Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626f9268ecdbd190788b4628/80

Ana Lazarušić, magistra kemijskog inženjerstva i zlatna trkačica po stijenama: "Interes za planinarenje je sve veći među mladim ljudima"

Trčimo u dvije grupe, naprednija do 12 kilometara, druga grupa do osam kilometara, kaže svestrana tajnica HPD Kozjak

Ana Lazarušić iz Kaštel Sućurca, inače magistra kemijskog inženjerstva zaposlena u INI, u slobodno vrijeme članica i tajnica HPD Kozjak, na 5. kolu Dalmatinske Trail Lige Mosor Grebbening ovog vikenda  osvojila svoju prvu zlatnu medalju u kategoriji Pule.

Kada ste krenuli s planinarenjem?

- S prijateljicom sam vidjela objavu na društvenoj mreži od HPD Kozjak i prijavile smo se 2015. u opću planinarsku školu i evo od tada smo aktivne članice društva, a od 2017. sam i tajnica Društva. Nekada sam, kao dijete s bakom i djedom također obilazila planinarske domove pa mogu reći da je ovo povratak prirodi nakon duže stanke. Bila je to tada najbolja odluka u životu. Upoznala sam krasne ljude, našla društvo i stvarno uživamo skoro svaki vikend sam na izletima.

Ujedno ste i vodič. Vodiš planinarsku školu i društvene izlete, a osim toga od prije tri godine i aktivno treniraš u Trail sekciji. Kako ste se odlučila na trčanje?

- Uvijek mi se sviđalo trčanje i boravak u prirodi. Puno više se vidi kad trčiš, u sat do dva, prođemo stazu koju inače pješačimo i po pola dana. Treninzi su koncipirani jednom tjedno. Trčimo u dvije grupe,  naprednija do 12 kilometara, druga grupa do osam kilometara. Kad sam krenula bilo je baš zahtjevno, sada je to puno lakše. Na početku sam samo hodala.

Od opreme je kaže nam Ana potrebno imati dobre tenisice za trčanje po stijenama. A zanimalo me je i kakav je interes mladih za planinarenje?

- Zadnje dvije godine od kada je krenula korona stvarno se vidi veći interes za planinarenje i boravak u prirodi. Sve više ljudi se okreće prirodi. I lijepo je vidjet da imamo sve mlađe ljude u planinarskim školama! Poručujem svima čak i ako nikog ne znate, a volite prirodu javite se i krenite planinariti nećete požaliti!

Koristimo priliku za najavu druge Trail trke na Kozjaku, 21.svibnja, pa pozivamo sve da dođu gledati i bodriti natjecatelje.

 

 

hr Mon May 02 2022 10:13:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290ccb618d1cbe1378b45ad/80
Foto: UNIST

Električni romobili i sup daske obradovali studente u Splitu!

Studenti imaju na raspolaganju besplatno korsititi 20 električnih romobila i 12 sup daski
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti.

Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacij.

hr Fri May 27 2022 15:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290c5ea18d1cb85368b45d9/80

Stanarima studentskih domova u Splitu besplatni romobili i sup daske za razbibrigu

Studentski cnetar se pobrinuo da vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti. Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacije.
hr Fri May 27 2022 14:38:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b14e18d1cb0f388b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival koncertima će uveličati Zorica Kondža, Massimo i Neno Belan

Glazbena manifestacija koja će proslaviti 62. rođendan imat će program punih deset dana, a tri glavna dana festivala su od 1. do 3. srpnja
Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi".

- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

- Ove godine smo se maksimalno potrudili, napokon ćemo imati festival pred punim gledalište na Prokurativama, ne kao prošle dvije godine. Pripremili smo program da zadovoljimo sve ukuse budući da je pozornica festivala gdje se sretnu mladi i iskusni, i oni koji pjevaju različite stilove glazbe - podvukao je Mrduljaš koji je uz Kondžu, najavio i koncert Massima. Zorica je na Peristilu 23. lipnja, a Massimo dan kasnije.

Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retreospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.

hr Fri May 27 2022 13:11:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290862818d1cbe1378b456b/80
Foto: DN

[FOTO] Studenti Pomorskog fakulteta posjetili Zvjezdano selo Mosor

Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) nastavljena je novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez. 


hr Fri May 27 2022 10:07:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .