Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637b64175d79650d008b456c/80
Foto: Bojan Bogdanić

Advent se u Zadar vraća u punom sjaju, s bogatim programom i gastronomskom ponudom

Pročelnik Ćurković najavio je obilježavanje Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana 24. studenog, koje počinje jutarnjom budnicom, nakon čega slijede svečana sjednica u HNK Zadar te brojni glazbeni, kulturni i zabavni programi
Advent u Zadru ove će godine ponuditi potpuni doživljaj božićnih blagdana, brojne zabavne manifestacije i gastronomske užitke, a kako stvari sada stoje po prvi put u povijesti moći će se pratiti i prijenosi utakmica Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Manifestaciju koja počinje u četvrtak 24. studenog i traje sve do 7. siječnja, jutros su u Turističko informativnom centru u palači Cedulin predstavili direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković i direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić. Nakon prošle godine, u kojoj je program uspješno ostvaren unatoč izazovima pandemije, ove se godine očekuje povratak u pravu blagdansku atmosferu.

- Prošlogodišnji rezultati daju nam pravo da ove godine krenemo s još bogatijim programom i gastronomskom ponudom, koja će privući naše sugrađane, a vjerujemo i turista i posjetitelja. Taj potencijal prvi put su prepoznale naše hotelske kuće, pa su nam se ove godine uz standardne partnere poput  OTP banke i TZ Zadarske županije, priključili grupacija Falkensteiner Hotels & Residences te hotel Kolovare, ali i Zadar Cruise Port - Global Ports Holding, koji je imao dinamičnu kruzersku godinu. Vjerujem da će u ovom programu svatko naći nešto za sebe - rekao je Paleka.

Raspored blagdanskih kućica ostaje sličan kao prošle godine, s tim da su dvije prebačene kod Kneževe palače radi boljeg ulaza na Advent i šireg mjesta ispred pozornice. U dva kruga iznajmljeno je svih 35 kućica, s prosječnom cijenom od oko 40 tisuća kuna, pa će u konačnici Tržnica Zadar od najma zaraditi nešto preko milijun kuna. Dio tih sredstava bit će potrošen za tehnički dio, a višak za programski sadržaj.

- Po ovome što smo vidjeli, gastronomska ponuda imat će noviteta i bit će bogatija nego prošlih godina. Danas završavamo spajanje kućica na instalacije, a korisnici u njih ulaze u četvrtak, kada i počinju s radom - najavio je Letinić.

Pročelnik Ćurković najavio je obilježavanje Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana 24. studenog, koje počinje jutarnjom budnicom, nakon čega slijede svečana sjednica u HNK Zadar te brojni glazbeni, kulturni i zabavni programi. Na Kalelargi će se od 11:30 sati održavati Zadarski pijat, na kojem će učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, uz nastupe više zborova i društava, pripremati jela od bakalara i fritule. Sav prihod namijenjen je udruzi Svjetlo. Obilježavanje Dana grada završava početkom Adventa u 21 sat, kada će na Trgu Petra Zoranića nastupiti grupa Dalmatino. Već sljedećeg dana nastupa Jole, a u subotu u 11 sati otvara se uvijek omiljeni dječji Advent.

Što se tiče prijenosa utakmica, Paleka je najavio mogućnost projekcija na video wallu nakon što se zadovolje neki tehnički parametri.

- Vjerujem da ćemo moći pratiti utakmice Svjetskog prvenstva - zaključio je Paleka.
hr Mon Nov 21 2022 12:42:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .