VEČERAS PADA ODLUKA?

Jadran na Poljudu može obraniti naslov prvaka protiv Juga

Split i bazen u Poljudu spremni su za novi hrvatski klupski vaterpolski spektakl. Utorak nam donosi, ponovo od 19.00 sati i uz prijenos na 2. programu Hrvatske televizije, obračun dva najbolja sastava u državi. Treća utakmica dva kluba za samo jedan trofej. Onaj koji je u svakoj državi, pa tako i u našoj domovini najcjenjeniji. Europski su pokali divni, ali nacionalni su primarni.

Nakon dvije utakmice Jadran vodi u pobjedama 2-0 protiv Jug Adriatic osiguranja. Drugim riječima, Splićane još samo jedna pobjeda dijeli od zlata i obrane naslova prvaka države, ali pita se nešto, pita se jednako i Dubrovčane.

Stoga smo u tom kontekstu i mi pitali prvo Dubrovčane, točnije njihovog trenera, Vjekoslava Kobešćaka koji je u ponedjeljak u 15.00 sati poveo momčad prema Splitu.

– Osim one prve finalne utakmice gdje je Jadran bio puno bolji, preostale naše utakmice tijekom cijele sezone su bile neizvjesne, otvorene. Sve su bile u gol razlike ili peterce, ali su uglavnom otišle ipak na stranu Jadrana. To pokazuje da imaju individualnu kvalitetu koja je u tim trenucima naglašena ili vrlo često presuđuje. Pa čak i neki meni razumljiv, ali možda prenaglašen respekt prema našem bivšem kapetanu, Fatoviću. Tako je bilo i u našoj zadnjoj u Gružu. Sad ćemo vidjeti u trećoj. U finalnoj seriji svaka je utakmica specifična, teška. Nema potrebe sad potezati u povijest, pa gledati kako je tko kada gubio, pa stizao ili nije stizao, domaći bazen, gostujući… Svaka je serija drukčija, tako i ova. Jadran je naravno u velikoj prilici završiti ovo finale onako kako oni žele. Mi to jasno nikako ne bi htjeli, voljeli bi maksimalno tu seriju ‘prebaciti’ u Dubrovnik, produžiti, probati ‘okrenuti’. Njihova energija je u ovoj finalnoj seriji bolja, izgledaju kao da su ‘gladniji’ za trofejem od nas, izgledaju kompaktniji nego mi. Mislim da mi možemo bolji, samo je pitanje hoćemo li to i pokazati.

U Splitu se pak jadranaši, nakon prijama u Gradskom poglavarstvu i Medalja Grada, ali ‘samo’ za reprezentativce i za uspjehe pod državnim barjakom, mirno pripremaju za dolazak jugaša. Uostalom, trener Jadrana Jure Marelja napominje kako nema ničeg neuobičajenog.

– Pripremamo ovu utakmicu kao baš svaku dosad. Nema nikakve razlike. Zaista nisam išao u neku dubinu promišljanja, psihe, jednostavno ne želim mijenjati rutinu. Kao da se radi o svakoj drugoj utakmici. Pripremamo se za samo još jednu utakmicu s Jugom. Onako kako smo se pripremali za prvu, tako smo se za drugu, te tako i sad za treću. Maksimalni respekt prema suparniku jer nas je namučio u svim susretima koje smo imali. Pobjeđivali su oni nas, mi njih. ‘Uzeli’ nam na početku sezone trofej (Kup), mi smo osvojili Superkup. Te utakmice sve su bile borbe od prvog do zadnjeg trenutka, uključujući i prethodnu u Dubrovniku. S maksimalnim uvažavanjem prema suparniku, ali tako jasno i s našom maksimalnom željom pobijediti ih – veli trener Marelja.

Utakmica Jadran – Jug Adriatic osiguranje počinje u utorak od 19.00 sati uz prijenos na HTV 2. Glavni djelitelji pravde su Slovenac Boris Margeta iz Kranja i naš sudac, Ante Bura iz Šibenika.

Ovosezonskim finalistima će predstojeći sraz u Poljudu biti ukupno 7. utakmica ove sezone. Omjer je ukupno 4-2 za Jadran, ali kolika je to ipak velika izjednačenost dostatno je vidjeti iz dva podatka.

Prvo, polovica susreta je odlučena tek petercima i drugo, s iznimkom prve finalne utakmice, sve preostale su bile na gol-dva razlike. Momčadi su to koje se predobro poznaju, puno su igrali i jedan protiv drugih, ali u reprezentaciji igraju skupa. Znaju jedni drugima sve mane i vrline, tako da su prognoze poprilično nezahvalne.

Premier liga, 13. listopada 2023.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 11:12

Premier liga, 16. studenoga 2023.

Jadran – Jug Adriatic osiguranje 12:14 (5m)

Hrvatski kup, 2. prosinca 2023.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 15:14 (5m)

Superkup, 14. ožujka 2024.

Jadran – Jug Adriatic osiguranje 13:11

Finale Prvenstva Hrvatske, 10. svibnja 2024.

Jadran – Jug Adriatic osiguranje 14:10

Finale Prvenstva Hrvatske, 24. svibnja 2024.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 13:15 (5m)

POSLJEDNJE DODANO: