VREMENSKA PROGNOZA

Jak vjetar i obilne kiše prijete Dalmaciji, izdano upozorenje

Za danas, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira djelomice, ponegdje na sjeveru i istoku unutrašnjosti i pretežno sunčano vrijeme. Na kopnu, ujutro se očekuje lokalna magla. Na Jadranu i njegovim obalnim područjima uz promjenjivu naoblaku moguće su povremene oborine, većinom u prvom dijelu dana. U večernjim satima i noći, očekuje se jače naoblačenje s juga. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu jugo jačati, prema kraju dana ponegdje i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati od 15 do 20 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

Što možemo očekivati sutra?

U istočnim i središnjim dijelovima zemlje očekuje se djelomično sunčano vrijeme. Na Gorskom kotaru i sjevernom Jadranu bit će promjenjivo oblačno s povremenom kišom, osobito u Lici i na Kvarneru. U Dalmaciji prevladavat će pretežno oblačno vrijeme s mogućim obilnim kišama, lokalno izraženim pljuskovima i grmljavinom, posebno na otocima. Na kopnu će vjetar uglavnom biti slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku i istočni.

Na Jadranu se očekuje jako i olujno jugo koje će poslijepodne oslabjeti, a na sjevernom dijelu ponegdje okrenuti na umjerenu buru i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti bit će između 4 i 7 °C, dok će na Jadranu biti od 10 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 14 i 17 °C, u gorju nešto niža.

Upozorenje za jug Hrvatske

Za jug Hrvatske, posebno za splitsku i dubrovačku regiju, izdana su upozorenja zbog jakog olujnog vjetra i grmljavinskog nevremena. Jako i olujno jugo očekuje se za Split, s prosječnom brzinom vjetra većom od 40 km/h, dok se najjači udari vjetra očekuju iznad 65 km/h.

Građani su pozvani na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom, a lokalizirani prekidi aktivnosti na otvorenom su mogući. Očekuju se obilni pljuskovi, pri čemu DHMZ upozorava na količinu oborina veću od 40 mm za Split i više od 50 mm za Dubrovnik.

Stanovnici su također upozoreni na moguće lokalizirano poplavljivanje manjeg broja građevina i teške uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika. Na cijelom području Dalmacije postoji vjerojatnost grmljavine veća od 60%, stoga se preporučuje poseban oprez na izloženim područjima kao što su planine, šume i livade. Mogući su prekidi aktivnosti na otvorenom zbog izraženijih pljuskova s grmljavinom.

POSLJEDNJE DODANO: