Article

//www.dalmacijanews.hr/files/588ccf5c1eea8fa1358b4630/80
Foto: Pixabay

Najbogatiji Hercegovac gradi novi shopping centar u Grudama, a investira i u turizam na hrvatskoj obali

U tijeku su velike investicije u BiH i Hrvatskoj
Jedan od najuspješnijih ljudi u BiH, Petar Ćorluka, vlasnik tvornice Violeta nastavlja s novim investicijama.

Kako  saznaje biznisinfo.ba, uskoro kreće s gradnjom trgovačkog centra koji će se nalaziti u centru Gruda, ali i hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem u istom gradu.

Violeta je prošle godine ostvarila rekordne prihode od čak 372 milijuna KM, što je za čak 90 milijinu KM više nego godinu ranije.

Prethodna godina za Violetu bila je još jedna od velikih prekretnica, jer su na tržište plasirani proizvodi čapljinske Laste koja je odnedavno u sastavu Violete. Ovi proizvodi su za kratko vrijeme postali pravi hit i odmah su osvojili nepca građana širom BiH.

Ćorluka, osim toga, investira i u turizam i ugostiteljstvo u BiH i Hrvatskoj.

Jedan od njegovih najvećih projekata je rekonstrukcija hotela “Hrvatska” u Baškoj Vodi u čiju rekonstrukciju ulaže čak 20 milijuna eura.

Trgovčki centar u Grudama je osmišljen kao jedinstveno i moderno arhitektonsko rješenje koje će svojim sadržajem privući ljude s područja Hercegovine, ali i šire. Nova destinacija za shopping i zabavu cijele obitelji protezat će se na ukupno 7.000 kvadratnih metara.
hr Tue May 02 2023 20:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/647c8fcc5d79658bc98b4571/80
Foto: Pixabay

Ove dokumente trebate čuvati do kraja života

Naravno, postoje i dokumenti koji su važni i moraju se čuvati samo određeno vrijeme

Prema podacima njemačke tvrtke Bitkom svaki građanin kod kuće ima oko osam fascikla u kojima arhivira dokumente. Dobra je vijest da ne morate zauvijek čuvati svaki račun i da je digitalna kopija dovoljna za mnoge stvari.

Ali ono što treba čuvati u originalu doživotno su:

Izvod iz matične knjige rođenih,

Krsni list,

Vjenčani/razvod braka ili ako postoji dokument kojim vas Crkva razrješuje braka,

Oporuka, potvrda o nasljedstvu, smrtovnica članova obitelji,

Medicinski nalaz,

Potvrda o obuci, potvrda o završetku školovanja, referenca posla,

Dokumenti za obračun mirovine,

Iskaznica socijalnog osiguranja,

Dokaz o vlasništvu kuće,

Polica životnog osiguranja,

Postoje dokumenti koji su važni i moraju se čuvati određeno vrijeme, nakon čega se mogu baciti, piše Fenix magazin. To su:

Ugovor o radu: Čuvajte ga do sljedećeg posla, nakon toga je dovoljna digitalna kopija.

Dokumenti koji se moraju čuvati najmanje 30 godina:

Sudska presuda

Sudski nalog,

Spisi predmeta,

Isprave za ovrhu, osobni stečaj.

Dokumenti koji se moraju čuvati 11 godina:

Procjena poreza (digitalno),

Dokumenti povezani s iznajmljivanjem (digitalni),

Obrtnički račun za najam (digitalni).

Dokumenti koji se moraju čuvati 5 godina:

Obrtnički računi za novogradnju ili prenamjenu (digitalni)

Dokumenti koji se moraju čuvati 3 godine:

Izvodi računa (digitalni),

Računi zbog zastare (digitalni),

Ugovor o najmu i primopredajni zapisnik do 3 godine nakon iseljenja zbog zastare (digitalno).

Čuvajte potvrdu osiguranja do 3 godine nakon isteka ugovora, obično su dovoljne digitalne verzije.

Dokumetni koji se moraju čuvati 2 godine:

Obrtnički računi zbog jamstvenih prava (digitalni),

Potvrde o vlasništvu nad kućom (digitalne),

Kupoprodajni ugovori (digitalni),

Računi (digitalni).

Dokumenti koji se moraju čuvati 1 godinu nakon primitka porezne obveze:

Potvrda o donaciji (digitalna),

Bankovni izvod o kapitalnoj dobiti (digitalni),

Potvrda o porezu na dohodak (digitalna),

Obračun plaća (digitalni), piše Fenix.

hr Sun Jun 04 2023 15:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/57590dbb1e353e91278b4585/80
Foto: Ilustracija

Carinski seminar - Novi kompjuterizirani provozni sustav (NCTS 5)

Seminar je namijenjen gospodarskim subjektima koji se bave ili će se baviti stavljanjem robe u provozni postupak

Od 1. lipnja ove godine svi gospodarstvenici koji podnose provozne carinske deklaracije podnosit će ih u novom sustavu. Novi kompjuterizirani provozni sustav – NCTS 5 je uspostavljen za razmjenu podataka radi provedbe carinskih formalnosti za postupke provoza Unije s pravno obvezujućim učinkom, sukladno carinskom zakonodavstvu.

Kako bi se svi relevantni korisnici upoznali s novinama koje ih očekuju Hrvatska gospodarska komora organizira tijekom svibnja ciklus carinskih seminara u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Splitu. 

Seminar u Splitu će se održati u srijedu, 24. svibnja 2023., s početkom u 11,00 sati u HGK – Županijskoj komori Split, na adresi Obala Ante Trumbića 4.

Seminar je namijenjen gospodarskim subjektima koji se bave ili će se baviti stavljanjem robe u provozni postupak. 

Predavači će upoznati polaznike seminara s novim funkcionalnostima i promjenama u Novom elektroničkom sustavu provoza.

Više informacija o seminaru, kao i program i prijavni obrazac dostupni su OVDJE


hr Wed May 10 2023 14:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/643978ba5d79658acc8b45bf/80
Foto: TZ Split

Croatia Airlines, TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ Dubrovačko-neretvanske županije zajednički se predstavili u Pragu

Na prezentaciji je predstavljen ljetni red letenja Croatia Airlinesa u 2023. godini u sklopu kojeg je planirano uvođenje nove sezonske linije Prag – Dubrovnik
Croatia Airlines, Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Pragu sinoć su u glavnom gradu Češke održali zajedničko predstavljanje češkim poslovnim (B2B) novinarima i turističkim agentima. 

Na prezentaciji je predstavljen ljetni red letenja Croatia Airlinesa u 2023. godini u sklopu kojeg je planirano uvođenje nove sezonske linije Prag – Dubrovnik, kojom hrvatski nacionalni avioprijevoznik putnicima nudi još veći izbor putovanja između Češke i Hrvatske tijekom ovogodišnje turističke sezone. 

Izravni letovi Prag – Dubrovnik planirani su četvrtkom u razdoblju od 18. svibnja do sredine listopada 2023. godine, a povratne zrakoplovne karte putnicima su na raspolaganju po promotivnim cijenama već od 149 eura. Na liniji će letjeti zrakoplovi Airbus kapaciteta 144 i 174 sjedala.

Ponovno se uvode sezonski letovi Prag – Split, dvaput na tjedan – ponedjeljkom i subotom, u razdoblju od 13. svibnja do 9. listopada. Letovi će se obavljati zrakoplovima Dash 8-Q400 kapaciteta 76 sjedala, a putnicma na ovoj liniji također su dostupne povratne zrakoplovne karte po cijeni već od 149 eura. 

Croatia Airlines tijekom turističke sezone planira povezivati Hrvatsku s 24 međunarodna odredišta, a zrakoplovi će pritom letjeti na 47 međunarodnih linija. Ukupno je planirano više od 17.000 letova, a u ponudi će biti više od 1,820.000 sjedala.

hr Fri Apr 14 2023 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/642b1f845d796559ab8b4609/80
Foto: Press

Više od 30 vrhunskih stručnjaka za blockchain dolazi u Split

Najveća regionalna Web3 konferencija najavila je svoje četvrto izdanje 23. i 24. svibnja
Omiljeni hrvatsku ljetnu destinaciju za manje od dva mjeseca posjetit će više od 600 stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta za svijet blockchain tehnologije. BlockSplit okupit će Web3 zajednicu cijele regije po četvrti put od 2018. godine kao prva inicijativa na ovom dijelu kontinenta koja je prepoznala potrebu za centralno mjesto  razmjene iskustava u svijetu kriptovaluta, decentraliziranih financija, NFT-a i metaversa. 

Iz UBIK-a, Udruge za blockchain i kriptovalute, organizatora konferencije, potvrđuju rastući interes za ovu uzbudljivu industriju nakon prošlogodišnjeg rasprodanog eventa. BlockSplit konferencija ove godine donosi niz zanimljivih tema poput DeFi-ja, jedne od najbrže rastućih grana u industriji, te NFT-a kao sve popularnijeg rješenja u umjetničkom svijetu. Vodeća tema bit će i sve aktualnije decentralizirane autonomne organizacije (DAO) te novi načini upotrebe blockchaina u gamingu. Tokenizacija i digitalni identitet samo su još neki primjeri raznolikog programa koji očekuje posjetitelje konferencije.

Među senzacionalnim imenima koja dolaze na splitsku pozornicu predsjednica je udruge European Blockchain Alliance, Tanja Bivić Plankar. S 12 godina iskustva u komunikacijama, Tanja je danas specijalistica za marketing u blockchain industriji, a ulogu predsjedništva udruge obnaša još od 2018. godine. U programu će joj se pridružiti i Cyrille Pastour, suosnivač je Swaap Finance, francuske blockchain platforme za financijsko trgovanje, te Iva Kvakić, suosnivačica hrvatske udruge Alice in Blockchains, iskusne konzultantice u razvoju digitalnih proizvoda i vođenju projekata u raznim sektorima od IT-a, eCommercea, event managementa do blockchaina.


Neizostavan dio BlockSplita, radi kojeg se posjetitelji vraćaju iz godine u godinu, su praktične radionice na područja marketinga, prava, dizajna, DeFi-ja, NFT-a, gaminga i razvoju novih Web3 rješenja. Svaka radionica bit će ograničena na 30 polaznika kako bi se osigurala interaktivnost i kvaliteta edukacije. Na izložbenom dijelu konferencije bit će zastupljene brojne domaće i međunarodne tvrtke, što će pružiti izvrsnu priliku za umrežavanje i sklapanje novih poslovnih kontakata.

Međutim, ono što splitsku konferenciju čini nezamjenjivim iskustvom u industriji upravo su lokacije na kojima će posjetitelji slušati predavanja, upoznati kompanije i njihova nova rješenja, provoditi svoje pauze za ručak i kavu, a na kraju dana i partyjati. Sva predavanja odražavaju se na pozornici Hrvatskog doma Split u strogom centru grada. Tu je i famozni boat party koji je na pučini. Ali o tom po tom.

Early Bird ulaznice po sniženoj cijeni po 79 eura su ograničene te se mogu kupiti putem službene stranice BlockSplita, a uključuju pristup svim predavanjima, kao i priliku za umrežavanje s drugim sudionicima. 


hr Mon Apr 03 2023 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .