Article

//www.dalmacijanews.hr/files/54ac3b2d179942131d62e108/80
Foto: Neja Markičević / CROPIX

Pravoslavni vjernici proslavili Badnjak; mitropolit Porfirije: Mir potrebniji nego ikad

Mitropolit Porfirije poručio je vjernicima da kad tragaju za mirom, istinom i ljubavlju onda zapravo tragaju za Kristom i da će pronaći Krista u svom srcu kada god budu činili dobro, kada ne budu mrzili, kada ne budu isključivi i kada budu u drugom čovjeku vidjeli ikonu Božju, neovisno o tome kako se on zove, kojem narodu, vjeri i rasi pripada
 Pravoslavni vjernici proslavili su u utorak navečer Badnjak, a bogoslužje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prevodio je mitropolit ljubljansko-zagrebački i cijele Italije Porfirije Perić, koji je poručio da je mir danas potrebniji možda više nego ikada.

U prepunom zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu nazočili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović, te predstavnici srpskog veleposlanstva u Zagrebu i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, koje je mitropolit pozdravio drevnim kršćanskim pozdravom - "Mir Božji, Hristos se rodi".

- Mislili smo da će razvojem civilizacije, nauke, prosperiteta i progresa ljudskog roda prestati zlo u svijetu, mislili smo da će prestati nemiri, sukobi i ratovi, a događa se upravo suprotno - kazao je mitropolit, dodavši da što se više razvijaju nauka i civilizacija kao da se i zlo usavršava i postaje perfidnije.

Ustvrdio je, međutim, da mir ni zlo ne ovise o vanjskim utjecajima niti su oni stvar logike i razuma, inače bi odavno svi živjeli u međusobnoj ljubavi i miru.

- Mir je unutarnja kategorija, mir je stvar srca - kazao je mitropolit Porfirije, dodavši kako je Gospod došao ispuniti i popraviti srce te razbiti logiku modernog čovjeka koja je uvijek sebična i koja ima potrebu da se brani i otima.

- Mir je nešto što je najpotrebnije svim ljudima, ponajprije je potreban pojedincu -naglasio je mitropolit, upozorivši da su ljudi u sukobu s drugim ljudima i u ratu s prirodom koja im služi samo da bi zadovoljavala hedonističke porive, a ne doživljava ju se kao dar od Boga zbog čega se ona osvećuje.

Mitropolit Porfirije poručio je vjernicima da kad tragaju za mirom, istinom i ljubavlju onda zapravo tragaju za Kristom i da će pronaći Krista u svom srcu kada god budu činili dobro, kada ne budu mrzili, kada ne budu isključivi i kada budu u drugom čovjeku vidjeli ikonu Božju, neovisno o tome kako se on zove, kojem narodu, vjeri i rasi pripada.

Mnoštvo pravoslavnih vjernika liturgiju je pratilo i preko videozida iz Preobraženske ulice, a nakon bogoslužja održan je tradicionalni domjenak.

Pravoslavni kršćani koji Božić slave po julijanskom kalendaru 6. siječnja obilježavaju Badnjak. Na Badnju večer, koja spaja Badnji dan i Božić (7. siječnja), vjernici se okupljaju u crkvama na bogoslužjima na kojem se posvećuje badnjake, što je jedan od brojnih božićnih običaja. Na Božić ujutro, prije svitanja, pravoslavni hramovi zvonjavom zvona objavljuju rođenje Sina Božjeg.

Vjernici se pozdravljaju riječima "Mir Božji, Hristos se rodi!" i otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!"

hr Tue Jan 06 2015 20:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .