Lovro ne može bez mobitela, nervozno je slušao optužnicu i želio izaći iz sudnice. Treba mu i mobitel oduzet u postupku

Nekadašnji politički tajnik HDZ-a i bivši ministar graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi Lovro Kuščević ne može bez mobitela. Kad je sjeo na optuženičku klupu za vrijeme čitanja optužnice nakratko je sjedenje iskoristio za korištenje mobitela, a onda je i uvažen prijedlog njegova branitelja Joška Čeha da mu se iz dokaznih stvari vrati mobitel i prijenosno računalo.

Dok je tužitelj ispred USKOK-a Krešimir Bačić čitao optužnicu, a ta obveza na početku postupka potrajala je više od pola sata, Kuščević je nervozno tražio zanimaciju, razmijenio je i par riječi sa bivšom suprugom Zoranom koja je drugookrivljena, a uz njih i još četvero optuženih se izjasnilo da se ne smatraju krivim za djela koja im se stavljaju na teret.

– Mogu ja izaći van dok on završi? – upitao je Kuščević u jednom trenu i dobio negativan odgovor.

Vrlo iscrpna optužnica na preko 150 stranica i s više od 30 stranica nabrojenih dokaza koji su prikupljeni u istrazi, tereti okrivljene za ukupno šest točaka zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja, primanja mita, sprječavanja dokazivanja…

Sedam kaznenih djela na teretu je Kuščeviću, a znatno manje je ostatku ekipe kojem sudi Sudsko vijeće na čelu s Milom Rebićem. Među ostalim i Kušćevićevom šogoru Ivici Žuviću, umirovljeniku Anti Marinoviću zvanom Cigo potom bivšem predsjedniku Općinskog vijeća Nerežišća Jakši Goiću zvanom Muzica te naposljetku Svemiru Obilinoviću, pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća.

Zanimljivo, baš je ovaj potonji, prema riječima optuženih, s najvećim primanjima na mjesečnoj razini, i to s oko 1.400 eura. Kuščević je sudu rekao da su mu mjesečna primanja stala na 800 eura. Lovrin branitelj Čeh, uz zamolbu da se njegovom branjeniku vrati mobitel i laptop, od suda je tražio da izuzmu kao dokaze novinske članke i dio snimke jedne televizijske emisije jer, smatra, da se radi o subjektivnim mišljenjima novinara.

Bivše supružnike Lovru i Zoranu u prvoj točki optužnice tereti se da su u periodu od početka prosinca 2008. do kraja ožujka 2018. godine iskoristili trenutak u kojem su se pripremale izmjene i dopune Prostornog plana općine Nerežišće na otoku Braču, a koje je Kuščević bio načelnik, pa je Lovro u dogovoru sa suprugom stupio u kontakt s vlasnicima tri nekretnine ukupne površine 4442 metra kvadratna koje su tad bile izvan građevne zone. Nije im on rekao da po predloženim izmjenama njihove nekretnine mogu ući u građevinsku zonu jer ispunjavaju uvjete već im je kazao da će ih koristiti u poljoprivredne svrhe. Potpisali su kupoprodajne ugovore, bez da su sumnjali u njihove riječi, i tako zaradili, prema USKOK-u, najmanje dva milijuna i 289 tisuća kuna koje im ne pripadaju jer su uzeli zemljišta po znatno nižim cijenama nego su ih kasnije prodali.

Druga točka optužnice tereti Kušćevića i Žuvića vezano za kupnju stana iz programa POS-a. Žuvić, ukratko, nije imao uvjete za kupnju stana, ali se ipak javio na natječaj i kasnije je uvršten na drugo mjesto liste onih koji imaju pravo kupiti po povoljnijim kamatama stan POS-a. Žuvić je tako dobio protupravnu korist od najmanje 73.700 kuna koliko je razlika između kamate POS-a i redovne kamate za stambene kredite te banke.

U trećoj točci okrivljeni su, opet, Lovre Kuščević, Žuvić i Ante Marinović. Ovaj posljednje spomenuti je kao odgovorna osoba firme “Export-grof” iz Splita podnio zahtjev da se zemljište od preko 105 tisuća kvadrata u uvali Grška, a kojeg je Marinovićeva firma otkupila kao poljoprivredno, prenamjeni i da postane zemljište na kojem će biti moguća gradnja građevina za OPG i pružanja ugostiteljskih i turističkih usluga. Kuščević je to uvrstio u izmjene Prostornog plana općine, u izmjenama koje su se dogodile drugi put.

Kuščević je bio glavni i po četvrtoj točki optužnice u kojoj su još Jakša Goić i Svemir Obilinović. Trojku se tereti da su se dogovorili da će Kuščeviću pribaviti nepripadnu imovinsku korist dizanjem vrijednosti njegovih nekretnina tako da će omogućiti prenamjenu štala u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene. 

U petoj točci Kuščević je optužen za malverzacije sa nekretninama svoje firme “Kuščević d.o.o.”, i to na način kako bi umanjio buduću stečajnu masu, svom sada pokojnom tastu kojeg je imenovao direktorom, naložio je da s njim sklopi kupoprodajni ugovor kojim Lovre kupuje te nekretnine za puno nižu cijenu od tržišne.

Posljednja točka optužnice tereti Kuščevića za sprječavanje dokazivanja. Saznao je da da će Ante K. u studenom prošle godine biti pozvan u USKOK kao svjedok u sklopu istrage i da bi trebao govoriti o poslovanju njegove firme iz Supetra i Kuščevićeve firme. Na kraju je Ante K. odbio izdašnu ponudu.

Suđenje se nastavlja krajem svibnja u trodnevnom obimu. U postupku je plan ispitati 82 svjedoka, a 23 ih je najavio već prvog dana rasprave pozvati sudac Rebić, uz još dva sudska vještaka. S obzirom na okolnost da je među odvjetnicima Joško Čeh, ta će zamisao biti nemoguća premda je Rebić najavio da će, bude li potrebno, uzimati i pauzu na raspravi.

POSLJEDNJE DODANO: