ZA ČETIRI I POL MINUTE

Ivica Matković na zvonik svetog Duje objesio hrvatski barjak, oborio je vlastiti rekord

Ako je suditi po broju uspona diljem svijeta onda je Ivica Matković, splitski alpinist već odavno prešao umirovljeničke dane, a ako je računati po vitkosti i kondiciji onda zbilja vrijedi ona poznata rečenica kako se osjeća poput “mladića s puno elana”.

U četiri minute i 30 sekundi, rekordnom vremenu dosad, tridesetpeti put se na zvonik svetog Duje popeo Matković i tako na još jedan način označio kako su u Splitu svečarski dani.

Uvijek se krećite, bavite se sportom. Plivanjem, trčanjem, letenjem, jogom, košarkom, ali ne baš penjanjem po kampanelima. Penjući se u trideset godina sam upozoravao na brojne nedostatke na svetom Duji, fotografirao sam od križa na dole jer nije bilo dronova, a ljudsko oko ne može vidjeti oštećenja ako nije izbliza – rekao je Matković kad je “odradio posao”.

Zastava je bila osim pred Sudamju izvješena i u prigodi dolaska pape Ivana Pavla II. u Split 1998. godine, a u dva navrata i 2011. godine – u povodu stotog rođendana Hajduka, ali i pred Božić kada je s vrha zvonika pustio balone, projekt djece iz škola na kojima su napisali svoje želje. Penjao se Matković i u čast Domovinskog rata, kada se slavilo 100 godina Hajduka, ali i kada je postavio 25-metarski transparent s natpisom ”Ja ne mogu drugo nego da ga volin”.

Kazao je i kako je križ na vrhu ostao bez boje i da bi ga trebalo obnoviti, čak se i sam ponudio da se uhvati posla oko bojenja.

** Ovaj sadržaj financiran je sredstvima grada Splita temeljem Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja lokalnih medija u 2024. godini

POSLJEDNJE DODANO: