Ringwald dvojicu policajaca optužio za podmetanje krvi, spominjao je i Plenkovića, a sudu je pokazivao i dlake na ruci

Ja sam osuđen kao krivac prije nego se dogodilo kazneno djelo, a dokazi su iscenirani i montirani kako bi se prikazalo nešto se nisam učinio. I zato ja tri i pol godine sjedim u zatvoru bez da me itko posjetio – iznio je u sudnici splitskog Županijskog suda Stjepan Ringwald kojem se, zajedno s Jerkom Pirićem Vladom Zolotom ponovno sudi za planiranje i egzekuciju Karmelina Fistanića u Omišu u studenom 2019. godine. Ranije je Ringwald dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina, sukladno procjeni sudskog vijeća o njihovim ulogama u zločinu, a pred izmijenjenim vijećem kojim sada predsjednika Zoran Ivanišević postupak je došao do finiša. Ostalo je zapravo još objaviti novi stav, plastično – pročitati presudu.

– Okrivljeni pod jedan, ja, bistre glave i zdravog razuma iznijet ću detaljno svoju obranu – krenuo je Ringwald uz zahtjev da sve njegove riječi idu direktno u zapisnik održane rasprave.

Žao mi je pokojnog Karmelina u onolikoj mjeri koliko mi može biti žao smrti osobe koje u životu nisam vidio ni imao kontakt. Malo više žao mi je moje majke koja je preminula od tuge, a najviše mi je žao što proživljavam ovo što proživljavam zajedno sa svim osobama ovog svijeta kojima je stalo do mene – gotovo sat i pol vremena govorio je Šibenčanin opisujući sporne trenutke vezane za slučaj.

Prvotno je detaljno elaborirao susret s Pirićem i Zolotom na kojem se, tako sumnja tužiteljstvo, dogovorila filmska egzekucija kod skretanja za Brzet u Omišu, i to u restoranu “Kod Mije” u Lokvi Rogoznici.
S prijateljem Ivicom Madžarom otišao sam do Makarske kako bi pogledali jedno plovilo, a po povratku smo bili gladni i svratili smo “Kod Mije” jer sam znao da je tamo dobra hrana. Kad smo sjeli i naručili hranu, sat i pol poslije, došli su Jerko, moj prijatelj 20 godina, a s njim u društvu Zolota kojeg nisam do tada poznavao. Sjeli su za stol, i to je bilo sve od navodnog dogovora za ubojstvo. Nisam se dogovorio da se nađemo u tom restoranu već je sve bilo spontano. Manje od jednog metra od nas je sjedio i šef policije u Omišu zajedno s dvoje, troje kolega – rekao je Ringwald.

Na dan kada je Karmelino Fistanić usmrćen Ringwald kaže da nije bio ni blizu Splita i Omiša.

– Nisam do 17 sati napustio stan u Šibeniku, a samim time ni grad Šibenik ni Šibensko-kninsku županiju. Zbog kvara na brodu koji je u posjedu mog rođaka, a ja sam se njime koristio. Potonuo je, a dan prije je brod izvađen iz mora kako ne bi došlo do korozije. Razlog potonuća je ostao nerazjašnjene pa sam u dogovoru s Madžarom trebao napraviti popravak. Istog dana kad sam bio u pizzeriji s curom vidio sam poznanika Blaža Ćaletu Cara koji je rekao da bi došao kod mene slikati trofeje ostvarene na sportskim natjecanjima. Došao je na dan ubojstva oko 14 sati kod mene i družili smo se do nekih 17 sati – redao je misli. 

Dva policajca je u nastavku stavio u prvi plan, i to jer su, prema riječima navodnog egzekutora ubojstva, podmetnuli tragove krvi na njegovu jaknu.

– Na glavu su mi nabili crnu kapu koja je smrdila na barut. Dvojica su načinili kriminalnu radnju dok su drugi bili u tinelu s mojim ocem. Policajac je, jedan od dvojice, iz sobe donio jaketu, ja nisam znao o kojoj se radi, ali sam osjetio da mi se po nozi nešto mokro. Nisam znao da se radi o krvi. I izveli su me ispred stana, međusobno se nešto dogovarali i dovukli nazad, skinuli tu jaketu i obukli drugu. Kasnije je jedan od njih uzeo mobitel i rekao – šefe, sve je obavljeno – rekao je prvookrivljeni tvrdeći još kako jaknu na kojoj su pronađeni tragovi krvi ne koristi negdje od 2016. godine jer je tada imao 118 kilograma, a u trenutku kada je ubijen Fistanić on imao 76 kilograma tjelesne težine.

Ispričao je i događaj za kojeg kao jedino moguće može staviti okolnost da su tragovi Karmelinove krvi ostali na njegovoj jakni. Te spomenute 2016. godine, iako nije znao točan datum, Karmelino se porezao na čašu u Pirićevu kafiću, u kojeg je došao i on, i naslonio se na od krvi zamrljan rukohvat na šanku.

Podvukao je kako bi po tvrdnjama tužiteljstva on morao biti i duh i majmun, i to jer nije mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme kao i da ubojica ne bi 40 dana nakon ubojstva u svom stanu držati jaknu s kojom je počinjeno ubojstvo.

Na detalje se dao u nastavku i Ringwaldov branitelj Boris Majić, splitski odvjetnik koji je preispitivao čak i dlakavost ruke njegova branjenika (Cura sada preminulog Fistanića u iskazu je kazala kako je kroz prozor ušla dlakava ruka s pištoljom – op.a.) na što je ovaj rekao kako mu je “Bog dao ljepotu i visinu, ali nije dlake” objašnjavajući da mu je tijelo bez dlaka genetska posljedica.

Zolotu prije susreta u restoranu u Lokvi Rogoznici vidio je nekoliko puta, ali nije razgovarao s njim do tog susreta – i to je bilo jedno od pitanja.
– To je kao da ja kažem da znam Andreja Plenkovića, jer sam ga vidio na televiziji – odgovorio je Ringwald koji je stava, da ako je Jerko Pirić već imao problema, da bi ih on sam riješio jer je “vojnik, specijalist, snajperist”.

Pirić i Zolota u iskazivanju obrane navodili su da nemaju nikakvih poveznica s kaznenim djelom i kako im i dalje nije jasno zbog čega se baš oni nalaze na optuženičkoj klupi.

Podsjetimo, kod skretanja za Brzet žrtva Karmelino Fistanić oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW Polo u kojem je bio s djevojkom. Na prethodno ukradenom motociklu, smatra tužiteljstvo, cijelo vrijeme ga je pratio Ringwald koji je, nakon što je Fistanić zaustavio automobil kod skretanja za Brzet kako bi nešto pojeo u autu, motociklom došao do njegova Pola i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka koji su žrtvu pogodili u glavu i vrat. 

 

POSLJEDNJE DODANO: