ZAKONSKI POGLEDI

Hrvatski Sabor se danas raspušta nakon ključnog glasanja

Danas je posljednji dan zasjedanja Hrvatskog sabora u aktualnom sazivu, obilježen ključnim glasanjem o izmjenama kaznenog zakonodavstva. Ove izmjene uključuju uvođenje novih kaznenih djela poput femicida, rodno uvjetovanog ubojstva ženske osobe te neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, poznatog kao “curenje informacija”.

Oporba je izrazila snažan otpor prema ovim izmjenama, tvrdeći da Vlada prioritet daje suzbijanju novinarstva i potiskivanju zviždača. Unatoč amandmanima koje je oporba predložila, vladini predstavnici su odbili bilo kakve promjene u zakonu. Dok oporba podržava uvođenje femicida kao kaznenog djela, ističu da je neprihvatljivo da se o tome glasa istovremeno s kontroverznim “lex AP-om”.

Pored toga, Sabor će danas glasati i o izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika. Ove izmjene predviđaju povećanje osnovice za izračun plaće za dodatnih 11,5 posto, kao i dodatne beneficije poput naknade troškova prijevoza, uskrsnice, božićnice, darova za djecu i regresa za godišnji odmor, te pravo na sistematski pregled.

Uz to, među ostalim važnim odlukama na glasanju su i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, posebno fokusirane na uređivanje ugovora o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica, poznatih kao “robovlasnički ugovori”.

Nakon današnjeg glasanja, Sabor će se raspuštati, otvarajući put novim izborima za parlament. Datum izbora će odrediti predsjednik Zoran Milanović, a izbori se mogu održati najranije 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja.

POSLJEDNJE DODANO: