Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ffc530a6f52dffa9c8b4579/80

U Trogiru otvoreno reciklažno dvorište: građani besplatno mogu donijeti otpad - od papira i stakla do krupnog i građevinskog

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od ponedjeljka do petka 8-17 sati te subotom 8-12 sati
U Trogiru je danas s radom započelo reciklažno dvorište, smješteno iznad stanice za tehnički pregled u Planom. Ukupna vrijednost projekta je oko 5.800.000 kn + PDV od kojih se 80 posto bespovratnim sredstvima financiralo iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 20 posto troška financirao je Grad Trogir.

Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta započeli su prije godinu dana, a izvela ih je splitska tvrtka G.T. Trade d.o.o.. Iako je objekt bio praktički dovršen još ljetos, njegovo ranije otvaranje uvelike je usporila situacija s koronavirusom. Ovom prilikom reciklažno dvorište obišli su gradonačelnik Ante Bilić, predstavnici komunalne tvrtke Trogir Holding koja će upravljati objektom te dio gradskih vijećnika.

Osnovna svrha izgradnje reciklažnog dvorišta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponij. Cilj je da se u godinu dana prikupi 800 tona odvojenog otpada. U tu svrhu, prvi je otpad donio gradonačelnik Bilić te odložio jedan stari bojler i staru boju.

- Dobar je osjećaj odvojeno odložiti otpad i znati da će biti obrađen, recikliran i da će dobiti “novi život“ u vidu nekog drugog proizvoda. Uvijek gledamo kako to rade najrazvijenije zemlje pa evo nama prilike za dobar početak što većeg odvajanja otpada. Trogir je u zadnje tri godine snažno promijenio smjer kako se odnosi prema okolišu i prema otpadu. Prvo smo sanirali deponij prema najvišim svjetskim standardima i osigurali mjesta za još četiri godine, postavili smo tzv. “zelene otoke“ po gradu koji su jako dobro prihvaćeni, danas otvaramo reciklažno dvorište, uskoro stižu i spremnici i kontejneri za odvajanje otpada.

Ponosan sam što hvatamo te “zelene“ trendove i što idemo prema održivosti. Ovo je jedna “misli globalno, djeluj lokalno“ situacija i zato pozivam građane da što više koriste reciklažno dvorište i vjerujem da će pokazati dobru volju kao i do sada. Zbog prirode, našeg zdravlja, manjih troškova za odvoz smeća, a u konačnici i zbog turističke ponude“, rekao je gradonačelnik Bilić.

Uvođenje efikasnog i za građane ekonomski prihvatljivog sustava za zbrinjavanje otpada korištenjem reciklažnih dvorišta i ispravno informiranje građana važni su dijelovi u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u kojem otpad postaje vrijedna sirovina.

U reciklažnom dvorištu otpad se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način te se nakon ispravnog stavljanja u spremnike predaje ovlaštenim obrađivačima na daljnju obradu.

Reciklažno dvorište besplatno mogu koristiti fizičke osobe/kućanstva - korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Trogira. Važno je prije dolaska razvrstati otpad prema vrstama, a pri dolasku imati osobnu iskaznicu.

U reciklažno dvorište mogu se donijeti: papir i karton (novine, časopisi, bilježnice...), plastika (PET boce od napitaka, ulja, šampona, plastične vrećice, čepovi, igračke...), staklo (boce i staklenke svih boja, čaše...), e-otpad (električni alati, informatička i telekomunikacijska oprema, toneri, kućanski uređaji...), metal (limenke, konzerve, aluminijska folija...). Također, može se donijeti i glomazni otpad u količini ne većoj od 3 m3 u jednoj kalendarskoj godini, zatim građevinski otpad iz kućanstva u količini ne većoj od 200 kg unutar 6 uzastopnih mjeseci ili najviše 400 kg godišnje, otpadni tekstil, opasni otpad (baterije, lijekovi, akumulatori, boje, lakovi...) te ostali otpad (gume, otpadna ulja, boje, tinte...).

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od ponedjeljka do petka 8-17 sati te subotom 8-12 sati.

Građani sve informacije mogu dobiti na broj 091/2234 027 i na mail [email protected] Trogirskim domaćinstvima zajedno s komunalnim računima dijeli se i letak koji će sadržavati detaljne informacije vezane uz korištenje reciklažnog dvorišta.
hr Mon Jan 11 2021 14:31:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/576117c5d84d644f078b457a/80

Dvojica Splićana predstavili se kao policajci i gotovo prevarili ženu za 47 tisuća eura!

Priča se zakotrlja u krivom smjeru po dvojac kada je službenica banke posumnjala na prijevaru i sve prijavila policiji.
Dvojica Splićana pod istragom su zbog sumnje kako su 15. siječnja pokušali prevariti ženu. Dvojac od 54 i 52 godine predstavio se kao policijski službenici znajući kako žena na računu u banci ima veću svotu novca.

Nazvali su je i kazali kako moraju provjeriti njezin novac zbog sumnje da je krivotvoren. Ona im je povjerovala, otišla je u banku i pokušala dignuti 47 tisuća eura, ali joj je službenica odbila isplatiti iznos jer se za podizanje toliko novca morala ranije najaviti.

Kad im je javila kako može podići tek 17 tisuća eura oni su je nagovorili da tako učini, ali priča se zakotrlja u krivom smjeru po dvojac kada je službenica banke posumnjala na prijevaru i sve prijavila policiji.

52-godišnjak je trebao preuzeti novac, ali je uhvaćen od strane prave policije. 54-godišnjaku je zamjenica općinske državne odvjetnice odredila i istražni zatvor.


hr Wed Jan 20 2021 22:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600895d96f52df94aa8b4581/80

ČISTOĆA SPLIT Započeo odvoz miješanog komunalnog otpada za stanovnike MO Slatine

Za nekoliko mjeseci stanovnicima ovog mjesnog odbora biti će podijeljeni individualni spremnici od 80 l i 120 l za biootpad.

Nakon što su u studenom i prosincu prošle godine stanovnicima Slatina podijeljeni spremnici od 120 l i 240 l za miješani komunalni otpad, dana 20. siječnja 2021. Čistoća je započela odvoz otpada iz navedenih spremnika. Stanovnici su putem tajništva mjesnog odbora obaviješteni o rasporedu odvoza koji će biti triput tjedno. Kroz idućih sedam dana biti će uklonjeni metalni kontejneri od 1100 l s javnih prometnih površina na području MO Slatine. Ovim je stanovnicima Slatina uvedeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada sustavom „od vrata do vrata“.

Za nekoliko mjeseci stanovnicima ovog mjesnog odbora biti će podijeljeni individualni spremnici od 80 l i 120 l za biootpad.

Na javnim prometnim površinama ostat će kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada (papir, plastika, tetrapak, staklo).

hr Wed Jan 20 2021 21:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2132e6f52df32918b4599/80
Foto: Petar Delaš

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno 35.000 oštećenih stambenih objekata, pregledano 19.000

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 1960 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo s potrebnim mjerama hitne intervencije je 2315 objekata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji do srijede su prijavljena 35.002 oštećena stambena objekta, a pregledano je njih 18.986, izvijestili su u srijedu navečer iz te županije.

Prema podacima o broju oštećenih stambenih objekata nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a na temelju ažuriranih ArcGIS podataka, zbog vanjskih utjecaja neuporabljivo je 233 objekta, a zbog oštećenja je neuporabljivo 2398 objekata.

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 1960 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo s potrebnim mjerama hitne intervencije je 2315 objekata.

Uporabljivo - bez oštećenja je 500 objekata, uporabljivo bez ograničenja njih 4371, a uporabljivo s preporukom o postupanju je 7209 stambenih objekata, stoji u izvješću iz Sisačko-moslavačke županije.

hr Wed Jan 20 2021 21:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena: Iznadprosječne temperature, obilna kiša, a onda opet snijeg

Vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.
Nakon hladnog vala koji je prošao Hrvatskom slijedi nam nekoliko dana iznadprosječnih temperatura. Bit će prilično vjetrovito, na kopnu uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo koje će biti i olujno pa će neke rive biti poplavljene.

Već u nedjelju slijedi promjena - sa sjevernim će vjetrom opet dolaziti hladniji zrak pa će ponovno biti i snijega, vjerojatno samo nakratko, i to najprije u gorju, uglavnom u ponedjeljak i u nekim nizinama, piše Zoran Vakula za HRT. Na Jadranu će zapuhati bura i tramontana, ali samo kratkotrajno i prolazno jer već prema sredini sljedećega tjedna ponovno se povećava vjerojatnost južine.

Sutra još toplije, uz južinu, ponegdje i kišu

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, uz umjeren jugoistočni i južni vjetar. Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine - ujutro između 1 i 5°C, danju oko 14°C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako iznadprosječno visoka temperatura i barem djelomice sunčano vrijeme, ali još vjetrovitije nego na istoku, uz umjeren do jak jugozapadnjak, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju. U višim predjelima mogući su i olujni udari. Na Banovini također vjetrovito uz dosta sunca i već od jutra za siječanj razmjerno visoka temperatura zraka - najniža će biti između 3 i 6°C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će na sjevernom Jadranu i u gorju, uz povremenu kišu. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, koji će u gorju imati i olujne udare. Bit će iznadprosječno toplo, i ujutro i danju, uz najvišu temperaturu između 11 i 13°C, u gorju od 7 do 10°C, pa će se i snježni pokrivač ubrzano topiti.

Vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. More će biti umjereno valovito i valovito, ponegdje moguće i jače valovito. Uz promjenljivu naoblaku, povremeno će biti kiše, ali će biti razmjerno toplo uz najvišu temperaturu između 10 i 15°C.

Podjednako toplo i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, mjestimice s kišom. Puhat će jako jugo i južni vjetar, a temperatura će biti uglavnom između 10 i 15°C, samo ujutro u zaobalju niža.

Do nedjelje južina, ali i sve češća kiša, zatim hladnije, u gorju i snijeg

I u nastavku će tjedna biti iznadprosječno toplo, a i vjetrovito, osobito do subote - na kopnu uz većinom umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar. Kiša će biti česta, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i obilnija, a u nedjelju će, uz pad temperature i sjeverni vjetar, ponegdje opet padati i snijeg, uglavnom u gorju.

Na Jadranu još kišovitije, mjestimice i uz obilnije pljuskove, te vjetrovitije, uz često jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar. Potkraj nedjelje na sjevernom će dijelu kratkotrajno zapuhati jaka bura, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

hr Wed Jan 20 2021 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .