Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63c193195d7965809c8b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović

Plenković na sjednici predsjedništva HDZ-a najavio potpore poljoprivrednicima te komentirao svinjsku kugu

Vodstvu stranke danas je predočen i paket izmjene zakona koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice predsjedništva svoje stranke novinarima rekao da su na stolu bile važne teme.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice Sabora su izmjene Zakona o izbornim jedinicama u drugom čitanju te paket izmjena deset zakona koji se tiču poreznih reformi i koje bi trebale donijeti povećanje plaća građanima, prenosi Danas.hr.

-Danas smo razgovarali o paketu mjera koje smo predstavili u četvrtak, peti je to paket vrijedan 464 milijuna eura. Plus koso 550 milijuna eura mjera koje traju godinu dana, plus alokacije za ulaganja u energetsku učinkovitost od 1,2 milijuna.To je snažna poruka potpora građanima, poduzetništvu. Cijena struje za građane, vrtiće, škole, fakultete, bolnice, domove za starije, općine, gradove, županije, nevladine udruge i vjerske organizacije ostati nepromijenjena, isto kao i cijena plina, rekao je premijer.

Dodao je i da će se cijena struje subvencionirati za 93 tisuće poduzetnika.

Nastavio je da je na sastanku poseban naglasak bio na transfere onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-To su ugroženi kupci energenata, branitelji, nezaposleni, stradalnici Domovinskog rata, osobe s invaliditetom, obitelji i djeci gdje se kvalificiraju za dječji doplatak. Riječ je o 112.220 djece, rekao je.

Dodao je da to uključuje potporu poljoprivrednicima koji su imali štete od nevremena, kao i onima koji su imali štetu nastalu zbog epidemije afričke kuge.

-Druga tema su bili infrastrukturni projekti. Danas smo bili u Rijeci, s istarske strane, ušli u drugu cijev tunela Učka. To je projekt vrijedan 200 milijuna eura i njime će se Istra povezati s mrežom autocesta s četverotračnim autoputom. U zadnjih 2 godine strateški geopolitički gledano Pelješkim mostom povezao se jug s ostatkom Hrvatske, rekao je Plenković.

Govoreći o gospodarskim prognozama, rekao je da očekuje da će rejting Hrvatske narednih godinu dana revidirati i podići na A razinu.

-Idućih 12 mjeseci spremni smo revidirati svoju ocjenu na bolje, a to bi značilo konačno investicijski rejting s početnim slovom A. Mi smo na samo jednu stepenicu od toga, a onda ćemo biti u krugu zemalja čija se reputacija na ekonomskim i financijskim tržištima vidi na način kako smo htjeli da Hrvatska izgleda kroz napora posljednjih 7 godina, rekao je Plenković.

Vodstvu stranke danas je predočen i paket izmjene zakona koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom.

-To je izraz političke volje Vlade da što je više moguće djelujemo preventivno, a jednom kad se nasilje dogodi da ga najstrože kažnjavamo i to kroz povećanja sankcija, primjerice za silovanja, rekao je.

Tako je uvedena i definicija teškog ubojstva žene u novi Kazneni zakon, a neka će se djela iz prekršajnog zakona transferirati u kazneni, najavio je.

Paket će uskoro krenuti u javno savjetovanje, najavio je. "Bit je da maksimalno pomognemo onima kojima je pomoć zbog negativnih fenomena najpotrebnija", dodao je Plenković.

O afričkoj svinjskoj kugi rekao je:

-Već danas smo alocirali 27,5 milijuna eura pomoći svinjogojcima. Ovakvi veliki paketi pomoći su jamstvo da će se i njihov položaj itekako u ekonomskom smislu rehabilitirati i da opet može uzgajati svinje. Ima trend koji me podsjeća na antivakserski trend za vrijeme COVID-a - apeliram da se puste nisko politikantstva i da se vode procjenama stručnjaka, veterinara koji vode bitku s afričkom svinjskom kugom. Vlada će onima koji će imati štete, to i kompenzirati.

hr Mon Sep 18 2023 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6518531dcc6747b41a8b4599/80
Foto: Unsplash

Objavljen poziv otočanima koji žele ukloniti svoja otpadna vozila

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima.

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na e-mail adresu: [email protected] ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22. listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, javlja 057 Info.

hr Sat Sep 30 2023 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53761151179942335b063ce7/80
Foto: Ilustracija

Ustavni sud odlučio: Visoki kazneni sud splitskom dileru povrijedio pravo na slobodu

Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga

U pitanju je slučaj splitskog dilera koji je podnio ustavnu tužbu jer je Visoki kazneni sud RH, ključni sud u Hrvatskoj, gotovo dva mjeseca odlučivao o njegovoj žalbi na produljenje istražnog zatvora. Na taj mu je način, utvrdio je Ustavni sud RH, prekršeno jamstvo nepovredivosti osobne slobode zajamčeno Ustavom RH, prenosi N1

Drugim riječima, sud koji postoji tek nešto više od dvije godine, a osnovan je kako bi ujednačavao sudsku praksu, već je uhvaćen u kršenju Ustava.

Pravo na slobodu zajamčeno je Člankom 24. Ustava koji kaže: “Svaka se osoba koja je uhićena ili pritvorena ima pravo žaliti sudu, koji će bez odgode odlučiti o zakonitosti lišenja slobode”. No, u ovom slučaju prošlo je gotovo dva mjeseca od žalbe što ju je uložio optuženik, do trenutka kada mu je odluka Visokog kaznenog suda uručena.

Okrivljeni diler podnosi ustavnu tužbu u kojoj podsjeća da se u istražnom zatvoru nalazi već tri godine. Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga.

Zatim im je suđeno na Županijskom sudu u Splitu, te su svi proglašeni krivima zbog preprodaje ukupno 7,7 kilograma razne droge vrijedne milijun kuna. Skrivali su ju, utvrđeno je, u bačvama koje su se nalazile u suhozidima u okolici Klisa.

No, Visoki kazneni sud presudu ukida, pa ovaj diler traži da ga se pusti iz istražnog zatvora. Županijski sud u Splitu ga odbija i slučaj nakon njegova žalbe završava ponovno na Visokom kaznenom sudu.

Tamo žalbu razmatraju gotovo dva mjeseca. Pravdaju se da je riječ o velikom spisu, s oko tisuću stranica. Svi okrivljenici su se žalili na produljenje istražnog zatvora, pa je odlučivanje potrajalo.

“Nakon sjednice vijeća drugostupanjskog suda potrebno je sačiniti nacrt odluke koji se potom dostavlja predsjedniku i članovima vijeća. Zatim se rade potrebne korekcije i dopune nacrta, a potom se odluka, radi kontrole zakonitosti te eventualnih manjkavosti, dostavlja sudskoj evidenciji. Nakon što konačna odluka drugostupanjskog vijeća prođe sve te instance, dostavlja se službi prijepisa. Ova odluka je u službi prijepisa zaprimljena 5. lipnja 2023., kada je počeo i štrajk državnih službenika i namještenika u pravosuđu. I ta činjenica donekle je utjecala na sveukupan rad i žurnost u ovom predmetu. Međutim, unatoč tome postupanje Visokog kaznenog suda RH po žalbi optuženika kronološki se ne može objektivno okvalificirati kao ‘dugotrajno'”, pokušao se opravdati Visoki kazneni sud.

Ustavni sud prihvaćajući ustavnu tužbu optuženog dilera pozvao se na više presuda Europskog suda za ljudska prava među kojima su i dva u kojima je utvrđena povreda prava na slobodu, a postupci su trajali 17 i 23 dana.

Zato je mjesec i 28 dana u slučaju splitskog dilera doista predugo, pa je zaključeno da je Visoki kazneni sud napravio propust i prekršio Ustav.

hr Sat Sep 30 2023 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Sve je više lažnih eura, evo kako ih možete prepoznati

Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju

Uvođenjem eura povećao se i broj lažnih novčanica. Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja ovih dana organizira edukacije o dizajnu i zaštitnim obilježjima euronovčanica i kovanica i o postupanju s oštećenim i sumnjivim novcem.

Obično je lako provjeriti jesu li novčanice autentične. Dovoljno je novčanicu dignuti prema izvoru svjetla i pogledati vodeni znak, zaštitnu nit ili prozirni registar. Kod novijih tu je i smaragdna brojka (brojka apoena). Ipak, građani to rijetko rade pravdajući se nedostatkom vremena.

-Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati nama u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju. Nakon vještačenja, ako se ispostavi da je novčanica oprana ili nešto slično, dobit ćete natrag originalnu novčanicu. Međutim, ako je krivotvorena, ona nema vrijednost i za nju ne dobivate ništa, objašnjava Mirjana Zurak, vještakinja iz Hrvatske narodne banke.

Lani je iz optjecaja povučeno 376 tisuća krivotvorenih euronovčanica, što je osam posto više nego godinu prije. Oko dvije trećine povučenih krivotvorina čine novčanice od 20 i 50 eura. Iako je broj krivotvorina i dalje malen u odnosu na ukupan broj novčanica u optjecaju, oprez je nužan jer krivotvoritelji su sve napredniji, piše Večernji.hr.

hr Sat Sep 30 2023 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65180932cc6747aa0d8b47f5/80
Foto: Dalmacija.hr

Na Peristilu održan koncert iznenađenja povodom blagdana svetog Jeronima

Koncert su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita

U subotu je na splitskom Peristilu u povodu blagdana svetoga Jeronima i dana Splitsko-dalmatinske županije  održan koncert iznenađenja kojega su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita.

-Dragim sugrađankama i sugrađanima naše županije želim sretan blagdan svetoga Jeronima, našeg zaštitnika. 

U organizaciji županije i naše najbolje glazbene škole Josip Hatze građanima smo poklonili koncert iznenađenja na Peristilu, rekao je župan Blaženko Boban. 


 

hr Sat Sep 30 2023 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .