Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636a83e818d1cb09738b45b3/80

Noć cirkusa u Splitu u subotu u Domu mladih

U 17 sati možete pogledati otvorenu probu finske kompanije Lumo Company koja uključuje klasične glazbenike i hodačice na žici
Članice Nacionalne cirkuske platforme priključile su se obilježavanju Noći cirkusa - međunarodnog događanja u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska). 

144 organizacije i ustanove udružile su snage u 4. izdanju Noći cirkusa i ponudile 214 različitih događanja diljem Europe od 11. do 13. studenog. Program u Hrvatskoj održava se u sedam gradova:

Rijeka / Prostor Plus
11. studenoga u 20h u Palachu projicirat će se dokumentarni film "Gira & the Circus of Life".

https://www.facebook.com/events/493484486159229/

Samobor / Cirkultura
11. studenoga program započinje u 19h s Grand Hotel Cirkus Cabaretom, zatim je u 20h predstavljanje Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije 2021., a u 20:30 projekcija dokumentarnog filma "Fakiri". Čitavi program odvija se u klubu Bunker.

https://www.facebook.com/events/470666061585713/

Klanjec / Cirkorama & Kućni kolektiv
12. studenoga u 19h u kinu Kuće Klajn prikazat će se film "Fakiri".

https://www.facebook.com/events/818601519473394/ 


Križevci / K.V.A.R.K.
12. studenoga u 20h u Klubu Kulture prikazat će se film "Fakiri".

https://www.facebook.com/events/457941759814474/

Pula / Čarobnjakov šešir
12. studenoga u 19h u Kinu Valli prikazat će se film "Fakiri". 

https://www.facebook.com/events/491886209665563/

Split / Cirkus Kolektiv & ROOM 100
12. studenoga program započinje u 17h u Amfiteatru Doma mladih s otvorenom probom finske kompanije Lumo Company koja uključuje klasične glazbenike i hodačice na žici. U 19:30 u prostoru Razreda Doma mladih predstavit će se Godišnjak hrvatske cirkuske produkcije 2021., nakon čega će se projicirati film "Fakiri". Isti film možete pogledati i u 17:30 u Kinoteci Zlatna vrata.

https://www.facebook.com/events/663612945170826

Zagreb / Cirkorama
11. studenoga u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u 19h otvorit će se izložba "Lice klauna" Nikole Mijatovića, a u 19:30 predstavit će se Godišnjak hrvatske cirkuske produkcije 2021.
12. studenoga u 19h u AKC Medika prikazat će se film "Fakiri", a u 20h održati radionica gutanja vatre s Aleksandrom Đikićem i Nikolom Mijatovićem.
13. studenoga u 20h u Pogonu Dora Komenda i Tanja Puklek Borelli prezentirat će predstave u nastajanju s kojima su regionalno selektirane za circusnext ediciju 2022-2023.

https://www.facebook.com/events/818601519473394/ 

O Godišnjaku hrvatske cirkuske produkcije 2021.

Godišnjak suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u 2021. godini prvi je primjer sustavnog bilježenja suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u Hrvatskoj, što je značajan trenutak za scenu sada, ali i za njezin budući razvoj. Godišnjak kroz pet poglavlja dokumentira hrvatsku suvremenu cirkusku produkciju i sva njena postignuća u 2021. godini.

Godišnjak će predstaviti članice Nacionalne cirkuske platforme, a u sklopu promocije Godišnjak će biti dostupan za prodaju po promotivnoj cijeni od 50,00 kn / 6,64 €, dok će mu cijena u slobodnoj prodaji biti 70,00 kn / 9,29 €.

O dokumentarnom filmu „Gira and the Circus of Life“

„Gira & Circus of Life“ dio je inovativne petodijelne dokumentarne serije 'Reimagine Rio' poznate brazilske filmašice Katie Lund (Grad Božji) i debitantice Lili Fialho. Ova transformacijska cirkuska škola uči da su cirkusko umijeće i izvedba (ponekad) opasni za život, dok učenici istražuju granice i strasti u akrobacijama i performansu. Vrhunac je izvedba Gira, prikaz gracioznog pokreta... Film se prikazuje s engleskim podnaslovima.

O dokumentarnom filmu „Fakiri“

"Fakiri" je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri. Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari. Film "Fakiri" bavi se umijećem samokontrole i samoizazivanja, koje će postojati zauvijek. Film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima.

O Lumo Company

Lumo Company na otvorenoj probi predstavit će rad na predstavi FINELINE. Naziv predstave je gruba metafora za traženje ravnoteže unutar prirodne neravnoteže stalnog kretanja. Rad se bavi istraživanjem ravnoteže kroz tri aspekta – glazbeni aspekt , fizički aspekt pokreta na žici i fizički aspekt pokreta na podu.

O izložbi „Lice klauna“

Izložba „Lice klauna“ Nikole Mijatovića predstavlja netipične i intimne grafičke otiske, isto tako netipičnog iskrenog koncepta, izvučenog iz osobnog iskustva gdje se umjetnik kao roditelj nesvakidašnjeg zanimanja suočava sa apsurdnošću društvenog sustava.

O radionici gutanja vatre

Ova ekstremna cirkuska tehnika potječe iz davnina, još od vremena kada je čovjek prvi put ukrotio vatru. Prijave za radionicu nisu potrebne, rekvizite i potrošni materijal osigurat će organizator radionice.

O prezentaciji regionalno selektiranih circusnext projekata

Predstava „Konstrukt“ Dore Komende/Cirkus Kolektiva je projekt koji se bavi neuspjehom, kroz metodu kritičke analize i dekonstrukcije zračnih elemenata u cirkusu. Kroz tri metafore o neuspjehu, postavlja pitanje kako se svatko od nas nosi sa razočarenjem, odakle dolaze pogrešna očekivanja, i koje nas to ludilo tjera da sami sebi zadajemo Sizifov posao? Paradoks instalacije koja se ruši je ujedno i metafora za nepredvidive životne situacije, podsjetnik na misao o tome da je mali pomak dovoljan za velike promjene, i pitanje koliku zaista imamo kontrolu nad okolnostima koje na nas utječu.

Predstava „Lies of the Matrix“ Tanje Puklek Borelli propituje odnos pojedinca naspram vlastitih misli i uvjerenja o sebi samome te izvora na kojima ta uvjerenja počivaju. Lažna uvjerenja nastala pod utjecajem patrijarhalnog društva i kulture u kojoj živimo, u ovom dijelu imenovana matricom laži, udaljavaju nas od naše istinske prirode i zdravog ispunjenog života u najvišoj mogućoj službi društvu.

O Nacionalnoj cirkuskoj platformi

Nacionalna cirkuska platforma je prva suradnička programska platforma u Hrvatskoj koja okuplja organizacije u sektoru suvremenog cirkusa. Na izazove s kojima se susreću organizacije i umjetnici koji rade u sektoru platforma odgovara različitim oblicima programske razmjene i suradnje te prijenosom znanja i iskustava među članicama. Platformom koordinira ROOM 100 kolektiv (Split), a članice su Cirkorama (Zagreb), Cirkultura (Samobor), Cirkus Kolektiv (Split), Čarobnjakov šešir (Pula), K.V.A.R.K. (Križevci) i Prostor Plus (Rijeka) te novoosnovano Društvo umjetnika suvremenog cirkusa (Zagreb). Aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme provode se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.
hr Tue Nov 08 2022 17:29:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638a57e85d796569298b4597/80
Foto: Mario Alajbeg

Obrtno tehnička škola kao regionalni centar kompetentnosti - katalizator povezivanja učenika i poslodavca

Ovo je drugi po redu strukovni sajam unutar projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije”.

U petak, 02. prosinca u Obrtno tehničkoj školi održao se Strukovni sajam koji je okupio učenike, razrednike, mentore, poslodavce kao i predstavnike Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je drugi po redu strukovni sajam unutar projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije”.

Strukovni sajam otvorio je ravnatelj Obrtno tehničke škole gospodin Milivoj Kalebić. Ravnatelj Kalebić pozdravio je sve prisutne te im poručio: “Iznimno mi je drago da ste danas s nama ovdje kako bismo vam predstavili sve ono što radimo. Ovo je mjesto na kojem će brojni učenici završiti školu, sutra se zaposliti i hraniti svoje obitelji. Pogledajte ostvarenja naših učenika kao i mogućnosti koje vam nude elektro zanimanja. S nama su danas naši dragi partneri, vrhunski stručnjaci iz uspješnih tvrtki koji će vas, nadamo se, potaknuti da se odlučite za karijeru u ovom sektoru.”


Učenicima su se tako predstavili Danijela Budić Čaljkušić i Nikola Bilić Antičević iz tvrtke S+B Systemtechnik koja posluje na svjetskom tržištu u više sektora. Njihove glavne djelatnosti su CNC obrada, razvoj i proizvodnja te montaža na područjima strojne obrade, elektronike, elektrotehnike, pneumatike, hidraulike, mehanike, mehatronike, strojarstva i senzorike. 

Mario Ljubić i Ivan Meter (Motorbox) ulaganjem u svoje znanje stekli su brojne kompetencije u domeni novih tehnologija i električnih vozila te su učenicima predstavili svijet elektro mobilnosti. 

U sklopu Strukovnog sajma održan je i okrugli stol “Zapošljivost u elektro zanimanjima” na kojem su sudjelovali Elizabeta Bego iz Hrvatske obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, Sanja Baković iz Hrvatske gospodarske komore Splitsko-dalmatinske županije, Petar Škovrlj ispred Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici škole te vlasnici obrta i tvrtki iz sektora. Zaključak okruglog stola bio je kako je pozitivno ozračje oko obrtničkih i proizvodnih zanimanja koja postaju poželjno zaposlenje. Cilj ovakvih kontruktivnih rasprava je povezivanje učenika za specijalizaciju i rad u tvrtkama, te zatvaranje kruga od škole do budućeg zaposlenja. 


Obrtno tehnička škola Split imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije, jedinim na širem području Dalmacije. Projekt “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije” je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

O projektu:

Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog

obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

U sklopu aktivnosti RCK razvijati će se postojeći redovni programi u sektoru elektrotehnike i

računalstva kroz suradnju sa ostalim strukovnim srednjim školama, visokim učilištima i poslodavcima i obrtnicima iz navedenog sektora, uz podizanje kompetencija učenika za poduzetništvo i razvijanje vještina za uključivanje u tržište rada, potpomognuti uključivanjem gospodarstvenika u obrazovanje kako bi učenici stekli što aktualnije obrazovanje. U sklopu projekta dobivena je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje „Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom“ te je prijavljena i izrada Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za pomoćno zanimanje u području računalstva („računalni operater“).

 Osim toga u RCK se razvija i modernizira obrazovanje odraslih te uspostavlja podrška svim bivšim učenicima Obrtno tehničke škole koji su postali obrtnici u cilju stalnog napredovanja u struci i stjecanja novih znanja i korištenja modernih alata u struci.

Razvojem i usvajanjem novih znanja i tehnologija RCK će, uz podršku partnera, nuditi podršku svim obrtnicima i poslodavcima u sektoru elektrotehnike i računalstva za razvoj njihovih djelatnosti i metoda rada kao i za edukaciju i usavršavanje njihovih djelatnika. Djelokrug aktivnosti RCK je najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, preko svojih partnera, odgojno obrazovnih ustanova s tog područja i gospodarskih subjekata tih županija. U suradnji sa gospodarskim subjektima navedenih županija ali i kroz suradnju sa gospodarskim i obrazovnim subjektima iz europske unije, uključiti će se u promociju novih i ekološki prihvatljivih tehnologija, promociju modernih alata i uređaja kao i metoda rada.

Trajanje projekta je 48 mjeseci, točnije do 29. prosinca 2023. godine.

Ukupna vrijednost prijekta je 49.978.113,43 HRK, a od toga je sufinancirano sredstvima Europske unije 49.978.113,43 HRK.hr Fri Dec 02 2022 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389dd525d796580278b4594/80
Foto: Boris Britvić

PodKaST Split - Gostovanje Bradate aukcije 2022

Voditelj Ivan Baranović, ugostio je Marka Sučića, suosnivača Bradate aukcije, i Marka Galića, njegova gosta i suradnika

U posljednjoj emisiji splitskoga PodKaSTa, emitiranoj jučer, 02.12., voditelj Ivan Baranović, ugostio je Marka Sučića, suosnivača Bradate aukcije, i Marka Galića, njegova gosta i suradnika.

Tijekom jednosatnog, zanimljivog i podacima vrlo bogatog razgovora gledatelji su imali priliku ćuti gotovo sve o dosadašnjem uspješnom djelovanju Bradate aukcije, njezinim počecima, o suosnivačima, kao i o pojedincima i udrugama koje su joj se tijekom njezinog već petogodišnjeg djelovanja pridružile u realizaciji hvalevrijednog cilja - podizanja svijesti o raku testisa i drugim oblicima malignih oboljenja kod muškaraca.

U emisiji se dalo čuti i nekoliko po život važnih savjeta u vezi s prevencijom raka testisa, kao i vrlo informativnih podataka o tome koja je dobna skupina muškaraca najizloženija riziku obolijevanja od te zloćudne bolesti. Gosti su - budući da naglaska na nužnost preveniranja nikada dosta - tijekom emisije više puta ponovili da su preventivni pregledi testisa nužni i bezbolni - jer, kako kažu, brada će narasti, ali muda neće.

Ako želite čuti kakve veze ima Rotari klub plus iz Splita s Bradatom aukcijom, a kakve Alkari i bajkeri, koliko je Bradata aukcija do sada prikupila novčanih donacija, čija je brada bila najskuplja i, naravno, gdje će se ove subote održati i kakav vam program spremaju ovi sjajni ljudi, pridružite nam se na PodKaSTovom kanalu i uživajte klikom na poveznicu youtu.be/fDRR_N2EXko.


hr Fri Dec 02 2022 12:11:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389c0f55d79657e278b457c/80

Ovoga vikenda prvo izdanje Split klarinet festivala

U dva koncerta publika će se upoznati sa skladateljima i klarinetistima koji u gradu djeluju (ili su djelovali)

Umjetnička akademija u Splitu predstavlja prvo izdanje Split klarinet festivala. Svako veliko putovanje kreće od kuće, pa tako i ovo. U suradnji sa HNK Split, a pod pokroviteljstvom grada Splita prvo izdanje bit će pravi splitski capsule edition.  U dva koncerta publika će se upoznati sa skladateljima i klarinetistima koji u gradu djeluju (ili su djelovali).

Prva večer, Večer splitskih skladatelja, posvećena je skladatelju Petru Bergamu koji nas je napustio ove godine, baš kao i profesor Stefanović kojem je skladba posvećena i koji ju je praizveo. Osim njegovog djela na programu su djela Ivana Božićevića, Šimuna Čarlija-Botice, Denija Pjanića, Ante Grgina, a posebno nas vesele dvije praizvedbe: djela Gordana Tudora i Vlade Sunka. 

Drugu večer, Večer komorne glazbe, imat ćete priliku čuti odabrana djela iz klarinetskog repertoara od Brahmsa, Brucha, Mendelssohna do Mellitsa. 

Kompozicije na klarinetu izvode Željko Milić, Ivana Bandalo Benzon, Igor Ivanović, Lorena Dokša i Mislav Norac uz Jadranku Garin, Vesnu Podrug Kossjanenko i Ivana Violića na klaviru, Doru Mitrović na violi i Maju Tomašević na flauti.

Već na sljedećem izdanju čekaju vas poslastice sa suvremene scene, klasični biseri, renomirani gosti, i neki 'brand new' izvođači i skladatelji. 


hr Fri Dec 02 2022 10:10:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389a3725d7965b4248b45dc/80

Bradata aukcija u subotu od podne

U PlanB na Gripama 3.12. za Županijsku ligu protiv raka Split

Svijet ima Movember, a Split Bradatu! Opet će biti pune šake brade vrsnim meštrima iz splitskih brijačnica kojima se ove godine pridružuju i brojni kolege iz cijele države i regije na jedinstvenoj humanitarnoj akciji „Bradata aukcija“, u subotu, 3.12. u Backbaru Plana B.

Zbog velikog broja kandidata brice će početi s radom nešto ranije, od 10 sati, a prvi na redu za brijanje bit će mladići iz Elektrotehničke škole Split. Prije podne krenut će i okupljanje motorista i njihov karusel, a na samom događaju koji će potrajati do večernjih sati, organiziran je i tematski glazbeni program. 

Ove su godine brojna događanja prethodila glavnom eventu jer se iz godine u godinu sve veći broj entuzijasta pridružuje aukciji. Splicka scena osmislila je poseban program „Mudrolije o mudima“ s kojim su nastupali u Domu mladih i prošli tjedan pred skoro tisuću studenata u restoranu Kampus. Potom, besplatno je pregledano više od 100 muškaraca u Splitu i Šibeniku, a ovog vikenda održava se i humanitarni teniski turnir parova („Roditelj i dijete“), prihod od kojeg će naravno ići Županijskoj ligi.

Tap B proizveo je prvo pivo u svijetu koje je odležalo u bačvi od dingača, a pri kuhanju koristila i „Nadalina“ čokolada iz Dominikanske Republike. „Mrka“ mu je ime, diči se sa 7,5% alkohola i fantastičnim okusom, a sav prihod koji se od prodaje ove limitirane serije sakupi na Bradatoj, ide, naravno, Županijskoj ligi. Treba spomenuti i „Meštra“ kojeg dobro poznaje svaki bradonja koji drži do svoje brade jer je proizvođač pustio u prodaju limitiranu seriju posebno brendiranih vrhunskih ulja za njegu brade i brka. „Sličice pričaju“ su priča o predanom humanitarnom radu Luke Kanaeta zahtjeva zaseban tekst pa ćemo ga ovdje samo spomenuti, a tu je i Krešo Bengalka koji je bit akcije sažeo u spotu. 

Dakle, u subotu pravac Plan B, a ako ne stignete ili vam se ne nose novci po džepovima (osim onih za majicu, ulje il' Tap B pivu), Bradatu aukciju možete podržati donacijom za brijanje nekog od kandidata uplatom na račun Županijske lige protiv raka Split: IBAN HR7024070001500328251 s napomenom 'Za Bradatu 2022. – ime i prezime kandidata’.

Bradatu aukciju organizira Županijska liga protiv raka Split uz podršku partnera: Ka'brada, PlanB, Rotary klub Split Plus, PromoPlan i Kazinoti & Komenda.

BRADATI GLAZBENI PROGRAM 3.12.

10:00 - 12:00 DJ Matthew Bee / Jazzy Morning Shaving Music
12:00 - 14:00 DJ Music Selector / Midday Moustache Rock

14:00 - 15:30 Little Sister / Live
16:00 – 17:30 Matthew Bee & The Ministry of Swing 
17:00 - 21:00 DJ Toni Tox and DJ Anna Blitz / After Shave Hits

U NEDJELJU, 4.12. na istom mjestu 

19:00 TJ CICO (nakon dodjele nagrada pobjednicima humanitarnog teniskog turnira)


hr Fri Dec 02 2022 08:04:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .