Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632035bc18d1cb0bc78b45a6/80
Foto: Milan Krupcik

Zadar Organ Festival stiže u Bibinje i Nin, nastupa Stanislav Šurin

Riječ je o orguljašu koji iza sebe ima bogatu karijeru interpreta, ali i organizatora velikog broja slovačkih glazbenih festivala
U srijedu, 14. rujna, Zadar Organ Festival širi svoj program izvan grada Zadra, i to u Bibinje. U tamošnjoj će crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupiti renomirani slovački orguljaš Stanislav Šurin. Riječ je o orguljašu koji iza sebe ima bogatu karijeru interpreta, ali i organizatora velikog broja slovačkih glazbenih festivala. Osim tog, Šurin se bavi i kompozicijom, a njegov je opus prepoznat i uključen u suvremeni orguljski repertoar. 

Dan nakon nastupa u Bibinjama, u četvrtak 15. rujna, Stanislav Šurin nastupit će i u Ninu u crkvi sv. Anselma. Ulaz na oba koncerta je besplatan, a koncerti započinju u 20 sati.  

- Dužnost je svakog orguljaša ozvučiti orgulje na najbolji način. Jedna od mogućnosti kako to učiniti jest odabrati odgovarajući repertoar. Za mene je vrlo važno za koga sviram. Svoje koncerte želim koncipirati tako da publici budu interesantni. Želim imati kontakt sa slušateljima, želim čuti njihov odgovor - kazao nam je Šurin. 

Programi koncerata Stanislava Šurina u Bibinjama i Ninu razlikuju se, i svaki je koncipiran zasebno. Koji je razlog tomu, objasnio nam je on sam: 

- Razlog zbog čega se program koji ću svirati u Bibinjama razlikuje od onog u Ninu je, naravno, zbog drugačijih orgulja. Kako ninska crkva sv. Anselma posjeduje male pneumatske orgulje, odlučio sam se za program rane glazbe koji ću obogatiti vlastitim skladbama. To nije baš toliko gizdava glazba u odnosu na raskošnost nekog kasnijeg instrumenta, ali je odgovarajuća upravo stoga što ninske orgulje i nisu previđene za sviranje programa iz 19. i 20. stoljeća.

Različite orgulje uvjetuju orguljašu i različit repertoar. Svojim su karakteristikama orgulje u Ninu predviđene možda više za liturgiju, a za koncerte, primjerice, raskošne orgulje koje posjeduje zadarska katedrala. Bibinjske su orgulje nešto drukčije od ninskih i pružaju neke druge mogućnosti, a više o tome kazao nam je Šurin:  

- Za razliku od orgulja u Ninu, orgulje u bibinjskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pružaju nešto više mogućnosti. Tamo sam odlučio program započeti baroknom Fantazijom i fugom u g-molu J. S. Bacha, zatim ću odsvirati nekoliko vlastitih skladbi, a koncert ću zaključiti dvama predivnim romantičkim djelima – suptilnim Preludijem, fugom i varijacijama C. Francka i Gotičkom suitom L. Boëllmanna, završavajući impresivnom Toccatom.

Kao skladatelj, Šurin je napisao niz sakralnih i svjetovnih skladbi, a mnoga su mu djela međunarodno prepoznata i nagrađivana. Na koncertu u Ninu i Bibinjama, izvest će čak tri skladbe iz vlastita opusa za koje kaže:

- Te je skladbe moguće svirati na bilo kojim orguljama. Modalni preludij (1998.) je poprilično star i napisan je originalno kao skladba za klavir. Nostalgiju sam skladao za svoju kćer, isto zapravo u klavirskom aranžmanu. Unatoč tome, oba djela zvuče odlično u obradi za orgulje, a možda čak i bolje nego kad ih sviram na klaviru. Fanfare su također transkribirane za orgulje, a originalno sam ih napisao za limene puhače, orgulje i timpane.

S obzirom na to da su orgulje instrument zaista velikih mogućnosti i raskošna zvuka koji kombinira glazbala gotovo cijelog orkestra, nije neobično naići na orguljaše koji su istovremeno i skladatelji. Ono što ih razlikuje često je poriv za skladanjem, unikatan i osoban. Što je njega potaknulo da sklada, Stanislav Šurin objasnio je u nekoliko riječi: 

- Pišem samo onda kad osjetim potrebu izraziti se na taj način, jer mi u tom trenutku ni riječi, a niti djela drugih skladatelja nisu dovoljna. Završiti neku skladbu i čuti je u izvedbi raznih ansambala za mene je jedno od najboljih iskustava. Time zapravo obogaćujem svoje zvanje interpreta.

Za kraj razgovora sa Stanislavom Šurinom, orguljaš se obratio i svojoj hrvatskoj publici:

- Samo bih želio poručiti neka otvore svoja srca i opuste se uz zvuke orgulja.  

Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a koncerti su organizirani u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom, crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Župnim uredom katedrale sv. Stošije, Koncertnim uredom Zadar i orguljskom radionicom Mixtuur Orgels.hr Tue Sep 13 2022 09:48:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6336cb9618d1cb1ff88b46d9/80

Film "Biseri Srednje Dalmacije" za njemačko tržište vidjet će 48 milijuna ljudi

U filmu je angažiran poznati njemački glumac Falk-Willy Wild, film traje 25 minuta, a ove zime će imati više od 40 emitiranja na 7 poznatih njemačkih TV postaja
Ovog tjedna, na području gradova Trogira i Kaštela te općina Okrug, Seget i Marina održano je snimanje promotivnog filma za njemačko tržište „Biseri Srednje Dalmacije“ u koprodukciji Blue planet TV i Pointers produkcije. Tvrtka Pointers i njemačka produkcijska kuća Blue planet TV već dugi niz godina uspješno rade reportaže o turističkim destinacijama diljem svijeta s ciljem predstavljanja i povećanja dolazaka iz zapadnoeuropskih zemalja. 

U filmu je angažiran poznati njemački glumac Falk-Willy Wild. Sam film traje 25 minuta,  ove zime će imati više od 40 emitiranja na 7 poznatih njemačkih TV postaja: Anixe TV (jedan od najpopularnijih putopisnih kanala u Njemačkoj), BW Family TV – TV postaja u Baden Wurttembergu, More than sport TV – Nacionalna TV postaja u Njemačkoj, Rhein Nekar TV – RNF TV - Regionalna TV postaja studio Mannheim, Rhein main TV – RMTV  koja pokriva cijelo područje Rhein-Mein, TV Berlin – obuhvaća područje Berlina i Brandenburga, TV Mitelrein – obuhvaća područje Rhineland-Pfalz, WW TV – regionalna TV postaja i N -TV – nacionalna TV postaja te na brojnim online platformama. Emitiranje filma će započeti u tjednu između Božića i Nove godine, a procjenjuje se da će kroz svojih 40 emitiranja stići do čak 48 milijuna gledatelja koji će se na taj način informirati o destinaciji. 

Glumac Falk-Willy Wild:

- Prvi put sam u Hrvatskoj, očaran sam prirodnim ljepotama i gastronomijom ovog kraja, kao i svim aktivnostima koje se nude na jako malom području (razgledavanje srednjovjekovnih gradova, podvodni muzej, vožanja brodom, biciklom, posjeti ruralnim sredinama). Posebno me dojmila priča o Miljenku i Dobrili, hrvatskim Romeu i Juliji.

Režiser Johannes Westerkamp naglasio je kako jedan od ciljeva ovog projekta predstavljanje destinacije u cijelosti, od već popularnih odredišta do onih manje poznatih lokacija, promoviranje tradicionalne gastronomije i svega što ovo područje čini jedinstvenim.

Na press konferenciji održanoj u Salonu grada Trogira sudjelovali su: Marin Piveta – direktor Turističke zajednice grada Trogira, Nada Maršić – direktorica Turističke zajednice grada Kaštela, Domagoj Miše – direktor Turističke zajednice općine Okrug, Iva Dvornik – direktorica Turističke zajednice općine Marina, Adrijana Miloš – direktorica Turističke zajednice općine Seget, načelnik općine Seget Ivo Sorić, glumac Falk-Willy Wild, režiser Johannes Westerkamp i Jasna Šikić iz Pointers produkcije. Svi govornici izrazili su zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta. Direktori Turističkih zajednica gore navedenih gradova i općina izrazito su zadovoljni zbog ovog projektnog udruživanja te su naglasili kako se u budućnosti nadaju sličnim projektima i udruženom predstavljanju. Iako statistika turističkog prometa za prvih 9 mjeseci 2022. pokazuje izvanredne rezultate te čak nešto veće brojke od referentne 2019. godine, povećan broj turista i dolazaka je uvijek dobrodošao, posebno sa njemačkog tržišta, koje je svim destinacijama ovog područja jedno od najvažnijih emitivnih tržišta. 

hr Fri Sep 30 2022 12:57:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633692f118d1cb46fc8b4625/80

Pelješac nastavlja razvijati outdoor ponudu!

Izrađena nova tiskana karta Pelješca
Turističke zajednice s područja Pelješca – Orebić, Ston, Janjina i Trpanj posljednje dvije godine projektno su udružene, te se kontinuirano radi na razvoju manifestacija i na razvoju outdoor ponude.

U sklopu razvoja outdoor ponude prošle je godine predstavljena interaktivna karta Pelješca, a sada je izrađena i tiskana karta MTB (brdsko biciklističkih), pješačkih staza i planinarskih putova cjelokupnog Pelješca.

Karta sadrži pet kružnih MTB i osam pješačkih staza te su za svaku stazu tehnički podaci o dužini i težini staze, vrsti podloge, a priloženi su i opisi i fotografije. Pored navedenih staza ucrtana je i mreža planinarskih putova. Karta je dvostrana te obuhvaća cijeli Pelješac, a dijelit će se u informativnim centrima turističkih zajednica, na recepcijama hotela i kampova.

Karta Pelješca izrađena je u suradnji s našim afirmiranim stručnjacima outdoor svijeta - Goranom Šepićem kao voditeljem projekta (iskusnim planinarom, planinarskim i biciklističkim vodičem), suradnikom na projektu Martinom Čotarom (s ostvarenim brojnim kvalitetnim outdoor projektima) te uz dokazani dizajn Alena Paliske (organizator brojnih utrka među kojima i Istria 100 by UTMB, realiziranih brojnih dizajnerskih projekata). U suradnji s njima izrađena je kartografska outdoor podloga Pelješca u mjerilu 1:40.000 te je u cijelosti osmišljen idejni koncept, grafička priprema i priprema za tisak karte. Nova karta bit će dostupna online u smanjenoj web-verziji.

Pelješac posljednje dvije godine intenzivno razvija outdoor ponudu - do sada je napravljena interaktivna karta čije su staze osmišljene u suradnji s lokalnim biciklistima i planinarima. Nakon izrađene tiskane karte, plan je do kraja godine izraditi elaborat brdsko biciklističke i pješačke signalizacije.

Kako naglašavaju iz turističkih zajednica cilj projekta je produljenje pred i posezone, a s obzirom da je outdoor potražnja u stalnom porastu, očekuje se njen daljnji rast. Proizvod je namijenjen gostima koji borave na Pelješcu, a tijekom boravka žele autentično iskustvo inspirirano aktivnostima na otvorenom.


hr Fri Sep 30 2022 08:56:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633689ef18d1cb00ff8b457a/80

Stjepko Mamić laureat za umjetnost francuske Societe Academique Arts-Sciences-Lettres za 2022. godinu

Na svečanoj akademiji u Parizu 16. listopada dubrovački slikar primit će diplomu i medalju za doprinos u slikarstvu
Visoko povjerenstvo za dodjelu nagrada Francuske Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES sa sjedištem u Parizu potvrdilo je izbor dubrovačkog slikara Stjepka Mamića za laureta iz umjetnosti za 2022. godinu. Uz diplomu bit će mu uručena i medalja Akademije za doprinos u slikarstvu na svečanoj akademiji koja će se održat u Parizu 16. listopada 2022. god. u Dvorani Opera, na adresi 2 rue Scribe – 75009 PARIS. 

Capt. Stjepko Mamić je po drugi put od 2019. godine laureat po izboru Commission supérieure des Récompenses za umjetnost iz domene slikarstva.  

Svrha akademskog društva za UMJETNOST, ZNANOST I KNJIŽEVNOST, utemeljenog u Parizu 12. studenog 1915. prema Zakonu Francuske Republike od 1. srpnja 1901.god. je prepoznavanje i promicanje žena i muškaraca koji svojim talentom i radom doprinose promicanju kulture u umjetničkom, književnom i znanstvenom području u Francuskoj i svijetu. 

Svečanosti će uz brojne ugledne osobe iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti i književnosti Francuske nazočiti i članovi diplomatskog kora među kojima će biti i Senka Burić otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.     


hr Fri Sep 30 2022 08:18:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6335f42a18d1cb46fc8b45e7/80
Foto: Ivica Profaca

[FOTO] Mediteranski festival knjige u Splitu - tribina "Crna Gora danas i sutra"

Mediteranski festival knjige na Gripama traje do nedjelje

Peti Mediteranski festival knjige ove godine je počeo s posebnim programom pod nazivom Zemlja u fokusu, a kao prva izabrana je Crna Gora. Na sajmu gostuje tamošnji vrlo agilni izdavač Fokalizator, predstavljena je zbirka drama Aleksandra Radunovića Popaja, s trima dramama Leptir, Istraga i Noć, no središnje događanje programa bila je tribina Crna Gora danas i sutra održana u četvrtak popodne, drugog dana Festivala.

Uz moderiranje novinara i pisca Damira Pilića, govorili su Andrej Nikolaidis, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović koji su se osvrnuli na današnji trenutak hrvatskog južnog susjeda.

Kako su rekli, Crna Gora se — uz praktički permanentnu krizu vlasti — danas nalazi na razmeđu između pripadnosti Zapadu, odnosno želje za pristupanju Europskoj uniji, te inicijativi zvanoj Otvoreni Balkan pod snažnim vodstvom Srbije i Albanije. Kako je rekao Nikolaidis, takva se podvojenost u posljednje vrijeme najviše vidi kroz odnos prema ratu u Ukrajini, na kojem se prepoznaju crnogorske i prosrpske snage.

Vojinović je istaknuo i ogroman utjecaj srpskog pravoslavnog klera, započet još u vrijeme pokojnog Amfilohija Radovića, koji doslovno utječe na formiranje vlasti i diktira politiku, što je bilo vidljivo tijekom kratkog premijerskog mandata Dritana Abazovića.

- U vrijeme dok smo prosvjedovali protiv instaliranja novog episkopa činilo se da stvari mogu ići samo na bolje, ali bojim se da sam bio previše optimističan, rekao je Vojinović, ističući da u Crnoj Gori i dalje dobar dio ljudi ne priznaje genocid u Srebrenici, deportacije Bošnjaka iz Crne Gore ili bombardiranje Dubrovnika.

Nikolaidis je istaknuo da se na Crnoj Gori lomi i sukob utjecaja Rusije i SAD-a, i to na najgori način. On drži da bi Crna Gora postala moderna zemlja da nije zaustavljena u pristupanju EU, no zamrzavanjem tog pristupanja zemlja je doslovno gurnuta u projekt Otvoreni Balkan, "najbalkanskiji od svih balkanskih projekata" u kojem će jedini "kraljevi" biti Tirana i Beograd, a ostali samo "kusur". Za njega je to krivica SAD-a, koji umjesto puta u modernost guranjem u ovo društvo istinski radi protiv interesa Crne Gore.

- Istinski se zalažem za smanjivanje ruskog utjecaja, no oni nisu krivi za sve, kaže Nikolaidis.

Radunović veliku odgovornost vidi i u samim Crnogorcima, koji su se u tranziciji i rušenju radničkih i drugih prava i standarda okrenuli crkvi.

 - Bojim se da su to ciklusi koji su se morali dogoditi, i iz kojih možemo izaći, ali je to nemoguće ako građani ne osvijeste potrebu za tom promjenom, smatra Radunović, dok Nikolaidis dodaje da je riječ o eksplozivnoj kombinaciji — neprosvijećenoj zajednici i preprekama koje prosvjećivanju postavljaju "strane ambasade".

Vojinović u projektu Otvorenog Balkana vidi istinsku opasnost jer on ne nudi izgradnju mostova suradnje, nego manipulaciju i lažnu predodžbu o tržištu širem od crnogorskog.

 - Uvijek sam za brisanje granica, zato moramo s Hrvatskom graditi mostove poput ovog književnog, ali ne treba mi zajednica kojom će biti obrisan moj identitet, zaključio je Vojinović.

hr Thu Sep 29 2022 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .