Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e749fe429111c248d8b45e4/80
Foto: Unsplash

Kreće projekt "Osjeti Hrvatsku", inicijativa za promociju domaćih proizvoda i usluga

Grupa stručnjaka kreirala je i počinje s projektom Osjeti Hrvatsku sciljem odgoja mladih da razumiju i kupuju domaće, ali i da se promovira kvaliteta onoga što se nalazi na tržištu naše države
Kada zaigraju na nogometnom terenu naši Vatreni, čini se da Hrvatska nikada nije bila jedinstvenija, a za naših 11 na zelenom travnjaku „ginu“ i stari i mladi, muškarci i žene, žitelji sela i gradova, Slavonije i Dalmacije, Kvarnera i Zagorja, Like i Istre, dijaspore...

Hrvatsko gospodarstvo izuzetno je ranjivo iako je prepuno potencijala. Višedesetljetna oslonjenost domaće ekonomije na osobnu potrošnju i turizam traži nove načine za prepoznavanje prilika na domaćem i inozemnom tržištu.

Upravo iz navedenih okolnosti, a izvrsni poznavatelji prilika u makro i mikro gospodarstvu, ali i domaćih potreba za izvozom, predstavljaju vrlo uspješni projekt Osjeti Hrvatsku - te istoimenu digitalnu platformu www.oh.hr koje pokreće, stvara i kreira grupa iznimnih stručnjaka i profesionalaca, iskusnih u mnogim područjima ekonomskih aktivnosti (tržišne komunikacije, turizam, gospodarstvo, novinarstvo, pre-sales i sales, marketing i digitalni marketing, poduzetništvo...) kako bi na jednom mjestu poklonili pozornost i pomogli hrvatskim gospodarstvenicima, proizvođačima kao i pružateljima usluga, ali su otvoreni i za sve one koji donose proizvode i usluge na hrvatsko tržište, pred hrvatske potrošače iz inozemstva...

Jer volje, želje i kvalitete ima, samo joj treba dati prostora i pozornosti, a što ćemo vjeruju napraviti s početkom 2022. godine. Voljeti Hrvatsku i željeti da ona bude bolja za sve nas nije privilegij ni desno orijentiranih političara i stranki, niti onih lijevih niti u političkom centru – domoljublje pripada svima koji se osjećaju građanima Hrvatske i žele zaustaviti odlazak „trbuhom za kruhom“ mladih (i onih nešto starijih) u inozemstvo, odrastanje naše djece izvan hrvatske kulture, povijesti, prirodnih ljepota, domaćih brendova i svega onoga što je Hrvatska u trideset godina
samostalnosti uspjela postići.

- Mi se ne moramo pravdati i braniti jer volimo Hrvatsku i hrvatsko – mi smo grupa iskusnih i u prvom redu sposobnih stručnjaka, koji to žele naglasiti i unaprijediti, ne samo radi budućih naraštaja koji stasavaju kao kupci i korisnici proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu, nego i svih onih koji znaju što oni jesu i rado ih koriste – u Hrvatskoj i svijetu, staknula je suvlasnica projekta Osjeti Hrvatsku Sanela Dropulić.

Projekt Osjeti Hrvatsku izrastao je iz gospodarskih aktivnosti koje smo gradili dulje od sedam godina stvarajući kroz nevladinu udrugu Centar poduzetnica www.poduzetnica.hr (nekadašnji Ženski poduzetnički centar) najveću i najučinkovitiju mrežu poduzetnica i svih onih koji će to tek postati (s više od 2.300 članica) kao i dragih kolega (128 članova) od 2015 do 2021. godine.

Iz tih je razloga projektu prva pristupila Mirjana Semenić Rutko, liječnica iz Vukovara te odmah za njom i Davor Kovačić, inovator i poduzetnik iz Zagreba.

- Radujem se da sam prva korisnica usluga tima stručnjaka i projekta Osjeti Hrvatsku i radujem se suradnji koja nam dolazi u ovoj novoj godini i vjerujem mnogima pred nama. U svom dijapazonu poduzetničkog djelovanja imam cijeli niz izvorno hrvatskih - turističkih, zdravstvenih, medicinskih proizvoda i usluga, koji su odavno su prešli granicu Vukovarsko srijemske županije i mog grada Vukovara u kojemu djelujem. Sigurna sam da ću uz projekt Osjeti Hrvatsku i iznimne stručnjake projekta osigurati tržišnu poziciju, klijente, prodaju, promociju, ali i prepoznatljivost unutar granica Lijepe naše, ali i izvan nje zbog čega sam im i poklonila svoje povjerenje - ocijenila je liječnica Mirjana Semenić Rutko, poduzetnica iz Vukovara, svoje sudjelovanje u projektu Osjeti Hrvatsku.

- Već cijeli niz godina gledam kako se „devastira“ sve što ima veze s Hrvatskom, a izdiže, hvali i cijeni sve što dolazi iz inozemstva. A svi dobro znamo što je istina, u kojoj se domaća proizvodnja, usluge i aktivnosti ne smiju zanemariti i obezvređivati. Hrvatska i te kako ima što ponuditi, baš poput naših nogometaša koji su s pravom svjetska nogometna sila. Drago mi je da sam među prvima prepoznao ovaj projekt i da ću u njemu sudjelovati kao inovator, te poduzetnik koji cijeni hrvatske proizvode i usluge, ali i sam pruža iste – ocijenio je Davor Kovačić, poduzetnik i inovator izvornog hrvatskog Premium drvenog proizvoda i branda Lala ležaljke za plažu i bazene.

Ali vrlo brzo projektu su se pridružili i mnoge ostale građanke i građani Hrvatske, u prvom redu poduzetnice i poduzetnici koji imaju vlastite kvalitetne usluge i proizvode za domaće i inozemno tržište. Među njima je i rijetka žena hrvatskog STEM područja Darinka Bistrović, vlasnica tvrtke Didacta advance doo iz Čakovca.

- Živimo u vremenu kada je više nego ikad važno biti lokalno povezan, imati informacije o domaćim dobavljačima i kupcima, kupovati i koristiti njihove robe i usluge te tako izravno utjecati na rast BDP-a (što u prijevodu znači biti domoljub). Zato podržavam projekt OH koji će još više doprinijeti tržišnom povezivanju i na taj način jačanju domaćeg gospodarstva. Vrijeme je da otvorimo vrata jedni drugima, jer često ono što tražimo preko granice, nalazi se odmah iza ugla – ocijenila je svoje motive sudjelovanja u OH projektu Darinka Bistrović, vlasnica tvrtke Didacta advance doo iz Čakovca.

- Kao vlasnik IT firme Alpha Aplikacije d.o.o., tvrtke specijalizirane za web development, web dizajn, digitalni marketing i koja posluje na domaćem i inozemnom tržištu (Australija, Kanada, SAD, Europska Unija...) uvjeren sam da Hrvatska nije ni svjesna koliki je njezin potencijal. Počevši od prirodnih, povijesnih, kulturnih i inih ljepota, do pametnih, obrazovanih, vrijednih i pristojnih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe. Lijepa naša može postati zemlja blagostanja, zemlja koja će znati cijeniti svoje ljude i ponositi se njima. Pred nama je dugi put, siguran sam da je ovaj projekt mali korak prema tom cilju, ali velik u smislu promocije hrvatskih proizvoda i usluga. Pozivam sve da se priključe projektu Osjeti Hrvatsku jer samo zajedno možemo napredovati – ističe Marko Kukec, web developer iz Zaboka.

- Svi mi koji volimo Hrvatsku znamo da ovo nije prvi put kako čujemo da se pokreće ovakav projekt kojemu je cilj, podizanje svijesti građana o važnosti kupovanja domaćih proizvoda ali i razmišljati o kvaliteti i raznolikosti onoga što nam dolazi na tržište. Isto tako svjesni smo činjenice da su ti projekti dostigli svoje ciljeve i da su nakon toga nekako stali i stagniraju. Ti strateški važni projekti se ne šire ne rastu i na kraju na njih pomalo i zaboravljamo. Poznajem ekipu koja stoji iza OH projekta kao poduzetne, prvenstveno ambiciozne, uporne i dosljedne te sam uvjerena da se to ovom projektu neće dogoditi. Veseli me što od samog starta mogu sudjelovati i pratiti njegov razvoj – smatra Laura Gergelj, vlasnica knjigovodstvenog servisa iz Osijeka.

Projekt Osjeti Hrvatsku nije samo nova dimenzija komunikacije za predstavljanje, povezivanje i promociju hrvatskih proizvođača i proizvoda te pružatelja usluga, lokalne
zajednice, kao i svega onoga što se nalazi na hrvatskom tržištu, nego i sustavan rad na podizanju svijest domaćih kupaca, ali i svih korisnika na hrvatskom tržištu koji će imati cijeli niz projekata u tom pravcu.

- Radit ćemo puno toga što bi trebalo dodatno tržišno osnažiti i gospodarski razviti domaće potencijale - prodajno - prezentacijske sajmove, poslovno umrežavanje, radionice o uspješnoj prodaji i prezentaciji pred klijentima, radionice o uspješnom poduzetništvu i opstanku na tržištu, konferencije, seminare, poslovne konzultacije...a sve
s ciljem da budemo što učinkovitiji svi mi koji živimo u Hrvatskoj i radimo u Hrvatskoj za domaće i strane kupce i potrošače naših usluga i proizvoda – najavila je Sanela Dropulić, suvlasnica projekta Osjeti Hrvatsku.

Želja im je učinkovito raditi na organskom rastu i razvoju kroz brojne primjere o uspjehu iz svih krajeva Hrvatske od malih OPG-ova do velikih prehrambenih divova i od malog, "običnog čovjeka" do svjetskih zvijezda hrvatskih korijena jer samo tako dolazimo do najboljeg što Hrvatska može ponuditi onima koji su jedini mjerodavni ocijeniti – a to su upravo sadašnji i budući kupci i potrošači.

hr Fri Jan 21 2022 10:03:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d579a85d796553c58b45bd/80

Forum mladih splitskog SDP-a po prvi put vodi žena - Rafaela Matić: Očekujte veliku dozu bunta i konstruktivnih rješenja za mlade

- Svjesna sam da je veliki broj mladih apolitičan pa bih im ovom prilikom poručila da ako se ne bave politikom, da će se politika baviti njima i da će se odluke koje se tiču njihovog života donositi bez njihovog sudjelovanja.

Izabrana je prva predsjednica u povijesti Foruma mladih SDP-a Split, Rafaela Matić, ujedno i poznata široj javnosti kao iznimno aktivna predsjednica Savjeta mladih Grada Splita. Na Konvenciji održanoj u subotu, 28. siječnja mladi splitski SDP-ovci i SDP-ovke izabrali su: tajnika Juricu Gavranića te potpredsjednicu Kristinu Granić. U Gradski odbor izabrani su: Helena Kačić Bartulović, Hana Lilić Prodanović, Pero Anić, Ivan Kovačević i Petar Kordić.

- U našem zajedničkom radu zalagat ću se za vidljiviju i važniju ulogu mladih u društvu te ću zajedno s kolegicama i kolegama bez prestanka promicati prava mladih, što radim i kao predsjednica Savjeta mladih Grada Splita. Za Split je posebno bitna gradnja stanova za najam, kako mlade obitelji ne bi morale odlaziti iz Splita. Zalagat ćemo se za veće stipendije za učenike i studente i značajnija sredstva i više prostora za udruge koje okupljaju mlade. Drago mi je da u tome imam podršku Gradske organizacije SDP-a Split, koja se u svojim politikama bori za prava marginalnih i ranjivih skupina u društvu. Beskompromisno ćemo se zalagati za prava svih ljudi koji pošteno žele živjeti od svoga rada, prava žena odnosno rodnu ravnopravnost, LGBT zajednice, nacionalnih i vjerskih manjina. Forum mladih SDP-a pokazat će veliku dozu bunta prema svim nepravdama u društvu, nudeći pritom konstruktivna rješenja. Svjesna sam da je veliki broj mladih apolitičan pa bih im ovom prilikom poručila da ako se ne bave politikom, da će se politika baviti njima i da će se odluke koje se tiču njihovog života donositi bez njihovog sudjelovanja. Poznato nam je da veliki broj mladih nije educiran o svojim pravima te stoga pozdravljam što su po prvi put na prijedlog vijećnika SDP-a u Proračun Grada Splita konačno uvrštena sredstva za Građanski odgoj. 

Sigurna sam da će splitski Forum mladih na idućim parlamentarnim izborima dati veliki doprinos da se smijeni loša HDZ-ova vlast, te da Hrvatsku po treći put izvuče iz krize koalicija predvođena SDP-om, kako bi naši mladi ljudi u našem Splitu i Hrvatskoj imali perspektivu i ne bi sreću tražili u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama Europske unije, istaknula je Rafaela Matić, nova predsjednica Foruma mladih SDP-a Split.

hr Sat Jan 28 2023 20:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e0422118d1cba5258b4654/80
Foto: Ivana Ivanović

Vlada odgovorila: “Premijer se informirao, ali nije utjecao na odluke”

U javnost su izašli detalji razmjene poruka između bivše ministrice europskih fondova, Gabrijele Žalac, i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac

Vladin glasnogovornik Marko Milić tvrdi da se radi o jednom u nizu mnogobrojnih radnih sastanaka s predstavnicima resora u Vladi, održanom na zahtjev tadašnje ministrice, a vezano uz bazu podataka za korištenje EU fondova.

“Premijer se očito o tome informirao, što nije sporno, jer i inače redovito komunicira o nizu tema s ministrima. No, niti on niti taj sastanak nisu imali nikakav utjecaj na odluke vezano uz softver ili uz odabir kompanije, što je jasno iz cjelokupnog procesa”, kažu iz Vlade., piše N1

Riječ je, o softveru koji je bivša ministrica Žalac platila 12,9 milijuna kuna, iako je realno koštao manje od 3 milijuna. Tu je činjenicu Telegram otkrio još 2019., a na kraju je naše navode potvrdio Ured europskog tužitelja prema čijem je nalogu Žalac uhićena.

Podsjetimo, u javnost su izašli detalji razmjene poruka između bivše ministrice europskih fondova, Gabrijele Žalac, i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac. Prema pisanju Jutarnjeg lista, europski istražitelji izdvojili su to kao dokaz protiv Žalac u aferi koja umjesto Software dobiva ime Smradex zbog sadržaja poruka.

U tom istom razgovoru dvije HDZ-ovke spominju podršku osobe AP, a i sama Rimac daje izravnu podršku Žalac.

“Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve”.

U razgovoru o softveru koji je uslijedio par dana kasnije, Gabrijela Žalac poručuje: “Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije”.

“Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru”, nastavlja Rimac. “Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze”, odgovara Žalac.

hr Sat Jan 28 2023 19:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d554895d7965a5c58b4592/80

Puljak: 'Nije važno samo smijeniti HDZ već s čime ćete ga zamijeniti'

Velika konferencija Centra „Opasne ideje – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je subotu u Zagrebu brojne stručnjake iz različitih područja, koji su tom prilikom podijelili svoje ideje za bolju budućnost Hrvatske.

''Centar započinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak. U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima“, kazao je predsjednik Centra Ivica Puljak

Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma i prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama. 

''Koncentrirani smo na to da okupimo najbolje ljude koje Hrvatska ima i razvijemo kvalitetne ideje. Sve to ćemo ujedno temeljito prodiskutirati s građanima, kako bismo zajedno s njima pronašli najbolja rješenja. Nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti, zaista je važno s čim ćete ga zamijeniti. Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom“, pojasnio je Puljak. 

Istraživačica Javnog znanstvenog instituta Dubravka Jurlina Alibegović na konferenciji je predstavila prijedlog za teritorijalnu reorganizaciju, istaknuvši da je Hrvatska rascjepkana na prevelik broj malih, nedovoljno kapacitiranih lokalnih i regionalnih jedinica. „Moj prijedlog je da rascjepkane gradove i općine teritorijalno integriramo, kako bi postali financijski održivi i imali motivirane, educirane službenike koji će biti u stanju odgovoriti potrebama građana. To se može napraviti na više načina, a prvi preduvjet je da država iznjedri strategiju nove teritorijalne ogranizacije. Jedan način je teritorijalna integracija, kroz dobrovoljno i obvezno spajanje općina i gradova. Drugi način je da se općine i gradovi povežu u određene asocijacije, odnosno udruženja kako bi zajednički pružile određene usluge svojim građanima“, rekla je znanstvenica. 


hr Sat Jan 28 2023 17:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61753cda6f52dff55e8b45ea/80
Foto: Pixabay

Porezna uprava ne šalje mailove o povratu ili uplati poreza. Izbrišite ih!

Takvi lažni (pshishing) mailovi pristižu s različitih adresa i domena pa se porezni obveznici pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka. Savjetuje građanima i da promijene svoje lozinke i da budu različite za svaki pojedini internetski servis

Zbog velikog broja prijava o lažnim porukama​ u​ kojima se od​ poreznih obveznika traži uplata poreza ili ih se obavještava da im je odobren povrat, Porezna uprava upozorila je u subotu da je riječ o lažnim (phishing) porukama uz poziv građanima da takvu e-poštu brišu.

Napominju da lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena pa se porezni obveznici pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka. Građane moli da takve e-mailove brišu i s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti.

Radi izbjegavanja budućih neugodnosti odnosno mogućih kompromitacija, Porezna uprava savjetuju građane da izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promijene svoje postojeće lozinkie novima te koriste "drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis".

Savjetuje također da uvijek budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke odnosno podatke te da budu oprezni pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​., piše danas.hr

hr Sat Jan 28 2023 17:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .