Article

//www.dalmacijanews.hr/files/604b82836f52df0a008b45d4/80
Foto: SDP Split

Barbir: 'Direktor Prometa obmanjuje javnost. Očekujemo da se ispriča i pronađe rješenje'

Predsjednik vijeća GK Trstenik prozvao je direktora Prometa da obmanjuje javnost - ili ne poznaje trase ili informacije o linijama nisu točne.
Prije nekoliko dana, splitski Promet izmijenio je trasu gradskog autobusa br. 17. na što je odmah reagirao Damir Barbir, poredsjednik vijeća GK Trstenik predlažući ukidanje promjene. Direktor Prometa Miroslav Delić prokomentirao je njegove zahtjeve rekavši da je nemoguće svima udovoljiti.

Nije dugo trebalo čekati na ponovni odgovor Damira Barbira. Delića je prozvao da obmanjuje javnost - ili da ne poznaje trase ili informacije o linijama nisu točne.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U petak 12. ožujka 2021. reagirali smo priopćenjem povodom promjene trase autobusne linije broj 17 kako bi ukazali na neizmjernu štetu kojom su izloženi stanovnici Trstenika, ali i svi sugrađani koji poslom ili potrebom dolaze u naš kotar (Poliklinike: Medikol, Svjetlost, Korak, Cito, Udruga Anđeli - roditelja za djecu najtežih tjelesnih invalida i djecu s teškoćama u razvoju).

Naime, Trstenik ovom promjenom više nije direktno spojen sa bolnicom Firule, ali ni sa centrom grada uključujući trajektnu luku, željeznički i autobusni kolodvor.

Odgovor na našu reakciju je stigao od direktora Prometa Split, Miroslava Delića objavljen na portalu Slobodne Dalmacije.

Navedeni je istakao kako je nemoguće udovoljiti svakom zainteresiranom kvartu, instituciji i tvrtki... Kao primjer je istaknuo da postoji još kotareva koji nisu direktno povezani sa bolnicom i kao primjer je naveo Pujanke. Uvidom u trase prije i poslije promjena koje možete pronaći u prilogu, jasno je da je prema nama dostupnim informacijama na Prometovim stranicama da autobusna linija broj 11 direktno povezuje Pujanke i bolnicu Firule.

To nas dovodi do dva moguća zaključka:
1. Ili direktor Prometa Split ne poznaje dovoljno dobro prometne trase koje se mijenjaju upravo u njegovom mandatu pa se zbog svog vlastitog neznanja koristi pogrešnim informacijama što za posljedicu ima obmanjivanje javnosti čime čini štetu i sebi i građanima

2. Ili informacije na stranicama Prometa nisu točne pa je promjena trase linije broj 11 krivo ucrtana što bi bilo iznimno loše za sve građane koji će koristiti tu liniju, jer postoji mogućnost da će završiti na pogrešnom odredištu u odnosu na ono za koji su platili kartu. 

Prema dostupnim informacijama na Prometovim stranicama linija broj 11 je povezivala i povezivat će Pujanke sa bolnicom na Firulama i prije, ali i poslije promjene. Ukoliko tu činjenicu ne poznaje direktor Prometa, a na istu se poziva kao odgovor na naše zahtjeve za pomoć građanima Trstenika, to je zaista žalosno. U normalnim i uređenim državama, takva neinformiranost je povod za određenu vrstu odgovornosti.

Međutim, s obzirom da znamo da je gospodin Delić bio direktor Čistoće, a sada je direktor Prometa, pozivanje na odgovornost bi rezultiralo samo činjenicom da bi vjerojatno sutra sa jedne fotelje završio na novoj u drugoj gradskoj firmi, što u konačnici ništa esencijalno ne bi promijenilo.

Zato očekujemo da se dotični samo ispriča građanima za svoju nedovoljnu informiranost na dužnosti koju obnaša. I, važnije od toga, da pronađe način da građani koji gravitiraju Trsteniku imaju direktnu autobusnu liniju sa centrom grada.

Njegova dužnost je služiti građanima i pronalaziti rješenja za njihove probleme u okviru svoga djelokruga. 

Ukoliko to nije u stanju, onda makar neka usvoji naš pisani zahtjev i zakaže sastanak kako bi mu mi predložili potencijalne ideje koje bi on mogao analizirati i usvojiti ukoliko udovoljavaju propisima struke sa zajedničkim ciljem zadovoljnih građana.

Ignoriranjem problema, problem neće nestati i građani će ostati nezadovoljni.

Vaš zadatak je građanima služiti, a ne njima vladati. 

Trstenik Vas treba, ne okrećite mu leđa.“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Damir Barbir.
hr Mon Mar 15 2021 09:51:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a4b386f52df10bb8b45eb/80
Foto: DalmacijaNews

Vremenska prognoza: Umjereno oblačno uz temperaturu do 17 °C

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.
Danas će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, vjerojatnijom u središnjim kopnenim predjelima te na jugu zemlje.

Vjetar na kopnu slab, popodne u središnjim krajevima i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 8 do 13, na Jadranu od 13 do 17 °C.

Sutra se pak očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno uz kišu, osobito popodne.

Lokalno je moguć i poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije na Jadranu.

U najvišem gorju bit će slabe susnježice i snijega. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, u noći i ujutro burin.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 6 i 9, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C, javlja DHMZ.
hr Mon Apr 19 2021 07:48:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c6c41060e4938b3b38b4601/80
Foto: PIXABAY

U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom. - dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušićravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.

hr Sun Apr 18 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Na Klisu gorjela trava i nisko raslinje!

Požar je zahvatio travu i nisko raslinje
Danas, oko 18,30 sati vatrogasci su dobili dojavu o požaru na području Klisa. 

Na teren je izašlo sedam vatrogasaca DVD-a Klis s tri vozila. Kako doznajemo, požar je zahvatio travu i nisko raslinje. 

Opožarena površina iznosi oko 2000 kvadratnih metara. 


hr Sun Apr 18 2021 21:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fec752a6f52df5b868b464d/80
Foto: DalmacijaNews

Šef splitske infektologije: Na respiratoru smo imali 34-godišnjaka bez komorbiditeta

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti

U posljednja 24 sata 1565 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i još 39 preminulih osoba. Uspoređujemo li broj hospitaliziranih i onih na respiratoru, današnje brojke su dvostruko veće nego one prije mjesec dana. 

Bolnički kreveti na Covid odjelima ponovno se ubrzano pune, u bolnici u Dubravi liječi se 380, a u splitskoj bolnici više od 180 pacijenata. - piše RTL.

- Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana iako nisam potpuno siguran da je brojka hospitaliziranih, kako neki govore, dosegla vrhunac. - kaže pulmolog Saša Srića.

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti.  

- Prosječna dob umrlih je za 10 godina niža nego u zimskom razdoblju i jednako tako i prosječna dob onih koji su na respiratoru je za jedno 7-8 godina niža, najmlađi bolesnik koji je bio na respiratoru, nedavno je skinut imao je 34 godine i nije imao nikakve komorbiditete. - govori predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Stanje pacijenata, upozoravaju liječnici, često se brže pogoršava.

- Splitska bolnica je organizirana na način da se druge djelatnosti moraju reducirati da bi se proširili kapaciteti covid bolnice. U ovom času smo tu gdje jesmo i nije potrebno na taj način, ako se tako dogodi mi ćemo se opet na taj način ponašati. - istaknuo je Ivić.

Na isti način rade i ostale bolnice. Ono što je sigurno je da hitni i onkološki pacijenti manjak kapaciteta i medicinskog osoblja neće osjetiti, no svi ostali bi mogli. - piše RTL.

hr Sun Apr 18 2021 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .