MIMO PULJKA

I u Prometu su “krvavi ispod kože”! Mostov Markotić razotkrio put do unutarnjeg revizora?

Modernizacija splitskog Prometa jedan je od projekata podno Marjana koji su se posljednjih godina izveli kako spada, od ideje do realizacije, a nadasve uz podršku blagajnica iz Europske unije, pa je tako u kratkom vremenu nabavljeno stotinu novih autobusa. U prilog novim vjetrovima išle su i tehničke novotarije koje su splitski javni prijevoz svrstale u skupinu uglednijih, ali da su i u toj firmi “krvavi ispod kože” pokazao je navodni slučaj uhljebljivanja kojeg je na sjednici Gradskog vijeća Splita, tek prvoj u godini s brojkom 2024, predočio Mostov vijećnik Josip Markotić. Iskustveno se radi o osobi koja provjerenim i do sitnih detalja istraženim informacijama raskrinkava razne sfere društva, ponajprije kulture, pa je frapantno zazvučao Markotićev komentar o zapošljavanju prijatelja direktora Prometa Stanka Sapunara kao unutarnjeg revizora.

Naime, Sapunar je izmijenio Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji s katalogom radnih mjesta tvrtke Promet i to na način da je odlučio za voditelja Odjela za unutarnju i vanjsku kulturu staviti jednu osobu kao izvršitelja, dok se u istom odjelu mjesto kontrolora određuje prema potrebi. Uz još je dvije promjene u Službi za komercijalne poslove, Sapunar promijenio stručnu spremu za radno mjesto unutarnjeg revizora pa je kao potrebno obrazovanje stavio VSS (visoku stručnu spremu) ili obrazovanje magistra struke društvenog ili tehničkog smjera.

U slično je vrijeme krajem prošle godine grad Split raspisao natječaj za unutarnjeg revizora, ali je ovdje kao potrebno stručno znanje stavljen uvjet da se za posao mogu javiti isključivo ekonomisti ili pravnici, uz stručno ovlaštenje ministra financija te položen državni stručni ispit.

Dodatno, gradonačelnik Splita Ivica Puljak odlučio je kako se zapošljavati u gradske tvrtke i ustanove može primarno uz njegov blagoslov, a u ovom je slučaju Puljak donio zaključak u listopadu prošle godine (zaključak je donesen 24. listopada – op.a.). Puljak je, naime, dao suglasnost da se na mjesto unutarnjeg revizora, i još tri funkcije u firmi, zaposle ukupno četiri osobe na određeno vrijeme od 3 mjeseca, uz mogućnost zapošljavanja na neodređeno vrijeme nakon isteka najmanje 12 mjeseci rada na određeno.

Svega tri dana je bilo potrebno da u Prometu prijeđu preko takvog zaključka! Na natječaju raspisano 27. listopada unutarnji revizor u splitskom Prometu bit će zaposlen na neodređeno vrijeme!

– Slučaj iz splitskog Prometa klasičan je primjer namještanja natječaja! Novi ravnatelj je nakon mjesec dana od stupanja na dužnost krenuo u izmjenu sistematizacije Prometa, i to je, zanimljivo, promijenio uvjete samo za mjesto unutarnjeg revizora koje je jako bitno mjesto za tako veliku tvrtku. Zašto? Zato da bi tu mogao ubaciti svog prijatelja koji nije zadovoljavao te ozbiljne i stroge uvjete, koji ima završeni Pomorski fakultet – rekao nam je Mostov Markotić. Na pitanje o kojoj se osobi radi, gradski vijećnik je rekao da osobe koje to trebaju znati, itekako znaju o komu je riječ.

01.09.2023-Split-Gradonacelnik Ivica Puljak i direktor tvrtke Prometa Stanko Sapunar odrzali konferenciju za novinare o novim linijama javnoga gradskog prijevoza koje se uvode u sklopu provedbe gradske politike urbane mobilnosti. Dodatne linije bi se trenale realizirati do Bozica. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

– Direktor se čak oglušio i na zaključak gradonačelnika pa je ovo jednostavno klasična namještaljka, klasično uhljebljivanje, praksa koja pokazuje da nema nikakve razlike u načinu rada i administracije onih prethodnih i ove administracije – smatra Markotić.

O spornom zapošljavanju u Prometu zna već neko vrijeme, kaže, gradonačelnika Puljka i njegove zamjenike Bojana Ivoševića i Antonia Kuzmanića upozoravao je o slučaju, ali…

– Obratio sam se i direktoru Sapunaru sa nizom konkretnih pitanja da mi se očituje, na znanje sam to davao gradonačelniku i zamjenicima, ali svi su me izignorirali. Niti na jedno pitanje nisam dobio odgovor, a i na sjednici sam od gradonačelnika dobio odgovor u vidu nesuvislog mrmljanja i prepuštanja riječi Ivoševiću. Ponavljam, nema nikakve razlike u načinu rada bivših vlasti koje ovi danas kritiziraju i njih sada.

Direktor Prometa Stanko Sapunar u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar ovih navoda. Pokušavali smo u nekoliko navrata, pozivom ili SMS-om, ali od čelnika splitskog javnog prijevoza – ni glasa!

POSLJEDNJE DODANO: