Muškarac prosvjedovao na kupoli bazilike sv. Petra u Vatikanu

Jedan Talijan popeo se u subotu na izbočinu na kupoli bazilike sv. Petra u subotu kako bi prosvjedovao protiv gospodarske krize i teških mjera štednje u Italiji, rekao je vatikanski dužnosnik.

Ovo je već četvrti put da je muškarac, identificiran kao Marcello Di Finizio, priredio ovakav prosvjed u manje od dvije godine penjući se na izbočinu u blizini vrha 137-metarske kupole koju je projektirao Michelangelo, javile su agencije.

On je dosegnuo izbočinu prešavši preko ograde na vrhu kupole na koju se turisti uspinju unutarnjim stepenicama kako bi imali spektakularan pogled na Rim.

Televizijske snimke pokazale su ga kako drži transparent na kojem je među ostalim pisalo “Papa Franjo, pomozi nam”.

Na transparentu je također stajalo: “Prestanite za Boga miloga, ubijate nas. Vratite nam naše živote”.

Di Finizio, koji ima kafić u Trstu prema izvješćima talijanskih medija, stavio je s kupole poruku na Facebook u kojoj kaže “uzeli su mi sve, ali mi neće uzeti i moje dostojanstvo”.

U sličnom prosvjedu 2012. on je tijekom noći prestojao na istoj izbočini s transparentom kojim je kritizirao multinacionalne kompanije, Europu i bivšeg premijera Marija Montija.

Talijanska televizija je navela kako se prosvjednik ovaj put prerušio kako ga ne bi prepoznala vartikanska služba sigurnosti.

POSLJEDNJE DODANO: