Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

Od ponedjeljka ublažavanje mjera za škole i neke sportske aktivnosti

'Situacija je povoljna. Smrtnost također pada iako ti brojevi kasne nekoliko tjedana. Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću.'

Na sjednici Vlade RH doznalo se više o epidemiološkim mjerama nakon 1. veljače.

U uvodnom dijelu premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, a potom je izvijestio o situaciji s koronavirusom, piše N1.

“Situacija je povoljna. Smrtnost također pada iako ti brojevi kasne nekoliko tjedana. Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću. O tome se razgovaralo na Europskom vijeću gdje se uputilo na izniman oprez.”

Povratak viših razreda OŠ u škole i sportske aktivnosti

“Nakon rasprave s Vladom i Stožerom jučer u poziciji smo poslati poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera – jedan segment se odnosi na osnovnu školu i povratak viših razreda u klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku. Mjere ćemo revidirati sredinom veljače. S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja”, rekao je Plenković.

“Što se tiče aktivnosti nakon potresa, želim zahvaliti potpredsjednicima Medvedu, Miloševiću i ministru Horvatu. Imali smo raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Što se tiče Siska, smatramo da je rješenje dobro s obzirom na razmjere šteta”, rekao je Plenković i zahvalio svima na angažmanu.

O Nacionalnoj strategiji je rekao: “Prihvatit ćemo jedan amandman nakon jučerašnje rasprave. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno razumijevanja za važnost ovog dokumenta. Nemam dojam da će ga podržati, mislim da je to velika strateška pogreška. To predstavlja smjer zemlje u sljedećem desetljeću.”

O sanaciji nakon potresa

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o sanaciji nakon potresa: “Tijekom ovog tjedna postavili smo 278 smještajnih objekata, a sveukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica. Ukupno je pregledano 26.505 objekata. U najvećoj smo mjeri riješili prioritetne zahtjeve. Dosad je 939 smještajnih objekata priključeno na električnu energiju. U Državne stanove zbrinuta je 161 osoba. U tijeku su administrativne radnje za uklanjanje dijelova objekata pogođenih potresom.

Izdvojio bih mjere koje provodi Ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujem ministru Butkoviću jer se postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala na tom području što je vezano i uz obrazovni proces.”

Potpredsjednik Zdravko Marić izvijestio koliko je sredstava prikupljeno na računa Ministarstva financija za područje stradalo od potresa: “90,7 milijuna kuna je prikupljeno. Ovo je zadnje stanje, no brojka će se povećavati.”

Koronavirus u Hrvatskoj

“Hrvatska je na sedmom mjestu po incidenciji. Aplicirano je više od 76.000 doza cjepiva sveukupno. HZJZ je objavio najnovije informacije o cijepljenju. Zbog usporavanja dinamike isporuke cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja bit će smanjenog intenziteta, a Pfizerovo će cjepivo dolaziti u reduciranim količinama.

Nuspojave cijepljenja prate se redovno. Zaprimljeno je 370 sumnji na nuspojave Pfizera te 10 sumnji na cjepivo Moderne. I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira broj hospitaliziranih i tu bilježimo pozitivan trend. u odnosu na broj aktivnih slučajeva i dalje je velik broj hospitaliziranih što poziva na velik oprez”, rečeno je na sjednici.

Davor Božinović je govoreći o mjerama rekao: “Hrvatska sad uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Govorimo o malim popuštanjima, ali ona su na dio populacije jako značajna. Odlučili smo se na povratak svih učenika osnovnih škola u klupe. Popuštanje mjera je oprezno jer svako popuštanje mjera nosi rizike.

Drugi aspekt je mogućnost bavljenja sportom. Otvorila se mogućnost bavljenja sportom, trening i rekreacija, ali zasad samo na otvorenom. Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport jer su mnoge od njih i školske dvorane. Zabrana se ne bi odnosila na bazene i neke beskontaktne sportove. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora poput svlačionica i tuševa.”

hr Thu Jan 28 2021 12:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 667 novih slučajeva, preminulo 9 osoba

U samoizolaciji je trenutno 14.456 osoba.
U protekla 24 sata zabilježeno je 667 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.558. Među njima je 740 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 69 pacijenata.

Preminulo je 9 osoba.

Do danas su ukupno zabilježene 244.872 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 5.564 preminule, a 235.750 se oporavilo (422 u protekla 24 sata).

U samoizolaciji je trenutno 14.456 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.368.448 osoba, od toga 6.965 u posljednja 24 sata.

hr Thu Mar 04 2021 11:07:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d50549e29111cd8438b456f/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Direktor Prometa Split o liberalizaciji taksi tržišta: 'Svi problemi bi se riješili kontrolom i ograničenjem broja vozila s taksi dozvolom'

S njime se slaže i Hrvoje Mlikota, predsjednik Sindikata i član Nadzornog odbora Prometa.
Prometne gužve tijekom turističke sezone iz godine u godinu postaju sve veći problem naših obalnih gradova, posebice Dubrovnika i Splita. Posebno je tome pridonijela liberalizacija taksi tržišta koju su mnogi dočekali s oduševljenjem zbog smanjenja cijena, no nije se računalo na kaos koji ona može dovesti. Ključni problem je „spuštanje“ taksista iz cijele Hrvatske, pa čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine u turističke destinacije što preopterećuje već zagušene gradske prometnice te uzrokuje kaos, ali i nesigurnost u prometu.

Lokalna samouprava pri tome nema nikakvu kontrolu nad brojem vozila u svom gradu, pa su i gradonačelnici Splita i Dubrovnika još prošle godine upozoravali kako prometna infrastruktura njihovih gradova ne može podnijeti toliko opterećenje. Na isti problem proteklih godina ukazuju i prijevoznički cehovi Udruženja obrtnika Splita, Dubrovnika, Kaštela, ali i Zagreba, zbog čega su krajem prošle godine u javnoj raspravi o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu dali niz komentara tražeći bolju regulaciju taksi tržišta.

Među ostalim traže da jedinice lokalne samouprave vode registar izdanih dozvola autotaksi prijevoznicima kako bi se pratio transparentan registar vozila, ali i same određuju visinu naknada za izdavanje dozvola za obavljanje taksi prijevoza na svom području. Također traže da se dozvole za obavljanje taksi prijevoza izdaju za jedno vozilo i jednu registarsku oznaku kako bi se izbjegle sve potencijalne manipulacije, primjerice da pod jednom dozvolom radi i nekoliko desetaka vozila, ali i kako bi se izbjegao značajan gubitak sredstava za lokalnu zajednicu. Na nedavnom sastanku u resornom Ministarstvu prometa dobili su potvrdu da bi se većina njihovih zahtjeva mogla usvojiti, što i ne čudi s obzirom da na iste probleme ukazuju i gradonačelnici, ali i javni gradski prijevoznici.

Zato i direktor Prometa Split Miroslav Delić podržava inicijative za boljom regulacijom taxi tržišta.

„Posljednjih nekoliko godina od liberalizacije taksi tržišta tijekom sezone se stvaraju velike prometne gužve u Splitu. Grad je pun taksista iz cijele Hrvatske koji ne poznaju grad, to usporava gradski promet, ali utječe i na nesigurnost putnika jer dio tih vozača krši prometne propise. Vjerujemo da bi se to riješilo kontrolom i ograničenjem broja vozila s taksi dozvolom, kao i obaveznim uvjetom za sve vozače da prođu liječnički pregled te polažu ispite o poznavanju grada“, objasnio je direktor Delić.   

S njime se slaže i Hrvoje Mlikota, predsjednik Sindikata i član Nadzornog odbora Prometa koji kao poseban problem za vozače u javnom prijevozu ističe predugo zadržavanje taksi vozila na autobusnim stajalištima, zbog čega autobusi ne mogu stati direktno na stajalištu i to dodatno onemogućava normalno odvijanje gradskog prijevoza.

„Zakon dopušta iskrcaj i ukrcaj na autobusnim stajalištima, ali te stanice neki taksisti koriste kao punktove za čekanje vožnji. Neki putnici su nam se žalili i da ih ti taksisti nagovaraju da ne idu autobusom nego da se voze s njima. Jasno je da to nije dobro regulirano, zato se zalažemo za poboljšanje zakona i zapravo podržavamo većinu prijedloga Udruženja taksista“, kaže Mlikota. Problema na autobusnim stajalištima, zaključuje, imaju i s nelegalnim autobusnim prijevoznicima koji voze mimo svoje dozvole i voznog reda, pa kao primjer ističe autobusnu liniju Split – Omiš.

hr Thu Mar 04 2021 11:03:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6040a9506f52df09f18b45e2/80
Foto: DalmacijaNews

Mate Šimundić: 'Zašto županu treba toliko savjetnika? Prvo ćemo očistiti županije od stranačkih podanika!'

Prvi korak će mu biti, kada postane župan, čišćenje županije od stranačkih podanika.
Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana pred zgradom županije održao je konferenciju za medije na temu županijske administracije s gotovo 100 savjetnika, a usporedno čak 30 tisuća nezaposlenih.

- Naša županije je neslavni rekorder po broju zaposelnih, a s druge strane broj zaposlenih u županijskoj upravi ne pada. Uprava je glomazna i neučinkovita. U županiji imamo 98 savjetnika, od toga 25 viših savjetnika. Za nešto ozbiljno napraviti trebat će se pozabiviti s time. Imamo već pripremljene prijedloge s kojima bi poboljšali primjere administracije - rekao je Šimundić.

Predložio je da se trenutnih 13 Upravnih odjela svede na njih 7 čime bi se, tvrdi, značajno uštedjelo. 

- U županiji imamo puno uhljeba koji su dovedeni zbog zbrinjavanja političkih opcija. To ipak ne znači da ondje rade vrijedni ljudi, ali oni zbog ovih parapolitičkih okova ne mogu doći do izražaja - dodao je kandidat iz Domovinskog pokreta koji je uvodno čestitao Kaštelanima jučerašnji Dan grada.

- Najodgovornija je ona osoba koja sve vodi i postavlja se pitanje zašto toj osobi pita toliko savjetnika - pitao se Šimundić.

Prvi korak će mu biti, kada postane župan, čišćenje županije od stranačkih podanika.
hr Thu Mar 04 2021 10:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a67f96f52dfb0bb8b45c9/80
Foto: DalmacijaNews

ZADARSKA ŽUPANIJA 30 novih slučajeva, jedna osoba na respiratoru

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar (14), Benkovac (2), Biograd (3) i Obrovac (2) te općina Bibinje (3), Posedarje (1), Preko (1), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1) i Vrsi (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 297 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1010 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 24 osobe.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. 

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

hr Thu Mar 04 2021 10:15:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .