Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6459471d5d7965384e8b45a3/80
Foto: Press

Participativna izložba "Never not in love" u Prostoru

Izložba se može pogledati od 12. svibnja do 9. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 19 sati

U kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji Platforme  “Culture Hub Croatia” u petak, 12. svibnja u 19h otvara se izložba makedonskog umjetnika Darka Aleksovskog “Never not in love”. Izložba se može pogledati do 9. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 19h. U sklopu izložbe, u ponedjeljak 15. svibnja od 18 do 20h umjetnik će održati Love Letters Workshop. Radionica je otvorena za javnost i besplatna, a prijave primamo do nedjelje, 14. svibnja na: [email protected]

Never Not in Love interdisciplinarni je i participativni umjetnički projekt sastavljen od dva zasebna rada nazvana Love Letters to Loneliness i Waves.


Love Letters to Loneliness proizlaze iz intimnih ispovijesti u formi pisma, koja nije moguće kronološki locirati. Pisma su publici ponuđena na čitanje, uz mogućnost da čitatelj zakorači u sasvim osoban svijet emocionalnih izazova i teških situacija, pretočenih u riječi. Serija se sastoji od sedam radova nastalih na pisaćem stroju. Pisma su neadresirana i nikad poslana, ali su upućena određenim osobama. Izvorna ljubavna pisma sastavljena su, editirana i natipkana 2018. godine. Aktualne verzije editirane su i pretipkane 2023. godine posebno za ovu izložbu u Prostoru. Pisma su na engleskom i hrvatskom jeziku.

Waves je site-specific instalacija, sastavljena od crteža velikog formata raspoređenih po izložbenom prostoru. Crteži komponiraju kontinuirani morski pejzaž inspiriran Splitom koji smješta publiku – čitatelje pisama – u specifično konstruirano okruženje koje evocira drugačiju kontekstualnu interpretaciju ljubavnih pisama.

Projekt je prvi put produciran i izložen kao site-specific instalacija u PrivatePrint studiju u Skoplju te na XIII Bijenalu mladih umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Skoplju.

Love Letters Workshop eksperimentalno je proširenje izložbe kojemu je cilj stvoriti participativno ozračje u kojem sudionici pišu svoja vlastita ljubavna pisma, koja mogu biti namijenjena određenoj osobi, gradu ili mjestu, ali i samima sebi. Radionica će se održati na engleskom jeziku, ali sudionici mogu pisati pisma na jeziku koji preferiraju, te ih na kraju radionice podijeliti s drugima tako da ih pročitaju, odglume, otpjevaju ili nekome poklone. 


Darko Aleksovski (1989.) vizualni je umjetnik čija se praksa formira na raskrižju slike i pisma. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju, a trenutno živi u Velesu u Sjevernoj Makedoniji. Sudjelovao je na brojnim umjetničkim rezidencijama, a značajne međunarodne grupne izložbe na kojima je izlagao uključuju: You Can’t Discourse Without Disco – WHW Akademija 2022 Closing Programme, Galerija Nova (Zagreb), Traces and Memories, Counihan Gallery u Brunswicku (Melbourne, 2021), What would happen if? The choice to build an alternative future, Museo Santa Joana (Aveiro, 2020), The Tokyo Art Book Fair 2017, Warehouse TERRADA (Tokyo, 2017), Streetlight, Revisited, Roman Susan Gallery (Chicago, 2019) i 55. Oktobarski Salon – Stvari koje nestaju, Muzej grada Beograda, 2014.

Izložba je dio programa “Prostori osnaživanja” koji Platforma “Culture Hub Croatia” provodi u 2023. u sklopu kreativnog huba Prostor. Izložba je sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Rad Platforme “Culture Hub Croatia” podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

 

hr Mon May 08 2023 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .