Article

//www.dalmacijanews.hr/files/612781676f52df45148b45a5/80
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Milanović u Kijevu: 'Živio dolazak sjedišta Parka prirode u Kijevo! To je vaša šansa, to je posao'

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na komemoraciji povodom 30. obljetnice stradanja civila i branitelja Kijeva u Domovinskom ratu, koja je održana kod središnjeg križa „Raspeti kijevski Krist“ ispred crkve Sv. Mihovila u Kijevu.

Obljetnica stradanja Kijeva, prvog mjesta u Hrvatskoj koje je napala tzv. JNA i tijekom koje je prvi puta upotrijebljena avijacija i sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima i civilima kod centralnog križa. Nakon polaganja vijenaca uslijedila je komemoracija na kojoj je predsjednik Milanović rekao kako je trideset godina u životu jedne nacije malo, ali da niti jedna nacija u Europi nije prošla ono što je prošla naša, hrvatska nacija.

- Ovdje na ovim prostorima nastajala je i korijene hvatala rana hrvatska srednjevjekovna država, ona o kojoj govori hrvatski Ustav, rijetki povijesni izvori, predaja, ali uglavnom istina. Tu je naš identitet, tu su naši korijeni, to je kamen, to je narod koji se u ratu napatio silno, koje danas ne gledam kao žrtve, niti kao na one koji preživljavaju i kojima treba milostinja, nego na one koji su pobjednici, koji su uzvišeni, praštaju i milosrdni su“, poručio je predsjednik Milanović.

U tom smislu, dodao je kako je u korijenima europske civilizacije praštanje, pomirba i novi početak. - Koliko puta ste počinjali iz početka? Koliko puta je građena ova crkva? Koliko puta se Europa urušavala i ponovno dizala?“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši da u pomirbi i praštanju mora biti uzajamnosti, a ne oholost i silništvo. 

- Ovdje su ginuli naši hrabri vojnici, ali ovdje su ubijani i nemoćni civili, na kućnom pragu, bez puške u rukama, bez ikoga da ih zaštiti naivno vjerujući da su ovdje zaštićeni, što od UNPROFOR-a, što od elementarnog ljudskog milosrđa svojih susjeda“, rekao je dodavši kako je naša obveza i dužnost da se osim njih sjetimo i drugih žrtava. 

- Ali očekujemo uzajamnost. Kao čovjeka bi me radovalo da i ta druga strana uzvrati na takav način. Samo tako opstaje europska civilizacija, susjedstvo i zajedništvo. Mi smo kultura, mi smo društvo ljudi koji imaju zajedničku prošlost, svijest o toj prošlosti, neke zablude, možda i neke mitove, vjeru u novi početak“, poručio je predsjednik Milanović.  

Istaknuo je da, premda puno manje nego prije trideset godina, u Kijevu ima dovoljno stanovnika da izgrade uvjete za dobar život. 

- Danas vas 500, vaš mladi načelnik i vaša mlada ekipa imate šansu, ako vas poslušaju, biti sjedište Parka prirode Dinare. Sve ste rekli, koliko ste energije, ideje i novaca u to uložili dok su drugi gledali. Sama činjenica da mi danas, dan-dva prije donošenja odluke o tome još licitiramo, nije dobra. Kijevo je još odavno trebalo znati na čemu je, ovo je jako važna stvar“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši da je dolazak sjedišta Parka prirode Kijevo prilika za ozbiljan gospodarski uzlet.

- Opraštanje, pomirba, suživot, zajednički život, poštovanje, pravo na novi početak i pravo na novi ekonomski početak za Kijevo. Živio dolazak sjedišta Parka prirode u Kijevo! To je vaša šansa, to je posao, to nije preživljavanje, to je mogućnost prave zarade. Do toga dijeli vas samo malo ljudske i političke pažnje, i jedna odluka“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović u Kijevu.

hr Thu Aug 26 2021 13:57:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .