ADRENALINA NE MANJKA

Idućeg vikenda iznad Omiša svi će biti brzi i žestoki! Rafting prvenstvo Hrvatske i Europski kup stižu na Granin Vir

Granin Vir, predio dvadesetak kilometara uzvodno rijekom Cetinom od Omiša, bit će poprište Europskog kupa i Prvenstva Hrvatske idućeg vikenda (13. i 14. travanj – op.a.) u raftingu. Organizator događaja je Rafting klub “Cetina Raft”, uz suradnju Hrvatskog kajakaškog saveza i World Rafting Federation.

Sudionici će se natjecati u tri različite discipline. Prva disciplina je “slalom” koja ispituje tehničku sposobnost timova – ekipe moraju proći kroz crvena uzvodna vrata, te zelena nizvodna vrata. Druga disciplina je “RX”, odnosno paralelni start dva rafta. Natjecatelji u ekipama moraju proći jedna uzvodna vrata i jedna nizvodna, na kojima se međusobno bore. Postoje i penal vrata kroz koja ekipa mora proći ako ne prođe neka od obveznih. Treća i najteža disciplina je “spust” – radi se o udaljenosti od nekih pet kilometara u kojima se ocjenjuje brzina, tehnika, snaga i izdržljivost. Za razliku od kraćih disciplina, ova traje dvadesetak minuta stoga je jako fizički zahtjevna.

U konkurenciji se trenutno, osim domaćina RK “Cetina Raft”, nalaze i dvije BiH ekipe, muška i ženska ekipa iz Italije, mješovita posada iz Turske, te još najmanje četiri ekipe iz Hrvatske. Organizatori očekuju da će na kupu uz navedene ekipe nastupiti njih još barem pet. Prijave su otvorene do 7. travnja.

RK “Cetina Raft” od svog osnutka 2010. gotovo svake godine nastupa na državnim prvenstvima. Više puta su izborili plasmane na europska i svjetska prvenstva, a u posljednje tri godine nastupili su na dva svjetska prvenstva.

– Zadovoljni smo rezultatima s obzirom da na sva ta natjecanja više manje dolaze profesionalni klubovi, pored kojih smo u ukupnom poretku bili u gornjoj polovici – kazao je predsjednik kluba Srećko Škarica. Također je iskazao svoje zadovoljstvo trenutnom postavom tima.

Duže vrijeme mijenjali su se članovi tima, dok se nije isprofilirala trenutna četvorka. Počeli su veslati u kajacima za divlju vodu na Cetini pred kraj 2020. godine, a ubrzo su se odlučili dati u divlje rafting vode. Klub je na inicijativu tima, te podrške Hrvatskog kajakaškog saveza, odlučio organizirati državno prvenstvo na Cetini, koje se nekoliko godina unatrag nije održavalo. Odaziv je bio iznenađujuće dobar, što je dečkima dalo razloga za nastaviti bolje i jače. Ostvarili su drugo mjesto te se plasirali na svoje prvo svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2021. godine. Nakon male izmjene tima, na državnom prvenstvu izboreno je svjetsko prvenstvo 2023. godine u Italiji. RK “Cetina Raft” ekipa kao predstavnici Hrvatske rafting reprezentacije u ukupnom poretku na svjetskom prvenstvu bili su 15., u kategoriji RX bili su 8., u slalomu 16., te u spustu 23. od ukupno 41 ekipe. U lipnju ove godine dečki će nastupiti i na Europskom prvenstvu.

Ante Škarica (24), trenutni kapetan Kluba, sudjelovao je na natjecanjima sa starijim timovima s kojima je stjecao iskustvo. Svojim sadašnjim timom je više nego zadovoljan, te vjeruje da će u nadolazećem kupu ostvariti sjajne rezultate. Dečki vježbaju više puta tjedno kako bi ostvarili najbolje moguće rezultate. Dvaput tjedno treniraju kondiciju na Žrnovnici, a vikendom tehniku na Cetini, ispričao je našoj ekipi.

Zahvalio se i svim dosadašnjim članovima Kluba koji su od osnutka sudjelovali na rafting natjecanjima (državna prvenstva, euro kupovi i europsko prvenstvo), te tako promicali vrijednosti sporta, kao i sami opstanak kluba.

Stipe Čikeš (24), najnoviji je član trenutnog sastava tima. Raftingom se počeo baviti sa nepunih 16 godina.

– Odmah mi je priraslo srcu, i s vremenom je postalo nešto u čemu uistinu uživam. Dobar smo tim, slažemo se. Najbitnija nam je komunikacija, tu smo jaki. Iako dolazimo iz različitih pozadina, u potpunosti se razumijemo – veli Stipe.

Mirko Braić (25) na Cetini je počeo skipirati sa 18 godina.

– Ostatak ekipe viđam češće nego ikoga. Jutarnji treninzi znaju biti naporni, ali sve se isplati kada skupa putujemo na natjecanja. Mene jako veseli to što svatko iznese svoje mišljenje i onda raspravimo da nađemo najbolje rješenje. Ničija nije zadnja, sve ideje i prijedloge uvažavamo.

David Tomasović (25) bavio se vođenjem zip-linea, a na rafting je prvi put došao turistički. Ekipi se pridružio pri osnutku 2020.

– Ovo je definitivno najbolji sastav ekipe koji smo dosada imali, najbolje surađujemo u raftu, po snazi smo poprilično jednaki i slažemo se. Imam nade u nas – rekao je David.

Imali smo priliku gledati tehnički trening ekipe na Cetini, a kako to izgleda pogledajte u fotogaleriji.

POSLJEDNJE DODANO: