Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644a24ad5d79651d178b4623/80

[FOTO] Volonteri obnovili ogradu koja korozira kod zgrade na Pujankama 32

Balotaškim turnirom su najprije prikupljena sredstva za materijal, a potom je obnovljena zahrđala ograda
Na adresi Pujanke 32 nalazi se dugometražna ograda koja je bila već duže vrijeme zahvaćena korozijom, te je na pojedinim mjestima korozija stvorila udubljenja na samoj ogradi!

Navedena ograda se nalazi pored dječjeg vrtića koji provodi jaslične programe (djeca od 1 - 3 godine) te smo se odlučili volonterski organizirati, odvojiti svoje vrijeme i prikupiti vlastita sredstva kojima ćemo financirati potrebne materijale za bojenje ograde te zajedničkim snagama obnoviti ogradu i smanjiti mogućnost da sitni dijelovi ograde završe u rukama djece. 
Korozija osim urušavanja materijala isto tako može utjecati na okoliš i zdravlje ljudi, što nas je dodatno motiviralo na ovu volontersku akciju obnove metalne ograde. 

Prvotno smo organizacijom balotaškog turnira, na zogu iza Vukovarska 169, prikupili sredstva potrebna za nabavku materijala kako bi mogli obnoviti jako zahrđalu ogradu te puno zahvaljujemo i onima koji nisu odigrali balotaški turnir, a doprinijeli su nabavci materijala poput Ante Blaževića i Željka Selaka. Tim činom su podržali ovu plemenitu akciju. 

Nakon turnira, započela je i obnova dugometražne ograde. Prvo smo nanijeli određenu tekućinu potrebnu za nanošenje prije samog procesa bojenja. Nakon potrebnog sušenja tekućine, započeli smo s akcijom bojenja. 

Na zadovoljstvo svih, akcija bojenja je uspješno završena. Izgled ograde je sada ljepši, a mi jako zadovoljni da smo dali maleni doprinos kvartu u kojem živimo. 

Hvala puno svim volonterima koji su sudjelovali u ovoj akciji, balotaškim vještinama Ivice Buljubašića i ostale sportske ekipe, doprinosu u bojenju ograde Robertu Lončaru, Marijanu Topalušiću i kotarskim vijećnicima Mati Pranjiću, Mati Glaviniću, Slavenu Topiću te svim ostalim volonterima koji su nam pomogli u ovoj akciji. 

Obnovljena ograda se nalazi u blizini pozicije na kojoj se treba realizirati školska dvorana, dječji vrtić i pristupni put koji vodi od Vukovarska 169-175 i Pujanke 32-36 prema OŠ Pujanki i Trgovačkom centru te se tako nadamo da će nas nadležni razveseliti sa skorašnjom realizacijom tih projekata pa da sa ove pozicije obnovljene ograde imamo još ljepši pogled. 

Nastavljamo dalje s pozitivnim aktivnostima za naš lijepi kvart Pujanke, napisao je Ante Milić, predsjednik GK Pujanke.
hr Thu Apr 27 2023 09:38:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka nove cijene goriva na benzinskim postajama

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom

Kako Dnevnik Nove TV doznaje, od utorka poskupljuje gorivu.

Litra eurosupera 95 tako bi trebala poskupjeti za šest centi i stajati jedan euro i 38 centi. Dizel će poskupjeti za četiri centa na euro i 28 za litru. Plavi dizel će biti 78 centi za litru.

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom. Te marže dosad su iznosile oko deset eurocenti po litri prodanog goriva, a opskrbljivači su se u više navrata žalili kako im taj iznos nije dovoljan za rentabilno poslovanje.

S obzirom na to da je cijena derivata na mediteranskom tržištu niska, a ulazimo u razdoblje visoke potrošnje zbog turističke sezone, u Vladi su odlučili djelomično uvažiti zahtjeve opskrbljivača, pa će oni odsad zarađivati oko 12 i pol eurocenti po prodanoj litri goriva.

hr Sun Jun 04 2023 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63baa7935d796547908b45c9/80

Sezona je počela! Split pun turista prvog vikenda u lipnju

Turisti kažu da dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna trustička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale, piše N1

-Neki brodovi su već počeli radit od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto, kaže Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što e nakda događalo debelo u srpnju.

-Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da su dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primijetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako veliku broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojnim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

hr Sun Jun 04 2023 18:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c9b885d796524c98b458c/80
Foto: Twitter EMSC

Dva potresa pogodila BiH, osjetili se i u Hrvatskoj

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3

Dva potresa pogodila su Bosnu i Hercegovinu u 14:42 sati, javljaju na portalu EMSC.

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3.

Epicentar prvoga je bio 4 kilometra od Stoca, a drugoga 13 kilometara od Širokog brijega.

Ljudi javljaju kako se osjetio na širem dubrovačkom području te na području Makarske.


hr Sun Jun 04 2023 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c8e7e5d7965dcc88b45a7/80
Foto: HGSS Split

Mali heroji pod mentorstvom HGSS Split učili kako čuvati prirodu i pomoći drugima

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske žičare

Stanica Split sudjelovala je ove subote u projektu “Mali heroji” koju Lidlovi Okusi zavičaja i Hrvatska gorska služba spašavanja provode za djecu od 6 do 12 godine, kao edukativnu školu u prirodi.

U sjeni stabala na Zvončacu, mnoštvo djece moglo je čuti sve o osnovama spašavanja, o potragama u HGSS-u i potražnim psima, radu s nosilima, a naučili su i kako staviti zavoj, flaster, pomoći sami sebi, ali i svojim vršnjacima u slučaju nezgode.

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske prečnice (žičare).

Svoje znanje iskusni HGSS-ovci su rado podijelili s budućim naraštajem koji će jednoga dana zauzeti njihovo mjesto.

hr Sun Jun 04 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .