dostupnost svakom stanovniku Mejaša za sve ono što je u ingerenciji Gradskog kotara.

Za sve ono što nadilazi naše financijske mogućnosti nastavit ću se snažno i glasno zalagati u gradskoj upravi s iskreno ispruženom rukom suradnje prema gradskoj vlasti, svjestan onoga što Mejaši znače za grad Split. A to je: teritorijalno najveći, djecom najbrojniji, a uskoro i stanovništvom najveći gradski kvart koji je bio neželjeno gradsko dijete prepušteno samo sebi desetljećima uz bezbroj komunalnih problema. 

Ključna stvar za koju ću se zalagati u ovom mandatu je civilizacijska potreba, ali i gradonačelnikovo obećanje - izgradnja OŠ Kila, kako bismo rasteretili prenapučenu OŠ Mejaši koja je pred organizacijskim kolapsom. To je conditio sine qua non Mejaša, a na to se oslanjaju i svi ostali srednje veliki i manji projekti poput ŠRC Vrboran, nathodnik na Vukovarskoj i slično.

Ako iz grada ne naiđem na poštovanje koje Mejaši zaslužuju neću se libiti posegnuti i za demokratskim alatima koji nam stoje na raspolaganju kao što su zborovi građana i prosvjedi. Podsjećam da smo iste koristili i kada je gradska vlast bila iz iste političke opcije kada smo se zalagali za izgradnju ceste do POS zgrada.

Ali za početak bih ipak krenuo optimistično i s vjerom da ćemo u iduće 4 godine od Mejaša napraviti kvart dostojan za život svakog čovika, ali i diteta. Mejaši ne smiju i neće biti kvart drugog reda u Splitu! - stoji u Facebook objavi Piplice.

hr Tue Oct 04 2022 20:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6331aeb618d1cbb4f18b4580/80
Foto: fb:Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020"

Mazut i dalje istječe iz otvora koji se nalazi unutar Brodosplita: "Do sada izvađeno sedam i pol tona"

Situacija danas nije loša, područje je osigurano branama te cisterna stalno radi kako bi ispumpali mazut iz šahti
I nakon puna dva tjedna mazut još uvijek istječe iz otvora koji se nalazi unutar Brodosplita. 

Podsjećamo, Državni inspektorat utvrdio je da mazut istječe iz ratne luke Lora.

Situacija danas nije loša, područje je osigurano branama te cisterna stalno radi kako bi ispumpali  mazut iz šahti. 

HRT-ov Zoran Kukilo razgovarao je sa zapovjednikom Županijskog operativnog centra Željkom Kušterom.

- Mi kada smo krenuli 20. rujna, imali smo plan i održali smo ga se do današnjeg dana. To nije bilo prvo isticanje. Drugo istjecanje bilo je 2. listopada, znamo da je na ovom području pala kiša. Iz tih oborinskih kanala je nama nešto isteklo u more. Morate znati da smo mi cijelo vrijeme radili na šahtovima kako ne bismo dozvolili da istječe u more. 

Vidjeli ste da smo to sada lokalizirali oko teglenice DB 129 koja je tamo, da imaju tri barijere, imaju apsorbirajuće brane, imaju plutače, napuhavajuće brane, plus samoupijajuće krpe, ne dozvoljavamo da nam to ide iz teglenice prema van. - kazao je kapetan. 

- Oni koji su vlasnici tih podzemnih ispusta, kanala, oni će morati očistiti i sanirati situaciju, očistiti sve te cijevi u cijeloj toj dužini. Do danas je iz mora i ispusne cijevi izvađeno čak 106 kubnih metara zauljenih voda i sedam i pol tona mazuta. - kazao je Kuštera za HRT.

Ono što je trenutno najvažnije da je spriječena ekološka katastrofa u Kaštelanskom zaljevu i taj prostor je u potpunosti zaštićen.

hr Tue Oct 04 2022 19:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633c62b918d1cbc70e8b45ad/80
Foto: Pixabay

Važna obavijest za kupce: S polica se povlači više vrsta keksa, pronađena salmonela

Povlače se proizvodi svih LOT brojeva i roka trajanja, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu
Državni inspektorat RH izvijestio je da Lidl Hrvatska iz predostrožnosti opoziva više vrsta proizvoda "Tastino napolitanke", proizvođača iz BiH, zbog prisutnosti bakterije Salmonella typhimurium. - objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

- Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, 
- Tastino napolitanke s kakaom XXL, 1000g,
- Tastino napolitanke s okusom lješnjaka, 800g
- Tastino napolitanke s okusom kakaa, 800g

Povlače se proizvodi svih LOT brojeva i roka trajanja, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane

Detaljniji podaci o opozivu dostupni su na web stranici Lidla.


hr Tue Oct 04 2022 18:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .