TURISTIČKI PROCVAT

Imotski postaje hit destinacija s Unescovim geoparkom

Imotski postaje sve poželjnije turističko odredište jer je s Parkom prirode Biokovo ušao u uglednu obitelj Unescovih geoparkova. 20-ak kilometara od mora, Imotska krajina, uz prirodne ljepote, gostima nudi čak 600 vila i kuća za odmor. Intenzivno se radi i na brendiranju tog odredišta te uređenju novih geostaza. – piše HRT.

Čini se da se jedino u dubinama kanjona Badnjevice u Imotskoj krajini može pronaći rijetka endemska vrsta bjelonogog raka. Jedan je to od razloga što će se u kanjonu graditi i označiti nova atrakcija geoparka.

Geo park je krenuo s izradom geo-staze kroz kanjon Badnjevice i upravo smo krenuli prema Javnoj ustanovi More i krš sa inicijativom da se kanjon zaštiti kao ge-morfološki spomenik prirode, govori Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera.

Nakon ulaska u uglednu obitelj Unescovih geoparkova radi se na brendiranju destinacije. Gradske su vlasti najavile ulaganje osam milijuna eura u izgradnju službenih prostorija parka i interpretacijsko-posjetiteljskog centra u secesijskom kompleksu bivše duhanske stanice s kraja 19. stoljeća.

Čim imate neki Unesco brend u nekom segmentu to diže destinaciju. Mi ćemo sada za sve naše promotivne materijale na naslovnici imati logo Unesca, naglašava Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imota.

U Imotskoj krajini već je 600 registriranih vila i kuća za odmor, a sve prijavljene projekte ove godine podržala je Hrvatska turistička zajednica koja je do sada osigurala 24 milijuna eura za potporu turistički nedovoljno razvijenim područjima.

Tu se radi o razvoju outdoor turizma, gastronomske ponude, vjerskog turizma, stvarno mogu reći da su oni jedan svijetli primjer uz Gorski Kotar kako treba razvijati turizam, naglašava Slavija Jančan-Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ-a.

Tako će se ove godine u Imotskoj krajini održati čak osam pustolovnih manifestacija, izraditi novih pet destinacijskih filmova, a osiguran je i novac za nastavak projekta “Imota IQM destinacija” u sklopu kojeg se, na temelju recenzija gostiju, mjere učinci i kvaliteta ponude. Lani je, kažu nam u turističkoj zajednici, Imotski bio na sjajnih 95 posto. – piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: