Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5aabc9602af47f9a368b45e5/80

Kopriva- vraća energiju i uklanja proljetni umor

Koprivu nalazimo gotovo u cijelom svijetu. Raste u polusjenovitim livadama, zapuštenim živicama, nerijetko u gustim skupinama te na tlima bogatim dušikom.

"Neće grom u koprive",poznata je izreka u našem narodu, a u prenesenom značenju  to bi značilo da neće grom u onog tko je jak. Međutim, izvorište ove izreke potječe iz germanske mitologije gdje se kopriva stavljala pokraj ognjišta za vrijeme oluja kako grom ne bi udario u kuću.

Koprivu spominju stari Egipćani koji su je sadili i jeli. Što je to u njoj ljekovito saznat ćemo iz njenog sastava. Listovi koprive puni su vitamina: K, B i C, kao i karotinoida. Ima u njoj više vrsta kiselina kao što su mravlja, octena, pantotenska, maslačna, galna. Od minerala su prisutni željezo, mangan, magnezij, natrij, kalij, kalcij i različite mineralne soli.Osim željeza koji po meni ima najveći značaj nalazimo tu i veliku količinu glikokinina, tvari koja regulira sadržaj glukoze u krvi.

Svi dijelovi koprive su ljekoviti,a posebno listovi u kojima ima mnogo željeza i vitamina C koji u kombinaciji jako dobro djeluju na slabokrvnost, povećavaju broj eritrocita u krvi, a time i opskrbu tijela kisikom što dovodi do boljeg metabolizma i stanične oksidacije.Bolje rečeno jedno od njenih glavnih djelovanja je pročišćavanje krvi i oporavak organizma. Osim toga kopriva pospješuje mokrenje, pa služi kao dobar diuretik .Koristimo je kod reumatskih oboljenja, bubrežnih kamenaca, artritisa. Osim što pozitivno utječe na rad gušterače, pomaže i kod upale prostate. Može se koristiti kod oboljenja žuči, jetre i slezene.Osobito se preporuča osobama kod ispadanja kose, pa se zato stavlja u mnoge šampone losione za kosu. Dojiljama koje imaju slabo mlijeka preporuča se juha od koprive za bolje lučenje mlijeka.

Osim u ljekovite svrhe gdje se uglavnom koristi u obliku čaja ili tinktura ima i veliku hranjivu vrijednost zbog sadržaja bjelančevina, šećera i masti pa je koristimo i u kulinarstvu. Od nje možemo pripremati juhe, variva, omlete,polpete i razna druga jela.

ČAJ ZA ANEMIJU 

Dobra je i u mješavinama s drugim ljekovitim biljkama, a jedna od takvih mješavina je; kopriva, menta, maslačak i majčina dušica u jednakim količinama. Čaj se kuha tako da se dvije žlice čaja prokuhaju u litri vode i ostave 10 minuta, nakon čega se procijede, zaslade medom i piju tri puta dnevno.Ova čajna mješavina izuzetno je dobra za anemiju.

ČAJ PROTIV KOLESTEROLA

Evo još jedna dobra mješavina čaja protiv kolesterola, tihog ubojice našeg organizma.. Pomiješamo stolisnik, mentu, list crvene mrtve koprive, kičice, maslačka i vrbove kore. Uzmemo dvije čajne žlice mješavine ovog bilja i preliti s  litrom kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno mješanje. Procijediti i piti tri puta dnevno po dvije šalice.

Ovo su samo neki od recepata koji se koriste u ljekovite svrhe. 

ŠTO VIŠE U PRIRODI

Ono što vam  želim preporučiti u osvještavanju vašeg zdravlja i kvalitete življenja je da koristite prirodu i njene blagodati. Pronađite slobodno vrijeme za šetnju prirodom, uzmite rukavice i škare i pođite brati koprivu tamo gdje je čisto, gdje nema puno zagađenja i napravite čaj od svježih listova koprive ili neku dobru krem juhu. Upravo sad je vrijeme za branje koprive od trećeg  do šestog mjeseca. Pročistit ćete krv, obogatiti je novim zalihama željeza i tako spremniji poći ljetu u susret. Uz malo kreativnosti potrudite se napraviti još neka jela od ove klorofilom bogate biljke. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Napominjem, naravno da strogo pazite da ne zamijenite biljku nekom drugom vrstom. U koliko niste sigurni pođite na tržnicu koja je u ovo vrijeme puna biljaka mlade koprive ili otiđite u neku biljnu ljekarnu.

Za kraj evo jedan recept za juhu od koprive.

Za sastojke potebni su vam : svježi listovi koprive 50 g, batat 30 g, žuta mrkva 10 g, korijen celera, sol, papar i voda,

Sve povrće osim koprive staviti u pola litre vode, može i manje ako želimo gušću juhu. Kuhati dok ne omekša. Pri kraju dodati listove koprive, sol i papar i kuhati još dvije do tri minute, Sve izmiksati  štapnim mikserom. Po želji možemo dodati vrhnje za kuhanje i malo vegete. Osobno ne volim vrhnje pa uvijek rađe dodajem nekoliko žlica maslinovog ulja. Ova juha je lagana, puna vitamina i minerala, pa je treba češće kuhati u proljetne dane.

Želim vam dobar tek i naravno puno zdravlja.





hr Fri Mar 16 2018 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62e63c9518d1cb2b378b4574/80

Aloa Vera - čudotvorna biljka koja liječi puno toga

Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja

Iako potječe još iz vremena Mezopotamije, ova biljka s oko 500 različitih biljnih vrsta spada u najpopularnije ljekovite biljke. U Africi i Aziji raste samonikla. Kod nas se sadi u vrtove i lončanice. Ne podnosi puno vlage, stoga ju je dovoljno zalijevatti jedanput tjedno.

Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njen ljekoviti gel, sastojak je mnogih krema i masti. Izvrstan je čistač zraka u prostorijama u kojim boravimo.

Puna je esencijalnih hranjivih sastojaka, antioksidansa, minerala, vitamina C, B, E...

Gel iz ove biljke uništava, bakterije, viruse, parazite i gljivice. Jača imunitet, detoksicira organizam, tako čisti krv. Regulira krvni tlak i smanjuje šećer u krvi.

Pomaže u probavnim tegobama, kod raznih vrsta oboljenja, kao što je osjetljiv želudac, zatvor, iritabilno crijevo, hemeroidi. Njen sok normalizira zdrave bakterije u crijevima. Ljudi koji boluju od žgaravice i viška želučane kiseline trebali bi redovito piti njen sok. Gorka tvar, aloin ima jako laksativno djelovanje. Potrebno ju je koristiti u malim količinama da ne izazove trovanje i mučninu.

Koristi se za razna kožna oštećenja, uklanja akne, ogrebotine, opekline, te razne infekcije. Njen gel koristi se protiv opekotina, naročito nakon sunčanja. Pomaže kod rasta kose, smanjuje perut. Općenito ova čudotvorna biljka liječi iznutra i izvana. Zovu je još i eliksirom mladosti.

Priprema gela

Odrezani list pažljivo oguliti, tj odstraniti vanjski dio lista. Gel prebaciti žlicom u čistu posudu. Koristi se unutar tjedan dana, drži u hladnjaku. Nakon toga nije upotrebljiv. Koristimo ga za manje ozljede, opekline od sunca i općenito za hidrataciju kože.

Sok od Aloe Vere

Gel koji se dobije iz listova dobro izmiksati u blenderu. Držati u hladnjaku tjedan dana zatvoreno. Dvije žlice gela staviti u čašu vode, promiješati i piti u jutarnjim satima.

Ukoliko ne želite sami raditi pripravke od aloe, posegnite za već gotovim proizvodima na tržištu. Ali pazite što kupujete jer se danas na policama nudi puno toga. U svakom slučaju svakom bi dobro došla jedna mjsečna kura ovom ljekovitom biljkom. Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja.

hr Sun Jul 31 2022 10:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ddcda018d1cb14208b45aa/80
Foto: DN

MRAVINAC ili ORIGANO Začin i prirodni antibiotik za razne vrste upala, smiruje živčani sustav

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran
Lat. Origanum vulgare

Drugi nazivi : vranilovka, divlji mažuran, riganj, vranilova trava....

Obiluje vlaknima, omega - 3 masnim kiselinama, antioksidansima. Osim što je izvanredan začin raznim jelima, poput umaka, pizze, tjestenine, juha ... koristimo ga i u ljekovite svrhe u obliku čaja ili ulja.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran.

U Turskoj raste najviše vrsta origana od kojih je 15 endemskih vrsta. Origano ima protuupalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje. Na taj način olakšava bolesti želudca, crijeva, te poboljšava rad jetre. Umiruje infekcije gornjih dišnih puteva, ublažava prehladu i gripu. Koristi se za inhalaciju sinusa. Liječi upalu mjehura.

Umiruje živčani sustav i smanjuje napetost. Žene ga koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba. Vrlo je cijenjeno eterično ulje mravinca jer je bogato fenolnim spojevima. Koristi se razblaženo, dodavanjem nekoliko kapi u slanu vodu.  Koristi se kod uporne upale grla, ispiranjem  i grgljanjem nekoliko puta dnevno. Vrlo je učinkovit za glumačku i pjevačku profesiju.

Liječi i gljivice na noktima, perut u kosi. Kod pranja kose nekoliko kapi ulja dodajemo šamponu za kosu. Ulje utrljajmo kod grčeva i bolova u mišićima. Dobro je kod zadaha iz usta. U tu svrhu razrijeđeno ulje treba nakapati na četkicu za zube i protrljati desni. Loš zadah ubrzo nestaje. Kod ljudi koji se prekomjerno znoje stavljamo ga ispod pazuha ili na stopala. Ulje je dosta jako te se preporučuje dodavati maslinovom ulju radi razblaživanja.

Omjer bi trebao biti na 20 kapi maslinovog ulja 1 kap ulja origana. Obično se koriste 3- 4 kapi ulja dnevno.

Koristi se 15 dana, pa se radi pauza.

OPREZ !

Ne koristiti više od preporučene doze.  U slučaju predoziranja piti puno vode. Ulje ne smije doći u kontakt s očima i  kožom.

Da bi izbjegli sve ovo preporučuje ga se uzimati u kapsulama.

ČAJ OD ORIGANA

Jednu žlicu osušenih listova origana staviti u 2 dl prokuhane vode. Ostaviti da stoji 5 minuta. Ohlađenom čaju dodati meda po želji.
hr Mon Jul 25 2022 07:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62d3ac4018d1cbd90a8b4590/80

Bosiljak - začin mnogim jelima koji djeluje smirujuće, te poboljšava probavu

lat. Ocimum basilicum

Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje...

Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.

Biljka je to aromatičnog  i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce, nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže koju ova biljka liječi.

ČAJ OD BOSILJKA

Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.

hr Sun Jul 17 2022 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c126d718d1cb73d38b456d/80

Moć divizme je u njenim cvjetovima, liječi bolesti dišnog sustava, nagluhost, mokrenje u postelju kod djece...

Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca
DIVIZMA (lat.naziv - Verbascum sp.)
Drugi nazivi: žutocvijet, vučiji rep, svijećnjak, divlji duhan...

Divizma je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica. Ima izduženu stabljiku i žute cvjetove. Cvate od lipnja do kolovoza. Široko je rasprostranjena biljna vrsta.

Sadrži velik broj antioksidansa, poput saponina, glikozida, flavonoida, tanina, cinka, selena, vitamina C.

Moć divizme je u njenim cvjetovima, koji se beru za suha vremena i naglo suše da ne potamne. Listovi i korijen koji se vadi u jesen koristi se za izradu losiona, krema i masti za vanjsku upotrebu.

Mnoga istraživanja i narodna predaja pripisuju ovoj biljci razna ljekovita svojstva. Koristi se kod bolesti dišnog sustava, pospješuje iskašljavanje, djeluje protuupalno. Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca.  Mladim djevojkama regulira mjesečnicu. Dobra je u borbi protiv hemeroida. Poboljšava sluh, a koristimo je tako da nekoliko kapi svježe biljke nakapamo u uho. Djeci koja mokre u postelju nakapamo 15-20 kapi na kocku šećera i dajemo da pojedu prije odlaska na spavanje. Cvjetove možemo namočiti u rakiju i koristiti za masažu protiv reume.


ČAJ OD DIVIZME
Jednu malu žlicu cvjetova divizme preliti s 200 ml uzavrele vode. Ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Procijediti i piti više puta dnevno po jednu šalicu.

MACERAT OD DIVIZME
Preliti 2-3 velike žlice svježih ili osušenih cvjetova s 2 dl maslinova ulja. Držati na suncu 21 dan. Nakon toga procijediti i koristiti za upale uha i nagluhost.

hr Sun Jul 03 2022 07:20:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .