ODLUKA UJEDINJENIH NARODA

Izglasana rezolucija o genocidu u Srebrenici

Danas je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom je 11. srpnja službeno proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova odluka predstavlja snažnu osudu negiranja genocida i veličanja osuđenika za ratne zločine, te potvrđuje obavezu zajednice međunarodnih država da se suprotstavi takvim zločinima i pruži pravdu žrtvama.

Nacrt rezolucije, koji je podržalo 84 države, a 19 ih je bilo protiv, uz 68 suzdržanih, predstavlja rezultat dugotrajnih diplomatskih pregovora i političkih pritisaka. U njemu se jasno osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine, te se ističe nužnost očuvanja sjećanja na žrtve i osiguranja pravde za počinjene zločine.

Mađarska jedina zemlja iz EU koja je bila protiv

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”.

Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska te neke afričke i azijske države Kube, Nikaragve, Venezuele i Azerbajdžana.

Ova odluka, koja je rezultat dugotrajnih napora mnogih međunarodnih pregovora, predstavlja važan korak u priznavanju tragedije koja se dogodila u Srebrenici 1995. godine. Proglašenjem 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, UN želi poslati snažnu poruku o obvezama međunarodne zajednice u suočavanju s prošlošću i prevenciji budućih zločina.

POSLJEDNJE DODANO: