Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d0da835d7965a2b98b4592/80

Fantastična Noć muzeja u Arheološkom muzeju u Splitu i Saloni

U petak se otvara izložba "Avari i Slaveni južno od Drave"
Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci vas pozivaju na otvaranje izložbe "Avari i Slaveni južno od Drave" koje će se održati u petak, 27. siječnja u 13:00 sati u Arheološkom muzeju u Splitu. 

Izložba se otvara uoči Noći muzeja, najznačajnije muzejske manifestacije koja se po osamnaesti put organizira u mnogim gradovima diljem Hrvatske. 

Izložbom "Avari i Slaveni južno od Drave" autorice Anite Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anite Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, predstavljena je arheološka građa koja pripada dvjema etničkim skupinama iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, a potječe iz fundusa muzeja i privatnih zbirki s područja sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Autorice su, na temelju analize materijalne ostavštine, oblika naselja, pogrebnih običaja i nošnje predstavile funkcioniranje avarske vlasti i društva, rekonstruirale podrijetlo i etnogenezu Slavena te objasnile kako je došlo do oblikovanja naroda koje povijesni izvori bolje poznaju tek od 6. stoljeća. 

Navedeno razdoblje će biti predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva. Prikazanom materijalnom ostavštinom istaknut je značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Uz izložbu, u sklopu Noći muzeja Muzej organizira:

Koncert komornog sastava Splitskih solista 'Glazbeni intermezzo' od 19:00 do 20:30 sati. 

Stručno vodstvo kroz izložbu i lapidarij s početkom u 19:00 i 21:00 sat.

S A L O N A

Povodom otkrivanja biste danskog arhitekta i arheologa Ejnara Dyggvea, koju su donirali Jerko i Tomislav Marasović, Arheološki muzej u Splitu organizira i tri događanja u Priručnoj zbirci i lokalitetu Salona.

17:00 sati

Svečano otvaranje Kuće Parać, zapadnog ulaza u Arheološki lokalitet Salona 

Kuću Parać je Grad Solin ustupio Arheološkom muzeju u Splitu za potrebe obavljanja arheoloških radova u Saloni i prihvat posjetitelja. U Kući Parać će biti predstavljen rad Ejnara Dyggvea u Saloni kroz panoe izložbe autorica A. Haslund Hansen i V. Kovačić, rekonstrukcije salonitanskih lokaliteta i dokumentarni film Bogdana Žižića 'Ejnar Dyggve - Civis salonitanus'.

18:30 sati

Otkrivanje biste Ejnara Dyggvea, počasnog građanina grada Solina 

Ejnar Dyggve je dugi niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone, a rezultati istraživanja s detaljnom arhitektonskom dokumentacijom i rekonstrukcijom te znanstvenom interpretacijom su bili objavljeni u nekoliko zanstvenih monografija. Bista je poklon obitelji Jerka i Tomislava Marasovića, a do sada je bila izložena u Mediteranskom centru za graditeljsko nasljeđe u Splitu.

19:30 sati 

'Šetnja s don Franom', igrano-dokumentarna predstava

Radi se o igrano dokumentarnoj predstavi u kojoj se uz Nina Švonju, kustosa epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja i glumaca Nike Petrović, Franje Đakovića, Andree Majica, Matka Elezovića i Ivana Medića oživljava lik don Frane Bulića i vrijeme u kojem je živio te posjetitelje vraća u prošlost arheološkog lokaliteta Salona.

Za posjet lokalitetu Salona osiguran je besplatan prijevoz iz Splita s polaskom ispred Arheološkog muzeja u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 25) u 18:00 sati, a povratak je planiran oko 21:30 sati.
hr Wed Jan 25 2023 08:31:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dfa3345d796579da8b45f7/80
Foto: DN

Održane Rudske mačkare, nije ih omela ni kiša ni vjetar!

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji
Jučer, četvrti veljače održane su tradicionalne rudske mačkare, koje imaju tradiciju dugu nekoliko stoljeća.

Rudske mačkare su krenule u 9:00 sati iz Bitunjaca, te su svoj pohod nastavili kroz ostale zaseoke Općine Otok, Udovičiće, Jelašce, Priblaće, Živinić, Otok, i Rudu.

Oko 120 sudionika rudakih mačkara nije uspjela omesti ni kiša ni vjetar u njihovom ophodu.

Smijeha i veselja nije nedostajalo, a za sam kraj pokladnih običaja sela Rude upriličen je vatromet.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

hr Sun Feb 05 2023 13:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63de47925d79652ed58b4603/80
Foto: Ivana Ivanović

Ana Zaninović u Plesu sa zvijezdama

Još nije otkriveno tko će biti partner proslavljene splitske sportašice
Proslavljena spliska sportašica Ana Zaninović, svjetska i europska prvakinja u taekwondou, bit će jedna od zvijezda showa Nove TV - Ples sa zvijezdama. Nova TV otkrila je sve kandidate treće sezone koja uskoro kreće na njihovom programu, ali ne i tko će plesati s njima.

Među 13 zvijezda koje će se upustiti u mukotrpno učenje plesnih koraka su Tara Thaller, Petra Kurtela, Emilija Kokić, Ana Zaninović, Deniss Grgić, Alen Liverić, Frano Ridjan, Daria Lorenzi Flatz, Maja Drobnjaković, Fran Lauš, Marco Cuccurin, Mario Mandarić i Dario Zurovec,


hr Sat Feb 04 2023 12:55:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c35db3c0e493874728b4576/80
Foto: Facebook

U srijedu dokumentarni film Teta mama u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Program događanja od 6. 2. do 11. 2. 2023.

AKCIJA

BESPLATAN UPIS za djecu do navršenih 14 godina

IZLOŽBE

7. 2. – 27. 2. Središnja knjižnica, atrij

Izložba Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

Od 25. 1. Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade 

Izložba učenika Grafičke škole posvećena Vesni Parun

Od 27. 1. Središnja knjižnica, izložbene vitrine

Izložba povodom Noći muzeja 2023., Koja je najljepša u knjižnici?

UTORAK, 7. VELJAČE 2023.

10:45 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Radionica za djecu povodom Dana sigurnijeg interneta. Voditeljica: Lana Roje 

18:00 h Središnja knjižnica, atrij

Otvorenje izložbe Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

18:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Mala čarobna čitaonica: čitamo slikovnicu Jedna snježna noć autorice Butler, M. Christine i ilustratorice Tine Macnaughton

18:00 h Knjižnica Brodarica 

Tečaj turskog jezika 


SRIJEDA, 8. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Projekcija dokumentarnog filma, Teta mama i javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

ČETVRTAK, 9. VELJAČE 2023.

18:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Pjesnička večer ULKU Vlaho Bukovac: Valentinovo - volimo te

PETAK, 10. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Predavanje prof. emerit. Joška Božanića, Budućnost hrvatskog čakavskog jezika povodom 50. obljetnice izlaženja i 100. broja dijalektološkog časopisa Čakavska rič

SUBOTA, 11. VELJAČE 2023.

10:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Likovna radionica na Odjelu za djecu i mlade 

10:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Likovna radionica za djecu u suradnji s ULKU Vlaho Bukovac


hr Sat Feb 04 2023 10:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dd71725d79653dd68b4584/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Splitske političarke u glamuroznim crvenim haljinama poslale snažnu poruku!

Pogledajte koje su to splitske političarke zasjale u crvenom

Večeras se u Hotelu Briig povodom svečanog obilježavanja  „Dana crvenih haljina“ održala modna revija u organizacija Splitskog SDP-a.

Reviju su nosile političarke svih političkih opcija kako bi podigle svijest o moždanom udaru kod žena. Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Revija je krenula u 20:00 sati, a na modnoj pisti mogle su se pronaći naše splitske političarke Sabina Glasovac (SDP), Mirela Ahmetović (SDP), Katarina Prnjak (SDP), Ivana Relata (HDZ), Jelena Burazin (HDZ), Kristina Vidan (Pametno), Ivana Ljulj (Most), Ana Dorotić Čaljkušić (Centar), Maja Čović (Centar), Vesna Alač (SDP), Suzana Piacun (SDP), Ana Gulić (Domovinski pokret) i Lidija Bekavac (HGS).

Potpredsjednica SDP Sabina Glasovac poručila je ženama da u ovom stresnom životu i ubrzanim životnim navikama ipak pomisle malo i na sebe.

- Sa zadovoljstvom smo došle podržati ovu kvalitetnu akciju s plemenitim ciljem a to je osvještavanja javnosti na važnosti promjene životnih navika kako bismo prevenirali ili po mogućnosti spriječili moždani udar koji nažalost pogađa najviše nas žene. Posebno mi je drago što su nam se večeras produžile žene koje su imale moždani udar. Drage žene nemoj te nikad zaboraviti na sebe ja znam da svaka od nas drži tri ili četiri kantina kuće ali trebamo paziti jedna na drugu i cijeniti svoje zdravlje - poručila je Glasovac. hr Fri Feb 03 2023 21:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .