Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6368b05518d1cb4b708b456b/80
Foto: Ivana Ivanović

Jedino suradnja LGBT centra i Grada Splita rješava sve izazove LGBTIQ osoba

Početak provedbe projekta “LGBT centar Split” financiranog sredstvima ACF-a
Projekt “LGBT centar Split” - partnerski je projekt udruga queerANarchive, Queer Sport Split i Split Pride, kojim se želi osigurati stabilnost i kontinuitet kulturnih i društvenih programa te programa socijalnih usluga za potrebitu a zapostavljenu skupinu LGBTIQ osoba. Naime, ta manjinska skupina još uvijek nije u fokusu ni Grada Splita, niti javnih (socijalnih i kulturnih) ustanova koje djeluju na lokalnom području, tako da se njezinim socijalnim i kulturnim potrebama samoinicijativno već godina bave isključivo organizacije civilnog društva. Spomenute udruge, poglavito kroz izgradnju LGBT centra Split, jedinog takve vrste na području cijele južne Hrvatske, ovim projektom nastoje nadonaknaditi sve manjkavosti socijalnih i kulturnih politika, kojima se ni na nacionalnom niti na lokalnom nivou ne predviđa i ne konkretizira inkluzija LGBTIQ populacije u skorije vrijeme. Projekt financiran sredstvima ACF-a (Active Citizens Fund-a) u provedbu je krenuo s početkom listopada ove godine.

Premda se LGBT centar Split od 2018. godine sustavno razvija kao društveno-kulturni centar, prvenstveno za jednu diskriminiranu i marginaliziranu skupinu sa splitskog područja i to u prostoru koji je u gradskom vlasništvu, Grad Split još uvijek ne prepoznaje njegovu važnost kao mjesta prihvaćanja i podrške za LGBTIQ osobe, a i ne uzima u obzir mogućnost da se problemi i izazovi jedne diskriminirane i marginalizirane skupine rješavaju kroz suradnju i partnerstvo angažiranih građana s jedne te javne vlasti s druge strane. Napominjemo da Grad Split trenutno u razvoju LGBT centra Split sudjeluje jedino kao iznajmljivač prostora.

Baš stoga, realizacijom ovog projekta zacrtano je jačanje udruga queerANarchive-a, Split Pridea i Queer Sport Split, okupljenih u neformalnu platformu LGBT centra Split, kako bi sustavno i stručno mogli provoditi kampanje i druge javne akcije usmjerene prema Gradu Splitu s ciljem promjena javnih politika, prema medijima pak s ciljem promjene javnog mnijenja, te prema LGBTIQ populaciji s ciljem stvaranja i osnaživanja zajednice oko LGBT centra Split. Naime, udruge će svoje javno djelovanje temeljiti na rezultatima provedenih znanstvenih istraživanja kojima će se s jedne strane analizirat strateški dokumenti i proračunski rashodi Grada Splita kako bi se utvrdilo kako se tretiraju pripadnici LGBTIQ populacije i s koliko javnog novca se financiraju njihovi programi i projekti, dok će se s druge strane ispitati LGBTIQ osobe kako bi se ustanovilo koje su njihove socijalne i kulturne potrebe, odnosno što one očekuju da im društvo i politika osiguraju kako bi mogli rješavati probleme s kojima se svakodnevno suočavaju te kako bi mogli slobodno razvijati svoje identitetske posebnosti i potrebe u skladu sa svojim afinitetima. Na tim temeljima izradit će se smjernice za inkluzivne javne politike Grada Splita, što je naročito važno ako najveći grad Dalmacije daljnjim razvojem svojih politika želi osigurati čvrstu poziciju na mapi inkluzivnih gradova Europske unije.

Pored svega navedenog, važno je istaknuti da će se projektom razvijati međugeneracijska solidarnost i suradnja. Naime, kako bi se populacija mladih u dobi od 15 do 29 godina potaknula na aktivno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu Splita, projektom su osigurana sredstva za njihove ideje odnosno pruža im se mogućnost da kreiraju eventove po svojoj mjeri te time pridonesu razvoju programa za sebe i druge u okvirima LGBT centra. Ovim putem dobit će priliku da uz podršku starijih i iskusnijih članova udruga stječu znanja i vještine, zapravo, razvijaju kompetencije koje im zacijelo mogu poslužiti u budućem poslovnom i privatnom životu. Ujedno, ovakvim uključivanjem mladih stvorit će se baza za održivi razvoj ovim projektom okupljenih udruga, ali i LGBT centra, te logičnu smjenu generacija u budućnosti.


hr Mon Nov 07 2022 08:14:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e40ef5d7965142f8b463c/80
Foto: GKK

Otvaranje Adventske i božićne priče u GKK 2022. uz dolazak sv. Nikole

Tijekom cijelog prosinca održavat će se prigodne aktivnosti

Dolaskom sv. Nikole u odjel GKK u Kaštel Sućurcu 6. prosinca u 19.00 sati i ove će godine biti svečano otvorena „Adventska i božićna priča u GKK“. Tijekom cijelog prosinca u svim odjelima GKK održavat će se prigodne aktivnosti kao što su izrada božićnih ukrasa, božićne glazbene slušaonice te pričaonice i čitaonice u sklopu kojih će biti čitane najljepše slikovnice i priče na temu Božića.

Popis radionica s vremenom održavanja možete provjeriti na plakatu i na službenoj stranici GKK www.gkk.hr  i na Facebook stranici GKK.

hr Mon Dec 05 2022 20:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .