POSLJEDNJE UPOZORENJE

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva na hitnu intervenciju: “Dugujete nam 600 milijuna eura, to je neizdrživo!”

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta

HUP – Koordinacija veledrogerija upozorava na, kako navode u priopćenju, “povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 eura, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 eura”

U samo posljednjih pet mjeseci, dug je, kažu, porastao za 200.000.000,00 eura, “što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija”.

HUP – Koordinacija veledrogerija ističe da je ovakav visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traži hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje daljnjeg povećanja duga.

Ovakva situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

-Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije, navodi se u priopćenju.

Upozoravaju i kako poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu.

-Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sustava, navode u priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: