Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ecbb62d6f2ab8903b8b465a/80
Foto: PAMETNO

Pametno predlaže plan pomoći: Pomozimo Baniji s milijun kuna kroz idućih pet godina

Pametno za Split i Dalmaciju predlaže da Grad Split kroz idućih 5 godina izdvaja po milijun kuna godišnje za pomoć krajevima Banije stradalima u potresu kako bi dao svoj doprinos brzoj i kvalitetnoj obnovi ovog već od prije siromašnog i nerazvijenog dijela Hrvatske

Hrvatska je svoj čuveni “ravnomjeran regionalni razvoj” započela još prije 24 godine, no on je još uvijek daleko od ikakve ravnomjernosti.

- Ovaj potres je na brutalan način u fokus javnosti stavio činjenicu ogromnih razlika u kvaliteti života samo 50-ak kilometara od metropole. Dok se Banija bori s preživljavanjem u blatu, po Zagrebu gledamo desetke milijuna kuna uloženih u fontane, mramorne ceste i žičaru, a u Splitu je novac bačen na milijunske proslave, koncerte, izmišljene natječaje i neuspjeli metro. Pravo je vrijeme da osvijestimo činjenicu kako je ovom najsiromašnijem dijelu Hrvatske potrebna intenzivna pomoć cijele zemlje, ne samo danas, ne samo idućih nekoliko mjeseci, već idućih nekoliko godina kako bi se obnovili domovi, ali i infrastruktura neophodna za normalan život - upozorila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Promatrajući zbivanja u Baniji nakon potresa lako je zaključiti da je sad pomoć intezivna, možda i pretjerana u nekim aspektima poput količine hrane i odjeće. Fokus javnosti će trajati još kratko vrijeme, a po dosadašnjim iskustvima kada su u pitanju katastrofe, nakon toga će nastradali biti zaboravljeni i od javnosti i od sustava koji bi im dugoročno trebali pomagati. 

- Kako se ovdje radi o izuzetno siromašnim krajevima, pomoć će im biti još dugo potrebna i zato smo Gradskom vijeću predložili donošenje odluke kojim bi Grad Split iz proračuna izdvajao milijun kuna godišnje u trajanju od barem pet godina, kao svoj doprinos obnovi, ali i ravnomjernijem regionalnom razvoju. Kad bi naš primjer slijedilo barem nekoliko drugih gradova i općina, od njih 556, obnova bi bila brza i efikasna - objasnio je razloge svog prijedloga Sani Mardešić, vijećnik Pametnog.

Nakon obnove na državi je odgovornost da zakonskim okvirom stvori ekonomski rast koji bi doista i vratio život u danas porušene krajeve jer ako tamo za 10-ak godina neće biti nikog, onda nismo napravili ništa - zaključila je Vidan.

hr Tue Jan 05 2021 09:36:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001f0e16f52df9ca38b45a1/80

Pronađen muškarac koji je nestao u Brznama

U trenutku nestanka 40-godišnjak je bio odjeven u plave jeans hlače, smeđe radne cipele i crvenu jaknu s natpisom 'Gradina Mont'.
Muškarac čiji je nestanak prijavljen u petak u popodnevnim satima pronađen je i potraga je obustavljena.

RANIJE OBJAVLJENO:


Danas je prijavljen nestanak S.Š. iz Brnaza. S mjesta stanovanja udaljio se u automobilu marke Polo, splitskih registarskih oznaka. 

U trenutku nestanka 40-godišnjak je bio odjeven u plave jeans hlače, smeđe radne cipele i crvenu jaknu s natpisom 'Gradina Mont'.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

hr Fri Jan 15 2021 20:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001d1c66f52df17a18b46f6/80

Bulj: Najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji farmu ne može priključiti na vodovodnu mrežu zbog aljkavosti Vodovoda

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas je u obraćanju javnosti upozorio na sramotan odnos prema najvećem proizvođaču mlijeka u Dalmaciji, OPG-u Putnik u Sinjskom naselju Brnaze koji farmu s više od 50 muznih krava ne može priključiti na vodovodnu mrežu, i to sve, kako kaže Bulj, zbog aljkavosti Vodovoda Cetinskog kraja.

Miro Bulj rekao je da iz problema s priključkom vode u OPG-u Putnik proizlaze i drugi problemi koji se generiraju, kao npr; ostvarivanje mogućnosti sredstava koja su im odobrena da ih koriste iz EU fondova, ali očito lokalni vodovod i lokalna jedinica nemaju interes da riješe taj problem da bi se modernizirao ovaj projekt unutar OPG-a.

Umjesto da se ova obitelj koja je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji potiče, ona u svom razvoju ima mnoge kočnice. Zbog ostvarivanja EU fondova, da bi projekt mogao dalje krenuti svojim tijekom, OPG Putnik mora imati priključak vode.“

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.

Digao sam kredit, novci su već svi uplaćeni, strojevi su već skoro stigli, ali sad čekamo vodu da bismo mogli predati papire i dobiti povrat 50 posto. Kad stigne mljekovod za 10 muznih krava, ja ne mogu za njega koristiti vodu iz podzemlja. Osim toga za šest mjeseci moram tražiti uporabnu dozvolu, a ako nemam hidrat na objekt, to nije moguće. Dobili smo EU dozvolu i moramo ispuniti EU standarde.“ – objasnio je Putnik.

„Dok selo ne bude na čelu i dok se ne bude ulagalo u selo i seljaka, do tada ne ćemo imati bogatu Hrvatsku. Pozivam mjerodavne da se ne igraju sa sudbinama ljudi. Pozivam mjerodavne i da ne zatvaraju nos kad dolazi stočar jer im smeta miris krava, nego neka riješe ovaj problem jer jedino što može pomoći ovom narodu je naša domaća proizvodnja. Sramotno je da je čovjek koji je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji ostavljen sam sa sobom. Još jednom pozivam nadležne, gradsku i županijsku vlast, a poglavito Vodovod Cetinskog kraja da omoguće priključak vode OPG-u Putnik i da se napokon ne zatvaraju nosevi pred našim stočarima nego da ih se potiče“ – naglasio je Bulj.
hr Fri Jan 15 2021 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001cdc66f52df9ca38b457b/80
Foto: HGSS

HGSS-ovci iz bunara izvukli 250 kilograma tešku junicu

Akcija koja je jučer započela, danas je uspješno okončana

Jučer je HGSS Stanica Split zamoljena za pomoć pri spašavanju junice koja je upala u bunar Kod Lećevice u dalmatinskoj zagori. Junica je teška oko 250 kg. 

Danas je akcija uspješno okončana i junica je na sigurnom, poručili su iz HGSS-a.


hr Fri Jan 15 2021 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Beroš: Kada struka procijeni, doći će do postepene relaksacije svih mjera

Vezano za epidemiološku situaciju, ponovio je da nema jednog elementa na osnovu kojeg se odluka o popuštanju mjera donosi.
Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

"U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s covid-19 pozitivnim bolesnicima i da odrede taj dodatak", naglasio je.

Ukoliko bude spornih elemenata, kao s vozačima saniteta, Beroš je rekao da je na raspolaganju svima da evaluiraju tu problematiku i da vide što i kako.

Nakon što je obišao sisačku bolnicu ministar zdravstva izrazio je zadovoljstvo stanjem tamo.

Naveo je da su od 5. siječnja tamo hospitalizirana 223 bolesnika. Broj pacijenata u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, pregledanih u ambulantama je 1927 te su obavljene 772 dijagnostike.

"Ovi podaci ukazuju na volju koja je pokazana i koju ravnatelj s vodstvom bolnice iskazuje da bi pružio zdravstvenu pomoć", ocijenio je ministar zdravstva.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravstva pridonijelo adekvatnom odgovoru zdravstva, u smislu redistribucije bolesnika. Sve zagrebačke i okolne bolnice uvezene su, kaže, u jedan povezani sustav gdje komuniciraju kroz brzu telefonsku liniju 24 sata dnevno. Dosad nije bilo većih problema u transportiranju bolesnika prema drugim bolnicama.

Beroš je istaknuo da su na današnjem sastanku razgovarali o kratkoročnim i dugoročnim planovima revitalizacije sisačke bolnice. Zamolio je, kaže, da oni sami sugeriraju pravce kretanja s obzirom na specifičnu situaciju da je sisačka bolnica dislocirana na tri lokacije i to komplicira pružanje zdravstvene zaštite.

"Sada je trenutak nakon tragedije da se podvuče crta i da odredimo daljnji pravac kretanja i optimalne ideje za ovaj kraj", istaknuo je Beroš dodavši da će Vlada i ministarstvo napravit će sve da 'suportiraju' takvu ideju.

Velika mogućnost koja se pruža jest, ističe, financiranje iz sredstava EU fondova. "Naš zadatak je utemeljiti jedno takvo rješenje koje će biti odgovor na zdravstvene potrebe stanovništva ove županije u budućnosti", poručio je.

Beroš: Očekivali smo veći broj novozaraženih

Vezano za epidemiološku situaciju, ponovio je da nema jednog elementa na osnovu kojeg se odluka o popuštanju mjera donosi.

"U okolnostima kada se povećava mobilnost građana, zimskih mjeseci, zbog činjenice da incidencija u nekim zemljama raste, u opticaju je novi soj - nije jednostavno odlučiti kad", istaknuo je, dodavši da svakodnevno prate situaciju i zbog ovih faktora su odlučili produljiti mjere do 31. siječnja.

Poručio je da će, kada struka procijeni, doći do postepene relaksacije svih mjera.

Vezano za stanje u županiji pogođenoj potresom rekao je da su očekivali i veći broj zaraženih no nije se dogodio, a tamo gdje se dogodio, povezan je sa smještajnim uvjetima.

Vezano za cijepljenje saborskih zastupnika, oko čega je dio građana nezadovoljan, Beroš naglašava da je bitno poslati poruku o važnosti cijepljenja. "Nakon cijepljenja dijela ministara mišljenje o cijepljenju se mijenja nakon početne skeptičnosti javnosti", ustvrdio je.


hr Fri Jan 15 2021 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .