Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6087ccb46f52df5b468b45a5/80
Foto: DalmacijaNews

HZJZ priprema preporuke: Kad će građani moći primiti i treću dozu cjepiva?

Docjepljivanje trećom dozom protiv covida-19 više nije upitno, samo je pitanje kada će Hrvatska krenuti s 'boostanjem' antitijela.

Hrvatska će, doznaje Jutarnji list iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), krenuti s docjepljivanjem vrlo skoro, a trenutno se radi na određivanju vremena u kojem je optimalno primanje dodatne doze. Prevladava stav da bi se treća doza trebala primiti između šest i devet mjeseci nakon primitka druge doze, ali kako stvari sada stoje, neslužbeno doznaje list iz HZJZ-a, najizglednije je da će to biti nakon osam mjeseci.

- Na određivanju tog termina još se radi. Proučavaju se studije koje su napravljene, a koje su i ukazale da s protokom vremena antitijela opadaju”, kaže sugovornik.

Prema izraelskom istraživanju, ali i onom provedenom nad više od 550 zaposlenih u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, nedvojbeno je dokazano da antitijela opadaju s vremenom te da su šest mjeseci nakon primitka druge doze otprilike na istoj razini kao i tri tjedna nakon prve doze.

Za razliku od početka cijepljenja koncem prošle godine, kada je postojao plan prioriteta cijepljenja po dobi, vrsti posla i komorbiditetima, takvi prioriteti više ne bi trebali biti polazišna točka. Plan je, dakle, da treća doza cjepiva bude na raspolaganju svima koji tako žele zaštititi svoje zdravlje.

Vremenski razmak

- Kada se odredi vremenski razmak za docjepljivanje trećom dozom, logično je da će stariji, imunokompromitirani, djelatnici u zdravstvu i socijali biti prvi na redu, ali samo zato što su se oni prvi cijepili te će njima prvima isteći rok za primanje treće doze”, kaže sugovornik Jutarnjeg.

Stručnjaci očekuju da svi oni koji su dosad primili dvije doze žele primiti i treću te smatraju da bi bilo nepravedno da se cjepiva čuvaju za one koji se možda nikada neće cijepiti, a oni koji to žele da čekaju.

- Obveze primanja cjepiva nema i neće je biti. Više puta se govorilo da je osobna odgovornost najvažnija. Više od 50 posto građana izabralo je vjerovati u znanost i struku i moramo voditi računa o njima” govore. Napominju i da uvijek postoji mogućnost da se netko razboli unatoč cjepivu, ali da su izgledi za razvoj teže kliničke slike, hospitalizacije i smrti bitno manji.

Interes za cijepljenjem je osjetno smanjen, a sada smo, početkom rujna, na procijepljenosti koja je bila planirana do kraja lipnja. S jučerašnjim datumom procijepljeno je 51.53 posto odraslog stanovništva, odnosno 42.91 ukupnog broja, po čemu smo pri dnu ljestvice zemalja EU. Prosjek unije je 77 posto odraslih cijepljenih barem jednom dozom.

Zimski period

U nedjelju se prvom dozom cijepilo samo 410 građana, što je manje od broja novodijagnosticiranih slučajeva tog dana, kojih je bilo 539. Radnim danima broj prvih doza ipak blago raste u odnosu na ljetni period. To su uglavnom građani koji su od početka zainteresirani za cijepljenje, ali su se, dok su čekali svoj red, razboljeli. Osim oboljelih iz proljetnog vala, primijećeno je da se cijepe i oni koji su najavljivali da će se cijepiti u rujnu, jer su stava da se tako bolje štite za zimski period.

Što se same epidemiološke situacije tiče, ona se pogoršava prema svim pokazateljima, od novozaraženih, hospitaliziranih, osoba na respiratoru i preminulih. Jučer su zabilježena 184 nova slučaja zaraze, u bolnici je 518, a na respiratoru 57. Preminulih je 5 osoba. Mjere su unatoč porastu relaksirane, kafići su otvoreni i u zatvorenim prostorima, djeca su krenula u škole. No, kako se doznaje, u ovom trenu se ne planiraju pooštravanja.

- Nitko ne zna koliko će epidemija i suživot s virusom trajati te smatramo da oni koji su dali maksimum u zaštiti svog zdravlja i cijepili se ne bi trebali biti ograničeni. Naravno, ako situacija eskalira i bolnice se napune, morat će se pronaći neko rješenje, neki balans mjera”, pojašnjava sugovornik Jutarnjeg lista.

Covid potvrde sigurno će do daljnjeg ostati glavno pravilo za sve veće događaje.

hr Tue Sep 07 2021 11:56:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .