Article

//www.dalmacijanews.hr/files/635a50f018d1cb1e528b45e6/80
Foto: Ivana Ivanović

Centar sam za sebe dovoljan da vrtići u Splitu poskupe! Svi ostali u vijećnici bili su protiv!

Na kraju, glasovalo se i uspješno zaključilo priču u korist vladajućih. Do iza ponoći marljivo je ruke dizalo 15 vijećnika Centra od kojih najmanje polovica nije ni progovorila cijelu sjednicu
Roditelji splitskih vrtićaraca nešto prije ponoći dobili su dodatan teret za novčanike. Vladajuća garnitura Centra, jer je tako situacija bila posložena (na sjednici nije bilo troje vijećnika HDZ-a - op.a.), bila je sama sebi dovoljna za izglasavanje gotovo svih odluka na sjednici Gradskog vijeća.

Naum Ivice Puljka da se na valu svemogućih poskupljenja odvaja još malo i za predškolski odgoj prošla je nakon burne rasprave. Leđa su odluci okrenuli i socijaldemokrati pa da situacija u oporbenom HDZ-u nije bila takva, upitna bi bila sudbina prijedloga.  

- Moramo zaštititi u prvom redu sve građane koji žive ispod prosjeka prosječnih hrvatskih plaća, jer je njima energetsko inflacijska kriza neodrživa, a ne smijemo ih dovesti u situaciju da zbog nedostatka financijskih sredstava djecu ne upisuju u vrtiće, jer se tu djeci – koji će sutra biti nositelji našeg društva u budućnosti radi nemjerljiva i nenadoknadiva trajna šteta kako na emotivnom, psihološkom i socijalnom aspektu njihovih ličnosti - jasan je bio Damir Barbir, šef splitskog SDP-a.

Na tom valu - e, bez nas ovaj put - bio je i Davor Matijević, Barbirev stranački kolega.

- Svjestan sam da Grad nije u stanju osigurati besplatan vrtić svakom djetetu, da još uvijek ni nemamo mjesta za svako dijete, ali Grad koji predlaže proračun od 1.8 milijardi kuna može podnijeti teret da u ovoj godini krize kad se intervenira u cijene struje, goriva, raznih namirnica, da ne podigne cijenu roditeljima ili barem ne svima.

I dok je Puljak objašnjavao razloge, po njemu logične odluke, logičnost su konstantno dovodili u pitanje. Puljkovo nabrajanje stavki koje misli financirati u dogledno vrijeme tim povećanjem, prema mišljenju Ivane Ljulj Cvitanić iz Mosta, ne mogu i ne smiju biti razlog poskupljenja.

- Grad Split u cijelosti financira bruto plaće za oko 800 zaposlenika, a ne vidim razloga da se ne nastavi s takvom praksom. Pogotovo kad usporedimo ukupna izdvajanja za predškolski odgoj s drugim gradovima, Kaštela izdvajaju 18 posto proračuna, Solin 22, a Split tek 12. Ako grad Split, dakle, u cijelosti snosi trošak bruto plaća, što svakako podržavamo, iz kojeg se razloga isto koristi kao argument povećanju cijene smještaja - pitala se Ljulj Cvitanić. Vijećnica Mosta imala je i prijedlog da svim roditeljima, a čija djeca nisu upisana u vrtić usprkos što su zadovoljila uvjete, grad Split plaća 700 kuna naknade za - grešku grada Splita. Puljak? Ništa.

- Bilo je kriza i prije, ali ovo je kategorija u koju se nitko nije usudio dirati. Za ovo se mora pronaći novac jer ako su to uspjele gradovi i općine s puno manjim proračunom, onda mora i ova struktura jer imate daleko veći proračun od svojih prethodnika. Trebala bi to biti zadnja linija obrane. Nije trenutak za ovakvo nešto. Ako odluka prođe, neka grad po uzoru na Studentski centar u kojem se zapošljavaju studenti osnuje beba centar da se djeca zaposle i pomažu svojim roditelja plaćati vrtiće - podrugivao se Igor Stanišić iz redova Hrvatske građanske stranke (HGS).

Opasku je dala i Stanišićeva stranačka kolegica Lidija Bekavac jer detaljne razrade razloga poskupljenja vrtića, veli, nema. 
- Sve su ovo pretpostavke jer iz materijala ništa nije jasno. Nije se razmišljalo ni o cenzusu ni o čemu drugome, ovo povećanje ide linearno. Potrebno je napraviti cenzus - požalila se, ali na plodno tlo nije naišla.

Znakovito, Aris Zlodre ispred Domovinskog je pokreta ovakav novi namet za dio građana Splita nazvao "puljkarina".
- Udarati po djeci i roditeljima ne treba. Postoje druga mjesta gdje se može naći novca - koncizan je bio.

Na kraju, glasovalo se i uspješno zaključilo priču u korist vladajućih. Do iza ponoći marljivo je ruke dizalo 15 vijećnika Centra od kojih najmanje polovica nije ni progovorila cijelu sjednicu. Uostalom, kao što nisu rječiti bili ni na ranijim sjednicama. Birali ste - trpite što ste birali.  

Povećanje cijena ovisit će o programu - za neke stotinu, za neke 120, a neke i 125 kuna na mjesečnoj bazi.

hr Fri Oct 28 2022 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638252425d7965d0108b45a0/80
Foto: Ivana Ivanović

"Štorije o' Adventa": Paljenjem prve svijeće u Đardinu započeo splitski Advent

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja
Paljenjem prve advenske svijeće u Đardinu započeo je Advent u Splitu pod sloganom "Štorije o' Adventa". 

Svijeću su upalili dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić i fra Kristian Stipanović.

- Provedite ovaj Advent u krugu svojih najbližih, ispunjenih ljubavlju i srećom. Neka svatko pronađe jedan kutak gdje može pomoći nekome drugome i njemu učini ovaj Advent još ljepši. - rekao je Ivošević na početku. 

- Večeras započinjemo s našom manifestacijom "Štorije o' Adventa" sa željom da svijeća nade koju večeras palimo donese nadu i radost u naše domove i da svi skupa uđemo u najljepše doba godine - Božić i da vrijeme pred nama koje ide bude sve bolje i ljepše, s ljubavi i nježnosti. - rekla je Vukšić.

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja.

Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju.

Štorije o' Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal.
hr Sat Nov 26 2022 18:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Stručnjakinja upozorava: "Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!"

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena
Stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić govorila je u Novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane.

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena.

Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

- To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena. - naglašava Blažić.

Rast cijena više od 40 posto

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.

Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

- Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine. - tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić gostujući na N1 televiziji.

hr Sat Nov 26 2022 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381f4095d7965400f8b4598/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Trogir se sprema za Advent, sve kreće koncertom Harija Rončevića

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović
Trogir se sprema za Advent. Postavljaju se kućice, stavljaju ukrasi i lampice, dotjeruju sve do posljednjeg detalja...

Adventski program Zimske Adventure u Trogiru započinje 2. prosinca koncertom Harija Rončevića na Trgu Ivana Pavla ll, koji će i ove godine biti središnje mjesto zabave i druženja u toplom božićnom ambijentu.

Nastupat ćemo i Amel Ćurić (06.12.), Detour (09.12.), Luka Nižetić (13.12.), Dino Dvornik tribute band (16.12.), Magazin (20.12.), Jura Stublić (23.12.), Matija Cvek (27.12.), Jasna Zlokić (30.12.), dok će Trogirane i goste u novu 2023. godinu uvesti Trogirski kanti. Centrifuga Bend u podne će svirati na dječjem dočeku.

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović...


hr Sat Nov 26 2022 12:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381ebb05d7965ec0e8b459a/80
Foto: Ivana Ivanović

Grbin iz Trogira: "Radnik mora biti na prvom mjestu Zakona o radu"

Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo, rekla je Glasovac
U organizacijia SDP-a Trogir održana je javna tribina "Bolji rad, bolji život" na kojoj je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio SDP-ovu politiku za reformu radnog zakonodavstva - za budućnost rada u Republici Hrvatskoj.

- Pred Hrvatskom je rasprava o Zakonu o radu i rasprava o usvajanju izmjena i dopuna tog Zakona i to je više nego dobra prilika da razgovaramo o tome što je u odnosu društva i države prema radu dobro, i što nije. Činjenica je da radnika mora vratiti u fokus Zakona o radu jer radnik mora biti na prvom mjestu, ali ne možemo razgovarati o sigurnosti radnika, ako ne razgovaramo o tome kakva je njegova plaća. Jer plaća je ono najvažnije bez čega ljudi ne mogu živjeti - rekao je Grbin, pa nastavio:

- Vlada ima priliku kroz Zakon o radu, ali isto tako i kroz poreznu politiku pomoći hrvatskim ljudima da žive dobro, ali ona to ne čini. Zato se mi kao SDP zalažemo i za novi pristup poreznoj politici, i to porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5 tisuća kuna, ali isto tako da se u Zakon u radu jasno upišu sve odredbe koje će ticati prekovremenog rada, rada noću, u smjenama i rada nedjeljom i blagdanima. Brojni radnici u privatnom sektoru tih dodataka na plaće nemaju. Sad je naša prilika kao društva da stojimo uz te ljude i da im osiguramo da za to budu plaćeni - redao je misli Grbin.

Osvrnuo se na još neke stvari:
- Raspravljat ćemo i o radu nedjeljom, ali kao i svaki put dosad Vlada griješi jer se samo fokusiraju na trgovce. Kao da ljudi i drugdje, u ugostiteljstvu, proizvodnju i medijima, ne rade nedjeljom i svi imate pravo da vam se to dodatno plati. Puhat ćemo Vladi za vratom, inzistirat ćemo da to već sad bude u ovim izmjenama, a ako ne bude, kad SDP dobije povjerenje građana, to će biti tamo.

Nakon Grbina govorila je Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora:
- Trebao se ograničiti rad na određeno vrijeme, da se na efikasniji način regulira platformski rad, da rad od kuće bude na trošak poslodavca. Nema u Zakonu ni osigurača koji će jamčiti jednakost na tržištu rada, prije svega govoreći o ženama i muškarcima. Znamo da je u Hrvatskoj jaz plaća između žene i muškaraca toliki da se razlike broje u nešto manje od 7 tisuća kuna. Od 15. studenog do kraja godine, znači, žene kao da nisu plaćene.

Potom je govorila o pravima žena:
- Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo.

hr Sat Nov 26 2022 11:37:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .