ODLUČENO JE

Ivan Anušić novi je ministar obrane

U Banskim dvorima danas se održavaju konzultacije s kandidatima za ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Premijer Andrej Plenković sazvao je press konferenciju. Uoči presice pojavila se neslužbena informacija da će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić biti kandidat za ministra obrane.

-Odžali smo konzultacije. Kandidat je Ivan Anušić. Dobio je podršku HDZ-a i koalicijskih partnera. On je 6.5 godina župan, bio je načelnik, branitelj je i dragovoljac i jedan od potpredsjednika HDZ-a. On je na to pristao i spreman je pripremiti se na saslušanje u saborskom odboru, rekao je Plenković.

Pretpostavljam da će se u srijedu sazvati saborski odbor. Što se tiče glasanja na plenarnoj sjednici, to je predviđeno za čevtrtak. Ne želimo da prođe više od nekoliko dana dok imamo ovaj privremeni režim. Proces je iznimno brz i učinkovit. Već u četvrtak popodne će Anušić biti na funkciji, kaže Plenković.

Anušića će na mjestu župana mijenjati Mato Lukić.

-Mi smo izabrani u istom timu, taj najuži tim koji ima veliku potporu HDZ-a, u njemu su i Medved, Butković, Branko Bačić i Zdravka Bušić… To što nekad imamo različita stajališta ne znači da ne surađujemo dobro. Ivan ima sve reference da bude ministar obrane i uklopit će se u tim, kaže Plenković.

-Vidjet ćemo kakvi će biti dogovori s Milanovićem. On je na najvulgarniji način vrijeđao Banožića, HDZ i mene, govorio da vodi ispostavu naci stranke. Koristio je najgrublje diskvalifikacije. To što ste vi navikli i tolerirate to je velik problem za hrvatsko društvo, kaže Plenković.

POSLJEDNJE DODANO: