Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62c6a2a318d1cb4ce08b45f6/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Župan Boban poručio zlatnim šoltanskim maslinarima: "Pomoći ćemo kod navodnjavanja"

Članovi udruge "Zlatna Šoltanka" su dobili nagrade u New Yorku, Berlinu, Milanu, Parizu, Londonu, Supetru...
Pet svjetskih i još jednu domaću medalju osvojili su šoltanski maslinari, članovi udruge "Zlatna Šoltanka" pa je stvaranje tog iznimnog proizvoda od stabla do boce bila tema sastanka kod splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana koji je poručio kako će pomoći u svojim mogućnostima.

Maslinari su dobili nagrade u New Yorku, Berlinu, Milanu, Parizu, Londonu i Supetru.

- Ovi mali i samozatajni ljudi prezentiraju Šoltu, županiju i Hrvatsku u cijelom svijetu. Treba im pomoći što jačom promocijom ulja iz cijele županije jer malo je poznato da otok Brač ima više stabala maslina nego cijela Istra. Ono što je u razgovoru potaknuto nužno je navodnjavanje. Svjesni smo svi klimatskih promjena, koliki period je bez kiše i mi pripremamo projekt navodnjavanja na više mjesta, treba biti realan i reći da će to potrajati kroz koju godinu, a novim programom sufinancirat ćemo akumulacije na česticama zemlje kao i sufinancirati bušotine. Javni poziv će vrlo brzo izaći vani - rekao je Blaženko Boban.

- Iz godine u godinu prinosi padaju i bez navodnjavanja nema budućnosti. Drago mi je što je župan obećao podržati naš rad u svojim mogućnostima - kratak je bio Zlatko Burić, predsjednik udruge sa Šolte u kojoj je 27 maslinara, od kojih je devet ekoloških proizvođača. Još je sedam pri kraju tog prijelaznog roka. Na Šolti je otprilike tri tisuće stabala maslina.

- Tradicija je to koju smo naslijedili od naših djedova, način sadnje maslina i održavanje maslinika. U preradi nismo mogli načine naslijediti jer su uvjeti bili takvi da se nije moglo proizvoditi ulje na isti način. Sve ostalo što smo naučili od naših pradjedova i djedova je isto. Naša sorta Šoltanka ima specifičan okus, miris, arome koje bacaju u trans kušače na svim natjecanjima.

hr Thu Jul 07 2022 11:10:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .