Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d3317ed29111c94168b45ab/80
Foto: Pixabay

VOZAČI, OPREZNO Danas su kolnici mokri i skliski, ponegdje ima i magle

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Kolnici su jutros mokri ili samo vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, javlja HAK i upozorava na moguće odrone.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju danas od 15 do 23 sata.

Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1.

Na graničnom prijelazu Bajakovu u teretnom prometu čeka se pet sati na ulaz u Srbiju.

U pomorskom prometu nema poteškoća.


hr Fri Dec 25 2020 09:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600fe1ac6f52df8eaf8b4601/80

Splitsko-dalmatinska županija predala devet novih opremljenih vozila Hitnoj pomoći, po jedno ide u Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski

Donacija županije u vidu vozila je od iznimne potrebe jer Hitna pomoć, na godišnjoj razini, prijeđe oko 4 milijuna kilometara. U proesjeku je to 50-ak tisuća kilometara po vozilu.
Splitsko-dalmatinski župan u ime županije predao je Zavodu za hitnu medicinu devet novih opremljenih vozila. Četiri su vozila za Hitnu pomoć koja idu za Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski dok je još pet vozila sanitetskog prijevoza.

- Vozni park naše Hitne pomoći jedan je od najmlađih voznih parkova u cijeloj Hrvatskoj. Svake godine predajemo vozila jer nam je medicinska skrb od iznimne važnosti - kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Hvala ravnatelju i svim djelatnicima na trudu koji su uložili u protekloj 2020. godini, godini u kojoj nas je zadesila pandemija koronavirusa. Uvijek su bili na raspolaganju, u svim mogućim situacijama. Dogovorili smo da će Hitna pomoć dati jedan tim za potrebe masovnog cijepljenja koje će krenuti ubrzo - ustvrdio je Boban.

Pohvale građana na području Splitsko-dalmatinske županije zalog su dobrog rada, kaže župan, što je velika stvar s obzirom na veličinu županije.

- I dalje ćemo pomagati ovim ljudima - zaključio je Boban.

Donacija županije u vidu vozila je od iznimne potrebe jer Hitna pomoć, na godišnjoj razini, prijeđe oko 4 milijuna kilometara. U proesjeku je to 50-ak tisuća kilometara po vozilu.

- Obnovit ćemo vozni park saniteta prema bolnici u Zagrebu, Krapini, Varaždinskim toplicama jer ta vozila godišnje prijeđu preko 100 tisuća kilometara. Dnevno se na te destinacije vozi 6,7 pacijenata. Mi tako nemamo vozila starijih od 5 godina - rekao je ravnatelj splitske Hitne pomoći, Leo Luetić.

Na pitanje novinara Luetić je kazao kako je stanje s koronavirusom u Hitnoj pomoći jako dobro. Najgore je bilo u studenom prošle godine, a sada je cijepljeno već 90 djelatnika. Još četrdesetak je izrazilo želju za cijepljenjem.

Sumirao je kako je ova donacija vozila vrlo vrijedna, ali kako ni timova ni vozila nije nikad dosta. 
hr Tue Jan 26 2021 10:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 32 novozaražena, među njima i dva korisnika doma

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 14 utvrđeno brzim antigenskim testom, a među njima i dvoje korisnika doma za starije Thermoterapia.

Zaraženo je 20 osoba iz Dubrovnika, po četiri iz Konavala i Metkovića te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Orebića, Ploča i Župe dubrovačke.

- Među spomenutim slučajevima su i dva korisnika Doma za starije Dubrovnik-Thermotherapia", izvijestili su u utorak iz Županijskog stožera.

Za 19 osoba utvrđena je epidemiološka veza.

Preminula osoba je žena iz Dubrovnika rođena 1927.

Oporavilo se 26 osoba. Od jučer obrađeno je 258 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 37 637.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 25 osoba. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 621 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, sve na graničnim prijelazima, što je ukupno 260 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera. 

hr Tue Jan 26 2021 10:23:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe1bd256f52df67778b459d/80

Tajnik splitskog SDP-a odgovorio HDZ-u: Modul na Žnjanu košta četiri puta više nego u Petrinji

Nakon objave da je Vlada RH donijela odluku o skorom početku prikupljanja ponuda za koncesiju na Žnjanskom platou, tema Žnjana ponovno je aktivna među političkim strujama u gradu.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- HDZ se nakon još jednog neuspješnog privremenog rješenja, ovog puta na Žnjanu, još i hvali svojim navodnim postignućima gdje je gradska vlast netransparentno utukla ozbiljne novce. Dok čitamo o navodnim uspjesima tzv. HDZ-ove vertikale, u horizontali vidimo samo prašnjavu pustopoljinu koje je trebala trajati jedno ljeto.

Privremeno rješenje je stvarno bilo najavljeno samo za ljetnu sezonu 2018. godine, a nakon toga je gradonačelnik Andro Krstulović Opara "privremenost" malo produljio i najavio završetak uređenja žnjanskog platoa do kraja 2020. godine. Sad u HDZ-u pak tvrdi da se nisu vodili time da projekt Žnjan riješe do kraja tekućeg mandata. Jedino objašnjenje može biti da HDZ-ova vlast u Splitu funkcionira po principu "piši privremeno, pamti trajno".

Za tzv. privremeno rješenje koje je uključilo privremeno uređenje parking površina, infrastrukturnih instalacija i pozicije tipskih modula potrošilo se preko 15 milijuna kuna. Znali bi i točan iznos, da nam to HDZ-ov gradonačelnik želi reći.

Trideset montažnih objekata na Žnjanu je plaćeno 8,5 milijuna kuna prema čemu ispada kako je cijena svakog objekta 283 tisuće kuna. Svaki montažni objekt na Žnjanu je plaćen 23.625 kuna po metru kvadratnom. Garancija za ove montažne objekte je pet godina.

Usporedbe radi hrvatska tvrtka Tehnix napravi montažni objekt za četveročlane obitelji pogođene potresom u Petrinji i Sisku za 75 tisuća kuna odnosno 4.166 kuna po metru kvadratnom i to po metodi "ključ u ruke“. Garancija na ove montažne objekte je 50 godina. Srećom pa ova gradska administracija ne obnavlja Petrinju jer bi trošak vjerojatno prelazio milijarde kuna.

Da bi situacija bila još žalosnija, DMC je omogućio rad kafićima na Žnjanu bez minimalnih tehničkih uvjeta što su sami bili dužni osigurati. Kafići su otvoreni 1. srpnja dok su minimalne tehničke uvjete dobili tek 10. kolovoza 2018. godine. Toliko o poštivanju propisa...

Da ne spominjemo kako su se radovi odvijali bez građevinske dozvole te je sve svedeno pod radove održavanja. I to pomorskog dobra koje nije u nadležnosti lokalne već regionalne samouprave.

Pitanje za gospodu iz HDZ-a je: jesu li svi radovi rađeni u skladu s tada važećom prostorno planskom dokumentacijom? Jesu li imali građevinsku dozvolu za ceste, struju, vodu i kanalizaciju? Ili su bez dozvola po skicama iz idejnog rješenja gradili nešto što bi trebale biti prometnice te tome dodali neke pitare (koji su im očito "fetiš"). Navodno je sve rađeno sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ali je svima jasno da po tom Pravilniku nisu mogli obavljati navedene zahvate.

Realizacija uređenja Žnjana je obećana za 2020. godinu. Nažalost taj rok nije ispunjen, ali puno veći problem je to što su sve dosadašnje aktivnosti bile krajnje netransparentne te je upitno koliko su bile i zakonite. I kad na sve to dodate i preskupo plaćeni koncert na Žnjanu omiljenog gradonačelnikovog benda u iznosu od 3,5 milijuna kuna dobijete jednu promašenu investiciju te preskupo plaćenu prašnjavu pustopoljinu koja će zahvaljujući HDZ-u i ostati prašnjava pustopoljina još dugi niz godina.“, stoji u priopćenju koje potpisuje Davor Matijević, tajnik SDP-a Split.
hr Tue Jan 26 2021 10:00:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600fc6096f52dfdab08b456a/80
Foto: Pixabay

Hrvatska povlači niz proizvoda sa tržišta, sadrže kancerogeni pesticid

Tržište je preplavljeno kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid
Prije nekoliko mjeseci prijavljene su vrlo visoke razine etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena podrijetlom ili poslanih iz Indije koje su ušle u Europsku uniju a koje su čak 1000 puta više od maksimalne razine od 0,05 miligrama po kilogramu, propisane europskom uredbom.

Takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična tvar.

Također, s tržišta se povlače i svi proizvodi u koje je sezam ugrađen, poput krekera, grickalica, smjesa za kruh i namaza. Pojedini subjekti iz preventivnih razloga povukli svoje gotove proizvode s tržišta iako se u njima nije dokazalo prisustvo etilen oksida ili je utvrđena količina ispod najveće dopuštene granice za taj pesticid.
hr Tue Jan 26 2021 08:34:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .