Cameron: G7 treba otkazati summit u Sočiju

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je za Sky News izjavio kako ove godine neće biti summita G8 u Rusiji.

“Sastat ćemo se večeras kako bismo odlučili što ćemo točno poduzeti, no iskreno govoreći Rusija je ta koja bi trebala izmijeniti” stajalište, kazao je Cameron koji u Den Haagu sudjeluje u radu sastanka G7 čija je glavna tema ukrajinska kriza, prenio je France presse.

“Ruskoj vladi i predsjedniku (Vladimiru) Putinu moramo poslati jasnu poruku da je svako daljnje napredovanje u Ukrajini potpuno neprihvatljivo te da će rezultirati sankcijama EU-a, SAD-a i ostalih zemalja”, upozorio je britanski premijer.

Čelnici zemalja G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD) u ponedjeljak poslijepodne sastali su se u Den Haagu na inicijativu američkog predsjednika Baracka Obame, na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti s obzirom na to da su ruske snage jutros zauzele novu ukrajinsku vojnu bazu na Krimu.

Cameron je u srijedu rekao kako bi želio da se na sastanku G7 u Den Haagu razgovara o “stalnom isključenju Rusije” iz redova G8, nakon ruskog pripojenja Krima. Rusija je u grupu G7 primljena 1998., koja je potom postala G8. Ruska Federacija načelno bi trebala ugostiti sudionike sastanka G8 4. i 5. lipnja u Sočiju.

U nedjelju su Rusi demantirali da gomilaju trupe na granici s Ukrajinom, a u ponedjeljak je Bijela kuća izrazila veliku zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije krize, zbog ruske prisutnosti na ukrajinskoj granici.

No talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini danas je prije početka summita u Den Haagu rekla kako smatra da je Rusija značajan partner na međunarodnoj pozornici te je istaknula važnost očuvanja aktualnog oblika grupe G8. “Međunarodna zajednica trebala bi nastaviti dijalog na aktualnoj razini”, rekla je.

Komentirajući stajalište Europe prema ukrajinskoj krizi ministrica je rekla da je sada kasno govoriti o posljedicama te priznala da se EU suočio s poteškoćama u nastojanju da primijeni jedinstvenu politiku, prenio je Itar-Tass.

POSLJEDNJE DODANO: