GOVORIO JE I O AZILU

Ivošević kontra HDZ-a: “Pozivam premijera da smanji cijene dubrovačkim ugostiteljima…”

 Na današnjoj konferenciji za novinare, zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević nije štedio riječi odgovarajući na optužbe ministra Davora Filipovića da gradovi Split i Zagreb oduzimaju potporu koju država pruža ugostiteljima. Bez zadrške, Ivošević je prozvao premijera Andreja Plenkovića i HDZ, koristeći Dubrovnik kao primjer kako bi istaknuo svoje stajalište o tvrdnjama ministra i državnoj intervenciji.

– Naše cijene i danas su, kao i prije godinu dana, niže od dubrovačkih prije nekoliko godina. Koliko ja znam, u Dubrovniku je vlast HDZ-a, pa stoga pozivam predsjednika Plenkovića s obzirom na kritike ministra Filipovića o cijenama u Dubrovniku, neka smanji te cijene Dubrovačkim ugostiteljima i neka im ne oduzima kako ministar tvrdi da država čini. Optužbe su smiješne kada pogledate cijene kvadrata u poslovnim prostorima koje oni plaćaju privatnicima i gradu. U gradu su te cijene enormne, dakle, potpuno smiješne. Zapravo, ne znam tko se može požaliti da cijene divljaju unutar poslovnih prostora, a to ne u gradskom vlasništvu, nego u privatnom. Tu se slažem jer privatnici prate njihov promet i tako im dižu iz godine u godinu najam. To nije niti do grada niti do države. Očito se radi o početku nacionalne kampanje gdje će ministri zloupotrijebiti svoju dužnosničku funkciju za političke obračune. Oni to mogu raditi ako to žele, ali ja smatram da je to degutantno i spuštati se na ovu razinu više govori o njima – izjavio je Ivošević.

Tijekom konferencije, Ivošević je također odgovorio na optužbe vezane uz otvaranje azila za životinje na području općine Klis. Na pitanje novinara kako je Splitsko-dalmatinska županija predvidjela sredstva za otvaranje azila za životinje na području općine Klis, a Grad Split nije reagirao, odgovorio je:

– Oprostite, ali moram vas ispraviti. Vi niste prenosili naše izjave u medijskom prostoru. Nema novine kojoj nismo dali izjavu. Na gradskom vijeću smo raspravljali, postoje službeni dokumenti. Osobno sam bio na dan općine Klis i pitao za to. Ovo je još jedan od onih projekata gdje HDZ puno obećava u kampanji svojim općinama, ali ako dođe do promjene vlasti, sve se stopira.

Na pitanje o zakonskoj obavezi grada da realizira azil za životinje.

– Ne, ne. Zakonska obveza je da na području županije mora biti jedan, znači ne mora biti u Splitu, ne mora biti u Sinju, ne mora biti u Klisu, mora biti negdje, i logično bi bilo da županija bude koordinator toga. Ona se do sada pravila mrtva, potpuno. Grad Split je vrlo jasno rekao da je spreman sudjelovati u tome, da je spreman financirati, i dalje stojimo iza naših riječi. Zanimljivo je kako su do sada govorili da to ne može ići dalje, njihovih promjena prostornog plana u Klisu, da ne može zemlja državna biti poklonjena dok se ne napravi sporazum između Grada Splita i Općine Klis, a ja vas pitam gdje je sporazum između Splitsko-dalmatinske županije i Općine Klis. Dakle, radi se o jednoj politizaciji. Meni je drago da se županija probudila iz mrtvih, meni je drago da će Grad Split i dalje biti spreman sudjelovati financijski operativno u realizaciji azila, ako oni to žele, ali mislim da su već pokazali jednu dobojnost prema Splitu i Splićanima. U konačnici, sve naše građane su nazvali nenormalnima zato što nisu izabrali njihovu političku opciju i sada već rade iz projekta u projekt na neki način stopiraju Split, pokušavaju napraviti političku štetu čak i tamo gdje zakon piše da, kada se općine ne mogu dogovoriti u kojoj općini će biti, a Split bi htio imati na svom području. No, mi smo toliko urbanizirani da nemamo toliko udaljenu lokaciju od stambenih objekata da su oni spremni toliko polemizirati, umjesto da se uhvate posla – odgovorio je Ivošević.

POSLJEDNJE DODANO: