Afganistan: Hrvata sumnjiče da nije spriječio pokolj 13 osoba

Tomislav Novak (33) je zaštitar iz Hrvatske koji većviše od petnaest dana sjedi u zatvoru u Kabulu, u Afganistanu. Radio je na osiguranju hotela u trenutku kad se dogodio teroristički napad u kojem je ubijeno 13 osoba, među kojima i djeca.

Prijatelji i obitelj zaštitara Tomislava Novaka tvrde kako je on nevin, no lokalni mediji pišu kako je najveći krivac za teroristički napad nemar zaštitarske tvrtke.

Napad se dogodio 21. ožujka kad je u hotel Serena upala skupina Talibana, koji su u čarapama u hotel unijeli oružje. U napadu koji je potom uslijedio, ubili su 13 osoba, među kojima i dvoje djece.

Kabulska policija uhitila je nakon napada Šest pripadnika zaštitarske tvrtke Shield, među kojima je i Novak. Kabul Times piše kako su zaštitari uhićeni do okončenja istrage.

Prvih desetak dana pritvora, Novak je uspio kontaktirati obitelj i prijatelje, no posljednjih dana nije se javljao. – Znamo da se dobro držao prvih dana boravka u zatvoru. Rekao je kako spava na kamenom podu te da ima problema s leđima – rekli su za 24sata njegovi prijatelji.

Tvrde da Novak jednostavno služi kao žrtveno janje te da osiguranje hotela uopće nije njegov primarni posao, već da mu je glavni posao onaj tjelohranitelja ili osobnog čuvara.

Od njegove obitelji, oglasio se samo njegov brat i rekao kako je Tomislav sigurno nevin te da kompanija za koju radi ne poduzima ništa kako bi ga oslobodila.

O svemu je obaviješteno hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, koje je zaduženo za Afganistan te Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu. U Ministarstvu su istaknuli kako su u kontaktu s obitelji te kako postupaju u skladu s međunarodnim pravom.

POSLJEDNJE DODANO: