Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60f19c3b6f52df9cdd8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Splitski KBC završio projekt prevencije bolesti vrijedan više od 924 tisuće kuna

Projekt „Jačanje kapaciteta za efikasnu prevenciju bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ provodi nositelj Klinički bolnički centar Split u partnerstvu sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Sufinanciran je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1" iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 924.996,44 HRK.

Iznos EU sufinanciranja je 85 % dok udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo zdravstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt traje 18 mjeseci, a provedba je započela u veljači 2020. i završava u kolovozu 2021.

Ravnatelj prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović je prisutnima predstavio motiv za prijavu projektnog prijedloga, nastao iz potrebe hrvatskog zdravstvenog sustava za ulaganjem u promicanje zdravlja i prevenciju bolesti. Cilj projekta „Jačanje kapaciteta za efikasnu prevenciju bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ koji se provodio u dvije faze je unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika zdravstvenih ustanova o promociji zdravlja i prevenciji najučestalijih bolesti na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnatelj Meštrović je ponovio kako su u 1. fazi provedbe projektni partneri organizirali niz edukacija budućih edukatora na kojima su unaprijeđeni znanja i vještine liječnika u području prevencije onkoloških, plućnih, cerebrovaskularnih, kardiovaskularnih i bolesti kod djece.Predavači na provedenim edukacijama su bili priznati međunarodni stručnjaci s vodećih europskih institucija kako slijedi: Onkološkog instituta u Ljubljani, Zdravstvenog doma Adolfa Drolca u Mariboru, bolnice Otto-Wagner u Beču i Poliklinike Gemelli u Rimu. Stvorena je baza od 50 budućih edukatora, zdravstvenih djelatnika iz KBC-a Split i NZJZ-a SDŽ.

U 2. fazi projekta, čija provedba je upravo završena, educirani stručnjaci iz stvorene baze edukatora preuzeli su ulogu edukatora te usvojena znanja i vještine prenijeli kolegama, zdravstvenim djelatnicima.

Uspjeh KBC-a Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je ukupno 130 educiranih zdravstvenih djelatnika na području naše županije. Obzirom na prethodna zajednička iskustva vezana za promociju zdravlja, važnost i utjecaj naših ustanova, KBC Split i NZJZ SDŽ zajedno su proveli ovaj projekt. Educirani zdravstveni djelatnici oba partnera su na organiziranim edukacijama savladali najsuvremenije metode u području prevencije najučestalijih bolesti te će po završetku projekta dalje prenositi stečena znanja svojim kolegama. Unaprjeđene vještine će primjenjivati u praksi i radu s pacijentima, čime će se utjecati na smanjivanje broja oboljelih od bolesti koje su najčešći uzročnici smrtnosti.

Ravnatelj je dodao da je u okviru projekta knjižnica Kliničkog bolničkog centra Split opremljena uredskom i informatičkom opremom za potrebe pripreme edukacija u ukupnoj vrijednosti od približno 200.000 HRK. Opremanjem knjižnice stvoreni su preduvjeti za kontinuirano unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika KBC- a Split u području promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ovom prilikom Meštrović je zahvalio Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije na iskazanoj potpori i sudjelovanju njihovih zdravstvenih djelatnika pri provedbi projektom predviđenih edukacija.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin istaknula je da su KBC Split i NZJZ SDŽ najvažnije javne zdravstvene ustanove koje djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije i da zapošljavaju liječnike raznih specijalnosti i medicinske sestre u različitim područjima zdravstvene skrbi.Već dugi niz godina ove dvije institucije surađuju na raznim projektima u svrhu promocije zdravlja i prevencije bolesti te podizanja osviještenosti o javnozdravstvenim problemima. Provedbom projekta prvenstveno su unaprijeđena znanja i vještine više od 50 zdravstvenih djelatnika NZJZ SDŽ iz svih pripadajućih ispostava u području prevencije onkoloških, plućnih, cerebrovaskularnih, kardiovaskularnih i bolesti kod djece. Educirani zdravstveni djelatnici će usvojena znanja ubuduće primjenjivati u praksi i radu i nakon završetka projekta dalje prenositi stečena znanja kolegama.

Novinarima se obratio i voditelj projekta doc. dr. sc. Ljubo Znaor koji je naglasio kako je knjižnica KBC-a Split opremljena uredskom i informatičkom opremom. Docent Znaor je prisutnima predstavio edukativne materijale tiskane u sklopu ovog projekta, u kojima je istaknuta važnost prevencije nezaraznih bolesti, a čiji autori su redom stručnjaci iz KBC-a Split kojima je zahvalio na angažmanu.


hr Fri Jul 16 2021 16:40:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro otkrio zašto je otišao iz Domovinskog pokreta i tko mu podmeće

Turbulentno je u Domovinskom pokretu nakon neopozive ostavke Miroslava Škore, koji se 20. srpnja iznenada povukao s mjesta predsjednika stranke te šokirao i stranačko vodstvo i članstvo.

Već više od dva tjedna nagađa se o razlozima njegove ostavke, licitira se s njegovim nasljednicima, a posljednjih dana u medije je iscurila priča kako je bio prisiljen odstupiti zbog navodno nekontroliranog trošenja stranačkog novca i nepriličnog odnosa sa svojom 25-godišnjom asistenticom Nikolinom Brajković. Prema toj priči, koju nitko nije službeno potvrdio, ona je potrošila veću svotu novca koristeći se stranačkom kreditnom karticom, a on je njoj na račun stranke kupovao skupe darove. S tim kompromitirajućim informacijama navodno ga je suočio njegov zamjenik Mario Radić, koji je u međuvremenu postao v.d. predsjednika stranke. Uza sve to, plasirana je neugodna informacija da je Škoro stranci naplatio 5200, a isporučio samo 1200 butelja svoga vina.

Prenosimo dio Škorinog intervjua za Večernji list.

Gospodine Škoro, ispada da ostavku niste podnijeli kako biste otvorili prostor svom nasljedniku, nego da ste se povukli zbog žene i novca?

Nadam se da ljudi koji su to objavili imaju dokumente jer sve što je izgovoreno morat će obrazložiti Državnom odvjetništvu, Državnom uredu za reviziju, Poreznoj upravi i na sudu.

Znači li to da spremate tužbe?

To znači da sam 29. srpnja Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznene prijave protiv bivšega glavnog tajnika stranke Darija Žepine, predsjednika Nadzornog odbora Krešimira Bubala i članice Nadzornog odbora Ljiljane Vuletić. Već sam prije upozoravao na nedostatke i nepravilnosti u organizaciji i materijalno-financijskom poslovanju stranke, ali kako se ništa nije poduzimalo, sada tražim da se utvrdi je li to funkcioniralo prema propisima. Osim toga, predao sam Državnom uredu za reviziju prijedlog za provođenje revizije, a 2. kolovoza Poreznoj upravi da provede porezni nadzor nad strankom.


hr Thu Aug 05 2021 21:27:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Beroš: Nova karta ECDC-a pobuđuje oprezni optimizam i obvezu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako nova korona karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a ostatak Hrvatske zelen, pobuđuje oprezni optimizam i obvezu.
- Nova ECDC karta pobuđuje oprezni optimizam, ali i obvezu. Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu, no put do sigurne zone je lakši nego li zadržati taj status", napisao je ministar na twitteru.

Cijepimo se i poštujmo mjere na dobrobit naših građana i posjetitelja Hrvatske, poručio je ministar zdravstva

Cijepljeno 49,1 posto odraslog stanovništva

Zaključno s 4. kolovoza utrošeno je 3.109.586 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,8 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,1 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 10.705 doza cjepiva, a od toga je 3547 osoba cijepljeno prvom dozom.

U Hrvatskoj je 1.656.936 osoba cijepljeno barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.506.706 osoba (1.452.650 osoba cijepljeno s dvije doze, a 54.056 osoba cijepljeno je cjepivom Jannsen), što čini 44,7 posto odraslog stanovništva.
hr Thu Aug 05 2021 21:24:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Opet izdano narančasto upozorenje: Moguće grmljavinsko nevrijeme i bujične poplave

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za područje osječke, riječke, kninske, splitske i dubrovačke regije za četvrtak.

Na području kninske regije lokalno se očekuje obilna kiša te izraženi pljuskovi s grmljavinom, lokalno obilnom oborinom u kratkom vremenu i kratkotrajno olujnim udarima vjetra. Najjači udari vjetra mogli bi biti do 65 km/h.

Na području riječke, splitske i dubrovačke regije očekuju se izraženi pljuskovi s grmljavinom i kratkotrajno olujnim udarima vjetra.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, poručuju iz Stožera civilne zaštite.


hr Thu Aug 05 2021 19:44:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec027b26f2ab85f298b4702/80
Foto: HRT/Screenshot

Božinović: Poklič Za dom spremni je kažnjiv i policija će napraviti sve što je u skladu sa zakonom

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je poklič Za dom spremni zabranjen te da će policija sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom.
- Nemam konkretan uvid ili neko izviješće što se dogodilo. Taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom", rekao je novinarima Božinović tijekom proslave 26. obljetnice VRO Oluje.

Dodao je da o konkretnom slučaju ne može u ovome trenutku govoriti. "Znate da je ovdje policija puno puta prijavila korištenje tog pokliča, ali nije to uvijek dobilo svoj pravosudni epilog", kazao je.

Preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću dio su rješenja

Na pitanje jesu li preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću problematične u ovakvoj situaciji, Božinović je rekao kako one nisu problem, već dio rješenja.

Mediji su prenijeli snimku na kojoj se vidi da je nekolicina ljudi u Kninu uzvikivala ustaški pozdrav "Za dom spremni", koje je predvodio predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik Marko Skejo.

Na pitanje je li to bilo kršenje zakona i epidemioloških mjera, Božinović poručuje kako "nije neki pasionirani stalker gospodina Skeje" te kako će sve vidjeti iz izviješća policije.

Poklič ZDS treba sankcionirati

- To je apsolutno poklič, pozdrav koji nema pravo građanstva, koji treba sankcionirati. Naravno postoje neke situacije o kojima se može razgovarati. To je sada nešto što bi trebali svi, pogotovo u politici, zauzeti nekakav stav, vidjet što se od toga i na koji način može implementirati u određena rješenja", kazao je Božinović.

Dodaje da će policija odraditi svoj posao čim pregleda snimku.

- Policija je uvijek radila svoj posao i uvijek je prijavljivala. Upravo u ovim krajevima te policijske prijave nisu uvijek, ili su tek možda u nekim pojedinačnim slučajevima, dobivale pravosudni epilog, što onda nije dobro ni za policiju", ističe Božinović.

Po pitanju zakonske zabrane pokliča, Božinović kaže kako to nije u njegovoj nadležnosti.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina također je kazao kako nije vidio taj događaj te da ne može ništa konkretno reći.
hr Thu Aug 05 2021 16:13:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .