IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE

Iznimno rijetka pojava: Četiri divovska primjerka ribe uočena u Jadranu

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo priopćili su kako su tijekom protekle zime dobili informaciju kako su pronađena “čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne)”. Objasnili su kako se radi o divu među ribama, najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu.

Dodali su kako riba pojas može doseći dužinu od 8 metara, a prema nekim informacijama, može narasti i značajno više. “Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu”, istaknuli su. 

Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo 3 puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza – naveli su iz Instituta. 

Tek 60-ak susreta s ovom vrstom u cijelom Sredozemlju

Tvrde da je pronalazak relativno velikog broja primjeraka zaista neobičan, što ukazuje i podatak da je do sada zabilježeno tek 60-ak susreta s ovom vrstom u cijelom Sredozemlju, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu.

Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno ‘lebdeći’ u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti – napomenuli su. 

Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu. Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine – zaključili su.

POSLJEDNJE DODANO: