Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62b54a8e18d1cbadab8b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Smatraju da je njihova dobitna kombinacija spoj mladosti, energije i iskustva: "Dosta nam je lakrdije političara koji umjesto rada nude naučene fraze"

"Split je godinama taoc egotripera koji što zbog svog osobnog ugleda, što zbog privatnog interesa, grad stavljaju u drugi plan... Umjesto da rješavaju probleme za koje su izabrani, u nedostatku rješenja bave se tuđim životima, svađama, pločama i imenima ulica... Kad vam političar kaže riječ "besplatno", baš tada treba pripaziti na svoj novčanik"
Na mladima svijet ostaje - rečenica koju smo nebrojeno puta čuli, pročitali, a možda čak i izgovorili.

Većinom je čujemo od onih koji imaju još nekakvu nadu da će mlada snaga donijeti neke promjene na bolje, da se u onim mladima skriva nešto posebno što će jednoga dana iskorijeniti sve nagomilane negativnosti, pogreške, laži.

Mladost je ključna poruka i priče u kojem zajednički nazivnik ima Nezavisna lista mladih i HSLS, a koji s listom s 31 imenom idu u utrku za pozicije u lokalnom parlamentu.

Često se ističe zabrinutost i žaljenje za mlade generacije jer ih, navodno, čeka vrlo težak život, pun raznih manipulacija, ovisnosti i zlobe - sve to u znatno većoj mjeri nego je bilo nekad prije, no Branka Murat i Hrvoje Bašić dokaz su kako se to aktivno uključuje u život zajednice i mijenja trednove u kojima mladost bježi od odgovornosti misleći da ništa ne može promijeniti.


Split je nakon deset mjeseci od redovnog izbornog procesa nanovo u izborima. Jesu li oni bili potrebni?

Hrvoje: Split je godinama taoc egotripera koji što zbog svog osobnog ugleda, što zbog privatnog interesa, grad stavljaju u drugi plan. Oni vole pričati o okupljanju, ali okupljanje je za njih samo riječ. Pravi lider oko sebe zna okupiti ljude.

Branka: Nisu bili potrebni izbori jer kome je stalo do Splita taj želi stabilno Gradsko vijeće, želi radnu atmosferu i nema vremena za gubljenje. Sada projekti i odluke stagniraju, a grad ih ionako već predugo čeka.


Izbori su za vas nepotrebni, barem tako kažete, a baš sada ste se odlučili izaći zajedno s listom za vijeće?

Branka: Baš nas je ova situacija i dodatno motivirala da krenemo zajedno u ovu bitku jer dosta nam je lakrdije političara koji umjesto rada nude naučene fraze. U svim sredinama u kojima ima vlast ili vijećnike, Nezavisna lista mladih radi, mijenja i stvara.

Hrvoje: Umjesto da rješavaju probleme za koje su izabrani, u nedostatku rješenja bave se tuđim životima, svađama, pločama i imenima ulica. Suprotno tome, mi ćemo inzistirati na rješenjima kojima će se poboljšati kvaliteta života građana i olakšati poslovanje svih obrtnika i poduzetnika u gradu - počevši od manjih komunalnih računa do gradskih nameta.

Vi zato niste imali mnogo konferencija za medije, niste ni mnogo obećavali...

Hrvoje: Htjeli smo nastupati potpuno drugačije od ostalih koji se rasipuju predizbornim obećanjima i recikliraju stare ideje umjesto otpada. Zapamtite, kad vam političar kaže riječ "besplatno", baš tada treba pripaziti na svoj novčanik. Od nas to nećete čuti.

Branka: Nama je jedino mjerilo ono što smo napravili i što ćemo napraviti i baš zato nikakva obećanja ne dolaze u obzir osim onoga da ćemo dati sve od sebe da naš glas u vijeću bude glas svih onih koji žele funkcionalan i transparentan grad.


A možda se Vi samo bojite da ne ispunite obećano...

Hrvoje: Mi se ne natječemo za vlast nego za mjesta u vijeću, a kada budemo imali kandidata za gradonačelnika, on ili ona će imati prvo realan, a onda i provediv plan i program.

Branka: Ne bojimo se. Moje obećanje iz pitanja prije će sigurno biti ispunjeno. Građani to prepoznaju.


Čini se da je baš tim građanima politike "puna kapa", ali zato kažu da "svijet ostaje na mladim ljudima". Je li to Vaša dobitna kombinacija?

Branka: Naši birači su svi oni koji traže promjenu, koji žele zdrav i konstruktivan pristup u upravljanju gradom i koje ne zanima visoka politika nego problemi koje žive svaki dan - od bake s Mertojaka do studenta iz Srinjina.

Hrvoje: Naša dobitna kombinacija je spoj mladosti, energije i iskustva. Velika podrška je cijeli naš tim u kojem su mnogi ljudi dokazani u poslavnom i političkom svijetu. Stranke štancaju kandidate kao na proizvodnoj traci, za koje nitko nije čuo niti su bili aktivni u životu grada, a mi kontinuirano radimo za svoju sredinu i to je jedino mjerljivo.


Nezavisna lista mladih ima premijeran nastup u Splitu... U Dicmu, Vrgorcu i Podgori imate u rukama vlast, u Solinu većinu u vijeću, a što očekujete od Splita?

Branka: U svim ovim sredinama smo iznimno uspješni, doniijeli smo promjene, reorganizirali način upravljanja i posvetili se svakom problemu lokalne zajednice. Sada je vrijeme za Split. Sigurna sam da su mnogi Splićani čekali priliku da nas mogu izabrati u svom gradu. Kao županijska vijećnica pokazujem što znači predan rad i ozbiljno pristupanje temama, a jako brzo će Splićanke i Splićani to imati priliku vidjeti u Gradskom vijeću.


I HSLS se okrenuo mladim ljudima...

Hrvoje: Svjestan sam da nešto stariji pamte HSLS u boljim vremenima, ali danas ljudi, primjerice, 2002. godište imaju pravo glasa i oni tek sada mogu dobiti percepciju liberalne demokracije. Moj cilj i zadatak je pokazati da je bez obzira na stranački predznak bitan pojedinac koji čini razliku.


I za kraj, jeste li baš Vi ti pojedinci koji čine razliku...

Hrvoje: Mi ne patimo od mesijanskog sindroma, ali pozivamo sve umorne od davanja druge, treće i četvrte prilike - da nam daju prvu.

Branka: Naša prva prilika je lista broj osam za Gradsko vijeće. Izađite na ove izbore i podržite nas.

hr Fri Jun 24 2022 07:46:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2f6a018d1cb29da8b458c/80
Foto: HZV

Povećan broj požara u 2022. godini: Budite savjesni. Spriječite požar!

Podaci potvrđuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja požara u gotovo svim kategorijama te da se opožarena površina povećala za više od 240% u odnosu na prošlu godinu

U prvih 6 mjeseci ove godine zabilježena su ukupno 9.673 požara i 6.890 požara na otvorenom prostoru što je gledajući postotke, povećanje ukupnog broja požara od 34% dok je ukupan broj požara na otvorenom prostoru u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 50%. Podaci su to Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 koji potvrđuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja požara u gotovo svim kategorijama te da se opožarena površina povećala za više od 240% u odnosu na prošlu godinu.


Nažalost, došlo je i do povećanja broja stradalih pa je tako prošle godine u promatranome razdoblju zabilježeno 15 smrtnih slučajeva dok su ove godine zabilježena čak 22. Također, povećan je i broj ozlijeđenih osoba pa ih je tako prošle godine bilo 62 dok je u ovoj godini 84. Povećani su i zahtjevi za angažiranje zračnih snaga za gotovo 30% kao i zahtjevi za angažiranjem pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi za 200%.


- Prve mjesece ove godine obilježilo je razdoblje bez većih padalina uz dosta vjetra što je svakako pridonijelo povećanju broja požara. Osobito je to vidljivo u proljetnim mjesecima kada se građani, unatoč apelima za ekološko zbrinjavanje, i dalje odlučuju na spaljivanje biljnih ostataka. Često to rade za vjetrovita vremena te mjesto spaljivanja ostavljaju bez nadzora što za posljedicu ima da se požar brzo proširi na okolno raslinje, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Također je podsjetio još jedanput na odgovorno ponašanje kojim svi možemo doprinijeti smanjenju broja požara.

- Na svim ovim požarima na otvorenom prostoru angažirani su značajni ljudski i materijalni resursi, a nerijetko su bili ugroženi i objekti kao i ljudski životi. Svjedoci smo sve ekstremnijih klimatoloških pojava, a visoke temperature i manji broj padalina uzrok su velikog i vrlo velikog indeksa opasnosti od šumskih požara koji je proglašen za gotovo cijelu Hrvatsku. Stoga ponavljamo da je važno da građani ne lože vatru na otvorenome, ukoliko koriste roštilje u svojem domaćinstvu da ugase žar, da ne bacaju opuške te da zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 ukoliko primijete požar, zaključno je kazao Tucaković.

hr Mon Jul 04 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2e3d018d1cb2ada8b457b/80
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Predsjednik Milanović primio predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske

Ova brigada je utemeljena 1991. godine u Kaštel Sućurcu od ‘škverske bojne’ iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija, a poslije i drugih poduzeća Splita, Solina i Kaštela…
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske. Na sastanku su bili predsjednik Udruge umirovljeni satnik Ante Banović-Krilnik, bivši zapovjednik 114. brigade HV-a umirovljeni general-bojnik Slaven Zdilar i zapovjednik 3. bojne 114. brigade HV-a umirovljeni satnik Stipe Ćoso.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem radu i daljnjim planovima Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a pri čemu su članovi Udruge informirali predsjednika Milanovića i o problemima s kojima se Udruga i članovi Udruge suočavaju. Udruga danas ima oko 300 članova.

Bivši zapovjednici brigade i članovi Udruge predstavili su predsjedniku Milanoviću brigadu koja je utemeljena 1. lipnja 1991. godine u Kaštel Sućurcu od ‘škverske bojne’ iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija, a poslije i drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela, zbog čega su je zvali ‘radničkom’ brigadom. Postrojba je tijekom Domovinskog rata odigrala važnu ulogu na mnogim hrvatskim bojištima, bila je angažirana na Južnom bojištu, a sudjelovala je i u operacijama Peruča, Maslenica Velebit, Zima ’94, Ljeto ’95. i Oluja. Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.


hr Mon Jul 04 2022 14:58:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2e15e18d1cb7cda8b4568/80

Domovinski pokret: "Progresivna ljevica zarobljena u ne tako progresivnoj povijesti"

Ovih dana čitamo istup Suzane Piacun, SDP-ove kandidatkinje s proteklih izbora, koja kao uvjet ulaska u koaliciju s Centrom Ivice Puljka najavljuje restauraciju komunističkih simbola u javnom životu Splita
Domovinski pokret, veliko iznenađenje izvanrednih izbora u Splitu s dva vijećnička mandata oglasio se o aktualnim događajima u Splitu:
- Koliko puta do sada smo čuli kako nacionalna politička opcija, za ljevičare tzv. desnica, želi društvo vratiti u prošlost - u razdoblje Drugog svjetskog rata? Nacionalnoj političkoj opciji stalno se imputira kako živi na društvenim podjelama i ideologiji. Naravno kako su to medijski spinovi političke garniture koja u osnovi i nema ništa za ponuditi građanima osim ispraznog pozivanja na antifašizam, a ustvari na komunističku diktaturu.
Za razliku od "progresivne ljevice", nacionalna politička opcija predvođena Domovinskim pokretom jedina je na proteklim izborima ponudila konkretna rješenja za goruće probleme grada Splita. Detektirali smo ključne probleme i ponudili modele financiranja za realizaciju velikih projekata.
S druge strane, ovih dana čitamo istup Suzane Piacun, SDP-ove kandidatkinje s proteklih izbora, koja kao uvjet ulaska u koaliciju s Centrom Ivice Puljka najavljuje restauraciju komunističkih simbola u javnom životu Splita. Budući bi se u kolo s Puljkom i SDP-om trebao uhvatiti i Most, barem tako najavljuje Puljak, a dalo bi se zaključiti i po hodočašću čestitara iz Mosta u izborni stožer Puljka u noći izbora, bilo bi interesantno čuti i njihovo mišljenje o "datumu oslobađanja Splita".
Domovinski pokret i nacionalna koalicija koju predvodimo u Gradskom vijeću bit će konstruktivan faktor i predlagati rješenja za koja mislimo da su potrebna kako bi grad napredovao u svakom pogledu. Međutim, na bilo koji znak nametanja i vraćanja poraženih i zločinačkih ideologija u javni prostor grada Splita reagirat ćemo svim raspoloživim sredstvima.
Ova država stvorena je i obranjena na žrtvi naših branitelja u Domovinskom ratu, a sva ostala ideološka zastranjenja pod plaštom dnevne politike naići će na odlučan odgovor nacionalne političke opcije.

hr Mon Jul 04 2022 14:47:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2bc5718d1cb88d88b459e/80
Foto: PU SD

Međunarodna policijska suradnja na području cijele Dalmacije, ima ih iz devet zemalja

Policajaca ima sa svih strana svijeta, najviše iz zemalja iz kojih najviše turista dolazi u Hrvatsku
U sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija 2022“ danas, 04. srpnja 2022. godine,  u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stigli su strani policijski službenici koji će tijekom ljeta obavljati poslove u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stigli su strani policajci iz Republike Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Bavarske, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke Republike. Biti će raspoređeni u policijskim postajama u Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj, a poslove će također obavljati  u Postaji pomorske policije Split i u Postaji aerodromske policije Resnik.

Policijski službenici raditi će na područjima na kojima ljetuje najveći broj gostiju iz njihovih zemalja. Uz ostale svakodnevne zadaće, značaj njihovog boravka i rada prvenstveno je razvidan u situacijama kada je stranim turistima potrebna pomoć policije, a njihovim sudjelovanjem u takvim situacijama nestaje i jezična barijera što znatno olakšava postupanje hrvatske policije. Danas je u policijsku upravu stiglo i započelo s radom ukupno 17 stranih policijskih službenika

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić zaželio je stranim policijskim službenicima dobrodošlicu i ugodan boravak i rad u Hrvatskoj. „Svakako će nam vaša potpora biti potrebna posebno u komunikaciji sa stranim turistima koji ljetuju na našem području. Obzirom na odlična dosadašnja iskustva, nadam se da će i ova sezona biti uspješna i da ćete nam se opet vratiti iduće godine. Ove godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske radit će i boravit strani policijski službenici iz devet zemalja. Međunarodna  suradnja policijskih službenika u odori uistinu je uspješan i hvale vrijedan projekt i do sada je postigao odlične rezultate.“ Naveo je načelnik Marendić.

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj istakao je kako će strani policijski službenici poslove obavljati zajedno s hrvatskim policajcima i raditi će na području Splita, Trogira, Omiša, Makarske, ali ići će po potrebi i na druga područja i druge županije ukoliko to bude potrebno.

Strani policijski službenici od danas započimaju s radom zajedno s hrvatskim kolegama. Na uvodnom predstavljanju naveli su kako se raduju radu i boravku u Hrvatskoj. Temeljem dosadašnjih pozitivnih iskustava, sigurni su kako će njihov boravak i rad u Hrvatskoj biti uspješan i na korist njihovim državljanima koji su godišnje odmore odlučili ovog ljeta provesti u Hrvatskoj.

Točnije je reći da strani policijski službenici dolaze u cijelu Dalmaciju. Evo što kažu iz Policijske uprave Šibensko-kninske:

Projekt se provodi od 2006. godine te je u njemu sudjelovalo više od 20 zemalja. Od početka provedbe pa do kraja prošlogodišnje sezone na našoj obali boravilo je preko 850 stranih policijskih službenika. Strani kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju te su na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima.
 
Unatoč izazovne dvije posljednje sezone i stanju s koronom, strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu te se nadamo da će to, s punim povjerenjem, učiniti i ove godine jer podaci Hrvatske turističke zajednice pokazuju da je broj turista skoro jednak brojkama iz rekordne 2019.g.
 
U sklopu ovog projekta na područje Policijske uprave šibensko-kninske u vremenu od 1. srpnja do 31. srpnja, raspoređeni na području Policijske postaje Šibenik službu će obnašati češka  policijska službenica Katerina Reslerova, makedonski policijski službenik Igor Spirovski,  njemački policijski službenik Robert Pocrnić i rumunjski policijski službenik Christian Ionita dok će na području Policijske postaje Vodice biti češka policijska službenica Helena Kahnova.
 
Strani policajci će obavljati posao u mješovitim patrolama s našim policajcima u Šibeniku, biti će odjeveni u svoje službene odore i biti na usluzi svojim sugrađanima tijekom njihova posjeta ovom području. Napominjemo, da vodeći se podacima o turističkom prometu, policijski službenici iz partnerskih policija će biti angažirani na onim područjima gdje najvećim dijelom borave turisti iz tih država.
 
Na području Policijske uprave šibensko-kninske navedeni policijski službenici će biti dok im ne dođu zamjene 1. kolovoza, a od tog datuma prvi put na području PU šibensko-kninske će biti raspoređeni i policijski službenici iz Italije, u dva ciklusa po 15 dana.
 


hr Mon Jul 04 2022 12:10:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .