Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63593a9c18d1cb59488b4772/80
Foto: Grad Split

Maja Đerek i gradski čelnici o stanju u upravljanju gradskom imovinom: "Gore je od očekivanog, Grad ima milijunske štete"

"Uvodimo sustav odgovornog upravljanja i cjeloviti registar imovine“

Savjetnica gradonačelnika za gradsku imovinu Maja Đerek na današnjoj je konferenciji za medije izvijestila javnost o utvrđenom stanju u upravljanju gradskom imovinom i statusu izrade registra gradske imovine. Uz savjetnicu Đerek, na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi zamjenici, Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević.

'Dijagnozu' stanja uvodno je dao gradonačelnik Ivica Puljak. 

Bili smo svjesni da registra praktički nema, a da upravljanje imovinom, najblaže rečeno, nije dobro. Međutim, utvrđeno je da je stanje puno lošije nego što smo mislili. Gradskom imovinom nije se dobro upravljalo i time su propušteni veliki prihodi za Grad Split, kazao je gradonačelnik najavivši nastavak punog angažmana na izradi cjelovitog registra i sustava odgovornog upravljanja, kakav je primjeren javnoj upravi.

-Grad Split do sada, na žalost, nije imao registar imovine niti jasne kriterije koji bi omogućili da se prema svim korisnicima te imovine postupa na jednak način, kazala je u svom obraćanju javnosti Maja Đerek. 

Istaknula je kako su u svim kategorijama imovine: stanova, poslovnih prostora i zemljišta, pronađene stavke koje se do sada u Gradu Splitu nisu vodile, a rezultat toga je da se ta imovina i njeno korištenje nije naplaćivalo. Đerek je detaljno izvijestila kako je u proteklom polugodišnjem razdoblju pribavila 5225 zemljišno-knjižnih izvadaka u kojima je na različite načine upisan Grad Split. Kazala je kako je iz preliminarne analize koju je sačinila vidljivo da se nije vodio cjelovit registar, nije korišten sustav za ažuriranje, prema postoji i kupljen je za tu namjenu.

 – U registru su bila zavedena 474 stana, 964 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana, kazala je i dodala kako ne postoje nikakvi drugi oblici nekretnina, unatoč zakonskoj obvezi.

 - Nevjerojatno je da Grad Split nikada niti jedno zemljište nije uvodio u registar, niti je postojao cjenik po kojem se korištenje tog zemljišta naplaćivalo, kazala je Đerek ustvrdivši kako su posljedice toga milijunske štete po Grad, a čiji će se razmjer tek utvrditi, obzirom da je obavljeno tek pola posla te da je proces uvođenja reda u upravljanje gradskom imovinom u tijeku.

Cjelovito izvješće Maje Đerek biti će objavljeno na stranicama Grada do kraja tjedna, a više o današnjem obraćanju javnosti pročitajte na poveznici

hr Wed Oct 26 2022 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .