Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

HDZ-ovi eurozastupnici traže označavanje epidemioloških rizika po regijama

Članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu podnijeli su u srijedu parlamentarno pitanje Europskoj komisiji kojim su upozorili na problem nedovoljnog uvažavanja regionalnog kriterija pri označavanju epidemioloških rizika za putovanje, priopćio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Europarlamentarci Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko u priopćenju poslanom u srijedu istaknuli su kako je označavanje epidemiološkog rizika po regijama bitno za uspjeh turističke sezone u Hrvatskoj kojom se ostvaruju značajan dio BDP-a zemlje. 

- Nalazimo se pred početkom još jedne neizvjesne turističke sezone i moramo poduzeti sve kako bismo omogućili obavljanje turističke djelatnosti sigurnim kretanjem unutar EU-a. Velik dio hrvatskog BDP-a generira se od turizma i s turizmom povezanim djelatnostima. Stoga je u hrvatskom interesu da imamo harmonizirane mjere na europskoj razini. Ovom inicijativom omogućit ćemo da jedna hrvatska županija može zadržati svoj status nerizičnog teritorija bez obzira na to što bi u danom trenutku susjedna joj županija eventualno imala nepovoljniju epidemiološku situacija. Time bismo nedvojbeno doprinijeli i produžetku turističke sezone u Hrvatskoj”, istaknuli su članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu.

Naime, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) svakog četvrtka objavljuje kartu Europske unije na kojoj se na razini pojedinačnih regija bojama označavaju stupnjevi epidemiološkog rizika pojedine države članice. Prilikom takvog označavanja čitav obalni dio Republike Hrvatske uključivši i otoke spada pod istu cjelinu, a zanemaruju se specifičnosti koje odgovaraju administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije. Na taj način, onemogućuje se da pojedina obalna županija ili otoci budu označeni nerizičnim teritorijem iako bi njihova epidemiološka situacija upravo to sugerirala. Stoga su za potrebe označavanja teritorija na karti ECDC-a pozvali na uvažavanje administrativne podjele Republike Hrvatske na županije, što zapravo odgovora podjeli na NUTS 3 regije, tumači se u priopćenju.

Zastupnici u Europskom parlamentu još su se u rujnu prošle godine svojom Rezolucijom punog naziva: Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište zauzeli za uvođenje regionalnog kriterija kao osnove za procjenu epidemiološkog rizika u državama članicama, a kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19, Europska komisija predložila je i uvođenje digitalne zelene potvrde, napominje se u priopćenju.

Prošlog je tjedna IDS-ov europarlamentarac Valter Flego objavio da je u Europskom parlamentu pokrenuo inicijativu da se na spomenutoj europskoj karti pokazuje epidemiološke stanje u Hrvatskoj po županijama. Flego je rekao da je osigurao podršku zastupnika iz kluba Obnovimo Europu za tu inicijativu te najavio da će, nakon prikupljenih potpisa podrške europarlamentaraca, inicijativu proslijediti Europskoj komisiji i Vijeću EU-a.

hr Fri Apr 23 2021 08:54:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa7ea166f52df84348b45bf/80
Foto: Pixabay

EU za istragu podrijetla koronavirusa: "Svijet mora znati što se dogodilo kako bismo izvukli pouke"

“Sada je ključno omogućiti istražiteljima puni pristup svim informacijama važnim za utvrđivanje podrijetla pandemije”, rekla je von der Leyen.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zauzeli su se u četvrtak za istragu nastanka koronavirusa kako bi se doznala istina o početku pandemije.

“Svijet mora znati što se dogodilo kako bismo izvukli pouke. Podržat ćemo sve napore da se osigura transparentnost i dozna istina”, izjavio je Michel na konferenciji za novinare.

I predsjednica Komisije ima isto stajalište.

“Moramo znati od kuda je došla ova strašna globalna pandemija”, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ursula von der Leyen je ukazala i na važnost lekcije naučene iz financijske krize 2008. godine. S obzirom da je EU dobro analizirao tu krizu i razvio odgovarajuće alate i u sadašnjoj zdravstvenoj krizi mogao je brže reagirati. Sada treba učiniti isto i osigurati da se ovakva kriza nikada više ne ponovi, rekla je predsjednica Komisije.

“Sada je ključno omogućiti istražiteljima puni pristup svim informacijama važnim za utvrđivanje podrijetla pandemije”, rekla je von der Leyen.
hr Sat Jun 12 2021 17:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Europarlamentarci odobrili uvođenje EU-ovih covid putovnica

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe.
Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU-a da je osoba cijepljena, ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela covid-19 čime će se olakšati putovanja unutar Unije.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak navečer odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. srpnja s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanih za građane EU-a, te s 553 glasova za, 91 protiv i 46 suzdržanih za državljane zemalja izvan EU-a, objavio je Europski parlament u srijedu.

Tu je inicijativu Europska komisija iznijela 17. ožujka, nakon čega je pokrenut hitan postupak za uvođenje potvrda.

Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

Digitalna zelena potvrda koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci, "dokazivat će" tri stvari; da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata.

Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom.

Besplatno će ju izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavati QR kod.

Također je osigurano 100 milijuna eura za kupnju testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

Izvjestitelj EP-a za inicijativu o uvođenju digitalnih zelenih potvrda i španjolski eurozastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D) raspravu na plenarnoj sjednici je otvorio istaknuvši da je ova inicijativa jedna od najbrže donesenih u parlamentu.

"Europska komisija njome želi riješiti jedan od najozbiljnijih problema uzrokovanih pandemijom, suspenziju Schengena i ograničavanje slobode kretanja", rekao je Aguilar.

Odluče li neke države uvesti dodatna ograničenja Aguilar je istaknuo da "moraju to na jasan način građanima priopćiti najaviti 48 sati unaprijed i 24 sata prije stupanja na snagu ovih mjera".

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da je "digitalna zelena potvrda rezultat zajedničkog opredjeljenja triju institucija za postizanje konkretnih rezultata za građane EU".

U svojem je izlaganju Reynders pričao o dva vrlo važna načela vezana za digitalne zelena potvrde.

"Prvo, države članice neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja svima koji posjeduju digitalne zelene potvrde ako ta ograničenja nisu nužna. Drugo, gdje se takva dodatna ograničenja izriču na iznimnoj osnovi, države članice morat će izvijestiti Komisiju i javnost unaprijed", zaključio je Reynders.

Reynders je na kraju istaknuo važnost zaštite podataka te zaključio da "svojim decentraliziranim i izvanmrežnim sustavom provjere, digitalna zelena potvrda će se truditi osigurati vrlo visoku zaštitu podataka".

Kao član nadležnog Odbora za građanske slobode (LIBE), u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ).

"I oni koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima za ekranima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe, sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik onome prije pandemije", istaknuo je zastupnik Ressler, naglasivši da je Hrvatska među prvim državama članicama bila spremna za izdavanje potvrda.

"Devet država, poput Hrvatske, spremne su za primjenu i prije roka. Do 1. srpnja to moraju biti i ostale članice ako želimo ponovno imati – normalno europsko ljeto. To je preduvjet za oporavak turizma koji čini desetinu europskog i gotovo petinu hrvatskog gospodarstva", zaključio je Ressler.

Među rijetkom skepticima našao se hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić koji je rekao da smo "više od dva stoljeća stvarali demokraciju, pravo na slobodu kretanja i zabranu medicinskih istraživanja na ljudima", a sada, cjepivom i digitalnim zelenim potvrdama "želimo žigosati zdrave ljude".

Povodom rasprave HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol naglasio je da će potvrde olakšati slobodno kretanje građana koje je vrlo važno za nadolazeću turističku sezonu.

"Iako su određene države članice EU već implementirale sustav za digitalne zelene potvrde na svojim graničnim prijelazima, uključujući i Hrvatsku koja je to učinila prva u Uniji 1. lipnja, posebno je važno da sve države članice nakon donošenja zakonodavnog okvira, implementiraju sustav taj sustav do 1. srpnja u svrhu normalnog odvijanja turističke sezone", istaknuo je Sokol o dodao da "više nemamo previše vremena".

Neusklađena kontrola unutarnjih granica tijekom pandemije uzrokovala je društvene i gospodarske poremećaje, a digitalna zelena potvrda omogućit će građanima posjete svojim obiteljima, rad preko granica i odlazak na odmor bez potrebne karantene po dolasku ili povratku.

"Vjerujem da digitalna zelena potvrda predstavlja poboljšanje u odnosu na posljednjih godinu i pol dana, budući da olakšava kretanje, a ne predstavlja preduvjet za prelazak granice", zaključio je Sokol, priopćio je ured zastupnika.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe.

"Iako potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku. Potvrda će potaknuti više građana da putuju na turistička odredišta jer će s njom izbjeći karantenu po povratku s odmora. Zajedno s ohrabrujućim stopama cijepljenja, ove potvrde su presudne za uspješnu i sigurnu ljetnu turističku sezonu" kazala je Zovko i pozvala da se po jednakom principu uključe i potvrde iz trećih zemalja, kako bi se olakšalo prekogranično kretanje unutar i izvan EU-a, priopćio je ured zastupnice.

Vijeće EU-a sada treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2021.
hr Wed Jun 09 2021 12:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60bf7ffc6f52dff0a18b4574/80
Foto: Youtube

Mladić pravomoćno osuđen na doživotni zatvor

Objavljena je pravomoćna ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba

Ratko Mladić je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor!

Peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Haagu objavilo je pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba. - piše Index.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenom 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.


hr Tue Jun 08 2021 16:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: Jasna je poveznica između članstva RH u Schengenu i sigurnosti EU-a

Božinović je rekao da sve više postaje jasno da europska sigurnost nije zbroj sigurnosnih kapaciteta država članica, nego su to suradnja, interoperabilnost i solidarnost.
Strategija o budućnosti šengenskog prostora prvi put je jasno istaknula poveznicu između hrvatskog članstva u Schengenu i ukupne sigurnosti EU-a, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Danas je za nas od posebnog značaja rasprava o dokumentu Strategija o budućnosti šengenskog prostora, gdje je prvi put postavljena jasna poveznica između članstva Republike Hrvatske u Schengenu i ukupne sigurnosti EU-a”, izjavio je Božinović prije početka sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a okupili su se u utorak u Luxembourgu na sastanku na kojem će prvi put razgovarati o strategiji o budućnosti Schengena koju je Komisija predstavila prošli tjedan. Na dnevnom redu je i utjecaj pandemije covida-19 na borbu protiv kriminala, interna sigurnost u vezi s umjetnom inteligencijom, suradnja u području borbe protiv terorizma te razmjena mišljenja o trenutačnom stanju rasprave o novom paktu o migracijama i azilu. Komisija je u prošlu srijedu predstavila strategiju za “snažniji i otporniji” šengenski prostor, koja uključuje i proširenje toga prostora na države članice EU-a koje još nisu dio toga prostora te pozvala da se u Schengen prime Hrvatska, Bugarska i Rumunjska koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Božinović je rekao da sve više postaje jasno da europska sigurnost nije zbroj sigurnosnih kapaciteta država članica, nego su to suradnja, interoperabilnost i solidarnost. “To su načela na kojima Hrvatska inzistira već godinama u europskim forumima”, rekao je Božinović.
hr Tue Jun 08 2021 11:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .