INTEGRACIJA U DRUŠTVO

Izrađen prvi rječnik za nepalske radnike u Hrvatskoj: Hoće li im olakšati komunikaciju?

U Hrvatskoj je prošle godine izdano oko 21.000 radnih dozvola za državljane Nepala, zemlje u južnoj Aziji. Jedan od najvećih problema Nepalcima u Hrvatskoj predstavlja jezična barijera, a kako bi im se olakšala komunikacija, izrađen je prvi nepalsko-englesko-hrvatski rječnik, koji je varaždinskom županu Anđelku Stričaku uručio vlasnik agencije za uvoz stranih radnika dr. sc. Joso Vuksan.

-Krajem 2021. godine prvi put smo temu integracije stranih radnika iz trećih zemalja otvorili na sjednici Županijske skupštine. Tada je na našem području bilo oko 2000 stranih radnika. Danas ih je oko 8000. Integracija stranih radnika važna je društvena tema, bez njih bi naše gospodarstvo teško opstalo. Zato treba voditi brigu o tim ljudima, oni tu žive i rade, treba im pomoći da se što lakše uklope u naše društvo, ali i omogućiti hrvatskim građanima što normalniji život jer oni su gradili i stvarali naš kraj, općine, gradove i županiju, i najnormalnije je da su nam na prvome mjestu. Jer, ako ne ovdje, gdje će se osjećati dobro i komotno?, rekao je župan Stričak za Večernji list.

Dr. sc. Vuksan rekao je da rječnik, uz tekstualni dio, sadrži i slikovni opis određenih pojmova.

-Izrada ovog rječnika jedan je od važnijih koraka u integraciji stranih radnika. Hrvatsko-englesko-nepalski rječnik, koji je napravljen za državljane Nepala, trebao bi im olakšati komunikaciju i u svakodnevnom životu i na poslu. Osim osnovnih pojmova, od “dobar dan”, “molim”, “izvoli” i “kako si?”, rječnik zato sadrži i rečenice koje se koriste u svakodnevnom životu, nazive dijelova tijela, dana u tjednu, godišnjih doba, nazive žurnih službi, alata, osnovnih namirnica i drugo. Upravo taj slikovni opis pojmova nadopunjuje tekstualni dio radi što bržeg upijanja informacija, rekao je.

Prvi hrvatsko-englesko-nepalski rječnik ustupljen je Pučkom otvorenom učilištu. Varaždinska županija uvodi učenje hrvatskog jezika za strane radnike putem sustava vaučera, a u tijeku je i izrada kurikuluma. Najviše stranih državljana zaposleno je u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i turizmu.

Nepalski jezik ubraja se u skupinu istočnopaharskih jezika, kojima govori oko 14 milijuna ljudi. U Nepalu se njime koristi više od 11 milijuna stanovnika, a zastupljen je i u Indiji te Butanu. Najveći broj dozvola za boravak i rad diljem Hrvatske izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, na drugom je mjestu Srbija, a na trećem upravo Nepal. Slijede Indija, Sjeverna Makedonija, Filipini, Kosovo, Bangladeš, Turska i Albanija. U ovoj godini očekuje se izdavanje oko 200.000 radnih dozvola.

POSLJEDNJE DODANO: