U GALERIJI MEŠTROVIĆ

Jedinstveni glazbeni spektakl i ove godine na Melodijama Jadrana

Melodije Jadrana, jedinstvena glazbena revija koja je već prošlogodišnjim premijernim izdanjem oduševila publiku i iznjedrila brojne hitove, ove godine priprema novi spektakl. Tijekom tri dana, od 21. do 23. lipnja predstavit će raznolik program. Prvu večer u Galeriji Meštrović publiku očekuje koncert Gibonnija koji će izvesti svoje najpoznatije hitove. Drugu večer Melodije Jadrana sele u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac, gdje će u sklopu programa „Melodije Classic“ Matej Meštrović i Gudački orkestar čuvene milanske La Scale izvesti posebne aranžmane Vivaldijeva djela „Četiri godišnja doba“. Vrhunac Melodija bit će zadnja, „Večer novih pjesama – Hit ljeta“, na kojoj će i ove godine svoje nove pjesme predstaviti neka od najpoznatijih imena hrvatske i regionalne glazbene scene.

-Melodije Jadrana i ove će se godine održati u Galeriji Meštrović, prekrasnom prostoru koji plijeni, a uz dobru glazbu, pruža jedinstveni doživljaj. I ove godine pripremili smo bogat program, pa Melodije otvara Gibonni uz svoje najveće hitove. Drugu večer očekuju nas ‘Melodije Classic’ – večer klasike, na koju dovodimo goste, gudače iz milanske La Scale te Mateja Meštrovića. U finalnoj večeri izvest ćemo nove skladbe, a kao i prošle godine, očekujemo odlične izvođače i pjesme koje će zaživjeti u radijskim eterima, rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Melodija Jadrana, na večerašnjoj konferenciji za medije.

Na Melodijama Jadrana 2024. svoje nove pjesme, između ostalih, predstavit će Jelena Rozga, Jole, Zorica Kondža, Goran Karan, Madre Badessa i Pijero, Giuliano, Hari Rončević, Dražen Zečić, Mia Dimšić i Adi Šoše, a „Večer novih pjesama – Hit ljeta“ moći će se pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji.

Melodije Jadrana još su prošle godine najavile mogućnost internacionalizacije prema zemljama koje povezuju Jadransko more, a ove godine ta su nastojanja i dodatno ostvarena dovođenjem većeg broja gostiju iz okolnih zemalja.

-Melodije Jadrana još su prošle godine ispunile srce publike i stvorile ljubav prema Dalmaciji, prema pjesmi. Vjerujem da će i ove godine pjesme s Melodija Jadrana ispuniti srca i etere, rekao je Nikša Sviličić, kreativni producent Melodija Jadrana.

Prva večer uz Gibonnija, drugu večer „Melodije Classic“ s Matejom Meštrovićem i Gudačkim orkestrom La Scale

Melodije Jadrana 2024. otvara Zlatan Stipišić Gibonni, legendarni splitski kantautor, koji će izvesti svoje najpoznatije hitove nastale tijekom 35 godina duge karijere.

-Mrduljaša sam prvi put vidio još 1982. kad je on svirao hitove, a onda godinama kasnije taj isti Mrduljaš traži pjevača. Ja sam tada slovio za dječaka muškog glasa, ali na kraju nisam izabran. Još nekoliko godina kasnije, postali smo kumovi. Ono što mogu reći je, da od svih ljudi koje poznajem, nitko nema festivale u srcu toliko kao Tomislav Mrduljaš. Ja kao njegova vječna oporba mogu reći da mi Melodije Jadrana izuzetno odgovaraju kao festival. Imaju retrospektivu, izazivaju nas kao autore da damo neki drugačiji pristup svojim pjesmama, a tu je i odlična lokacija i dobar zvuk, rekao je Gibonni.

Jedinstveni koncert publiku očekuje i drugu večer, kada Melodije nakratko sele u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac, gdje jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, pijanist i skladatelj Matej Meštrović priprema pravi glazbeni spektakl. Samo za Melodije, u posebnom aranžmanu čuvena „Četiri godišnja doba“ baroknog virtuoza Antonija Vivaldija izvest će uz Gudački orkestar milanske La Scale.

-Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku, budući da glazbenici čuvene Scale dolaze u Split. Ovo je veliko priznanje i za mene jer će ti glazbenici izvoditi upravo moje aranžmane. Ipak, mogu istaknuti kako ovaj koncert neće biti ‘dosadna klasika’, već koncert pun energije i virtuoznih svirača, rekao je Matej Meštrović.

Melodije Jadrana odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva turizma i sporta i top su manifestacija Hrvatske turističke zajednice. Manifestaciju su podržale i nacionalne strukovne udruge Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i Hrvatska glazbena unija.

Na kraju, Tomislav Mrduljaš zahvalio je Jadroliniji što je prihvatila prijedlog Hrvatske glazbene unije i novonabavljeni trajekt za liniju Split – Vela Luka – Ubli nazvala „Oliver“ u čast hrvatske glazbene legende Olivera Dragojevića.

Sve novosti o manifestaciji mogu se pratiti putem službene web stranice te na Facebook i Instagram profilu.

POSLJEDNJE DODANO: