Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6375fe9318d1cba38a8b4570/80

U KBC Split uspješno je provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom arteriovenske fistule oformljene endovaskularnim putem

Sve je nadzirala mentorica Karen Tullett iz Velike Britanije, a u timu su bili Ivo Jeličić, Dijana Borić Škaro, Ivana Štula, Anita Šitum , Alena Srdelić, Pavinka Čulić (na fotografiji)

U KBC Split je u četvrtak uspješno  provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom endovaskularno oformljene arteriovenske fistule (endo AVF), pod nadzorom mentorice Karen Tullett iz Velike Britanije. 

Kod 34 godine stare pacijentice je 22. rujna uspješno formiran perkutani prirodni spoj arterije i vene podlaktice za potrebe obnašanja postupaka hemodijalize, uz korištenje 4F WavelinQ  sustava koji se pokazao sigurnim i učinkovitim.  

Za uspješnost formiranja pristupa za hemodijalizu novom metodom zaslužna je odlična suradnja Zavoda za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti i Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju na čelu sa voditeljima dr. Dijane Borić Škaro i prof. dr. Krešimira Dolića, članovima tima za vaskularni pristup zaduženim za endoAVF -  interventne radiologinje doc. dr. Ivane Štule i nefrologa dr. Alene Srdelić i dr. Ive Jeličića, uz asistenciju instrumentarke i radiološkog tehnologa. 

Kandidati za ovu metodu se pomno odabiru nakon isključivanja potencijalnih kontraindikacija, uz osobnu suglasnost nakon podrobnog informiranja o postupku, te nakon urađenog ultrazvučnog  „mapiranja“ krvnih žila, čime se potvrđuje anatomska podobnost vaskulature za navedeni zahvat.  

Hemodijaliza je metoda liječenja pacijenata u završnom stadiju bubrežnog otkaza. Za provođenje hemodijalize potreban je uspješno oformljen i funkcijski zadovoljavajući krvožilni pristup. Arteriovenska fistula je s obzirom na niski rizik infekcije i tromboze prva metoda izbora (u odnosu na arteriovenski graft i centralni venski kateter) u većine pacijenata.

Unatrag 50 godina arteriovenska fistula (spoj između arterije i vene) formirala se kirurškim putem. Posljednjih godina razvojem perkutanih endovaskularnih tehnika fistule se  kreiraju i nekirurškom metodom, minimalno invazivnom, bez vidljivog postoperativnog ožiljka koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti  te je niskog rizika od komplikacija. 


hr Thu Nov 17 2022 10:28:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .